Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-993 / PILAR AYMERICH

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-993

Nivell de descripció
Fons

Títol
PILAR AYMERICH

Data(es)
1965-2010

Volum i suport
71.000 imatges (54.881 negatius b/n i color diferents formats, 9.208 diapositives color, 4.000 imatges digitals, 2.378 fulls de contacte i 40 ampliacions 30x40 baritades i virades al seleni). S'inclouen publicacions i revistes.

(NOM DEL(S) PRODUCTOR(S)): Pilar Aymerich i Puig


Història del(s) productor(s)
Pilar Aymerich i Puig va néixer a Barcelona l'any 1943. Inicià la seva formació estudiant direcció teatral a l'Escola Dramàtica Adrià Gual, ampliant estudis a Londres. Fou aquí on va començar la seva introducció en el món de la fotografia a partir de l'any 1965, fent també pràctiques fotogràfiques als estudis "Raphael" a París.
L'any 1968 s'estableix a Barcelona com a fotògrafa professional i inicia la seva col·laboració amb l'agencia CIS en una època en què encara existia censura, editant les seves fotografies en publicacions periòdiques, primer a "Serra d'Or", "Destino", "Triunfo", i més tard a "El País", "Fotogramas", "Cambio 16", "La Calle" o "Qué Leer". També fa fotografies per a cartells i cobertes de discos i s'especialitza en retrat i en reportatges de temàtica diversa deixant testimoni amb les seves fotografies de: la mort de Franco, les manifestacions de febrer de 75 de Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia; les primeres Jornades Catalanes de la Dona; la manifestació de l'11 de setembre; les lluites del moviment obrer i la vaga de fam de Xirinachs, entre molts altres temes.
A partir de 1974 comença a col·laborar en mitjans audiovisuals, intervenint en programes de TVE com "Personatges", "Crear i viure" o "La lluna".
Un altre aspecte a destacar és la seva col·laboració en diversos llibres entre els quals s'inclouen diversos dedicats a importants dones catalanes com Montserrat Roig, Frederica Montseny, Mercè Rodoreda, Caterina Albert o Maria Aurèlia Capmany i que han suposat diverses exposicions dedicades a elles.
Entre les seves exposicions podem destacar "1975-1979. Memòria d'un temps", sobre la Transició espanyola a Catalunya, exposició que va produir el Museu d'Història de Catalunya l''any 2004.. L'any 2008 es va inaugurar l'exposició coproduïda pel Museu d'Història de Catalunya i l'Obra Social Caixa de Sabadell amb el títol "Resistents. La cultura com a defensa" amb 71 retrats de Pilar Aymerich dels principals protagonistes de la cultura catalana de la segona meitat del segle XX. Actualment podem visitar, també al Museu d'Història, l'exposició "La nova cançó, la veu d'un poble" comissariada per l'autora i Xevi Planas (amb col·laboració de Juan Miguel Morales i Marina Vilageliu). La mostra és un recorregut, des dels inicis de la Nova Cançó fins a l'herència llegada a les noves generacions, que evoca sobretot el paper dels cantants en la lluita antifranquista i en el trànsit de la dictadura a la democràcia. La mostra, que és de gran format, està concebuda com un trajecte des de la germinació de la cançó catalana en els anys 50, protagonitzada pel que van significar els primers ballables en català en ple franquisme, passant per l'aparició d'artistes que van donar visibilitat als anhels de tota una generació i l'impuls que van donar els promotors que van crear i desenvolupar la indústria discogràfica catalana i en català.
Ha participat com a docent donant classes de fotografia a lÀrea de Joventut de l'Ajuntament de Barcelona i seminaris a d'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya. És membre de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya, presidenta de la comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya i membre del Consell Directiu de l'UPIFC (Unió de Professionals de la Imatge i Fotografia de Catalunya. L'any 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi.


Història arxivística
El fons ha restat a mans de l'autora en els seus diferents domicilis fins a l'ingrés a l'ANC. Darrerament, al carrer Gran de Gràcia número 44 de Barcelona, on es trobava l'estudi fotogràfic de Pilar Aymerich. L'estudi, una magnífica sala amb bona il·luminació, guarda totes les càmeres de l'autora, i dona pas al laboratori. Aquestes estances es complementaven amb l'habitació arxiu així com amb la antesala, on podem trobar una gran biblioteca que guarda obres de referència i moltes de les publicacions que editaren les imatges de la autora.

Dades sobre l'ingrés
Ingressat a l'Arxiu Nacional de Catalunya el 4 d'octubre de 2011 i adquirit amb compra-venda, publicada en el DOGC núm. 6026 de 16 de desembre de 2011.

Abast i contingut
Temàticament la producció de Pilar Aymerich es classifica en sis grans blocs: 1) Retrats: És l'apartat més quantiós i representatiu de l'obra de l'autora amb més de quatre-cents personatges fotografiats. Personatges de la cultura catalana com Joan Oliver o Mercè Rodoreda, deportats, intel·lectuals, membres de la "Nova Cançó" i polítics. La característica dels retrats de Pilar Aymerich és que estan realitzats donant visions diverses dels personatges i a voltes es fa el seguiment del personatge al llarg dels anys. 2) Antifranquisme, transició i feminisme. Aplega fotografies dels darrers anys del Franquisme i la transició a Catalunya des de 1975, i especialment les reivindicacions i la lluita de les dones per a la igualtat 3) Barcelona: Organitzat en tretze apartats que contenen imatges de la ciutat per il·lustrar la seva història, 4) Cementiris: arquitectura i escultura dels cementiris de Barcelona, costa mediterrània i rastre dels emigrats catalans a sudamèrica.5) reportatges diversos: animals, refugiats, balnearis, curiositats... 6) Art i col·leccionisme: Tota mena d'objectes pertanyents a col·leccions particulars, fundacions i museus.

RETRATS/ PERSONATGES/ POLÍTICS/ FRANQUISME/ TRANSICIÓ/ FEMINISME/ NOVA CANÇÒ/ BARCELONA/ REFUGIATS/ BALNEARIS/ COL·LECCIONISME/ ART/ MODA/ CEMENTIRIS/ ARQUITECTURA/ ESCULTURA


Sistema d'organització
L'arxiu pròpiament dit, està organitzat en dos àmbits. D'una banda trobem els fitxers classificats temàticament i alfabèticament per temes que contenen els negatius i els seus contactes, i d'altra banda, també identificades i classificades per temes, i a voltes alfabètica o cronològicament, tota la producció en diapositiva i en negatiu color, encara instal·lat en els sobres tipus acordió. Pendent de nova instal·lació en sobres i caixes de conservació.

Condicions d'accés
Accés lliure a còpies (digital i contactes) i restringida a originals, segons normativa del centre.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual. Els drets econòmics d'explotació, en concret els de reproducció, distribució, comunicació pública i transformació de tota l'obra fotogràfica de la autora pertanyen, de foma no exclusiva a la Generalitat segons contracte de compravenda, signat el .
i a la mort de l'autora i el seu marit passaran de forma exclusiva a la Generalitat fins que passin a domini públic.


Existència i localització de reproduccions
Diverses editorials i arxius de premsa.

Bibliografia


Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, gener 2012.

Fonts
La pròpia unitat de descripció i converses mantingudes amb l'autora.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.6 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya