Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-984 / MANUEL GIL PRIETO - ESPERANZA MARTÍNEZ GARCÍA (AGE)

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-984

Nivell de descripció
Fons

Títol
MANUEL GIL PRIETO - ESPERANZA MARTÍNEZ GARCÍA (AGE)

Data(es)
Dates de creació: 1965 - 2016

Volum i suport
0,3 m (3 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 4 cintes casset.


Nom del(s) productor(s)
Manuel Gil Prieto - Esperanza Martínez García

Història del(s) productor(s)
Manuel Gil Prieto (Calataiud, 1927 - Saragossa, 2014), afiliat al Partit Comunista d'Espanya des del 1947, desenvolupà una intensa activitat contra el règim franquista. El 1958, considerat home de confiança de la direcció del partit, fou detingut en el curs d'una àmplia operació policial anticomunista que acabà amb prop de mig centenar de processaments a Madrid, Barcelona, Saragossa i València. Fou un dels fundadors de Comissions Obreres (CCOO) a Aragó. Entre 1969 i 1973 fou reclòs successivament a les presons de Torrero (Saragossa), Carabanchel (Madrid), Jaén i Palència. El juliol de 1971 el Tribunal Suprem confirmà la sentència a sis anys de presó dictada el setembre de 1970 pel Tribunal d'Ordre Públic (TOP), en haver estat identificat a Saragossa quan llançava al carrer fulls volanders de propaganda en nom de Comissions Obreres. Durant l'estada a la presó, el 1969, casà (segons sembla, en el que es considera el primer matrimoni civil celebrat a una presó franquista) amb la també militant comunista Esperanza Martínez García, "Sole" (Atalaya de Villar del Saz de Arcas, Cuenca, 1927), qui havia afrontat dos consells de guerra i passat quinze anys a la presó (1952-1967), condemnada per la seva participació a les activitats guerrilleres antifranquistes de l'Agrupación de Levante y Aragón (1944-1952). En els darrers anys, Manuel Gil Prieto ha donat suport des d'una militància activa a Izquierda Unida de Aragón i col·laborat en diverses organitzacions creades per a la recuperació de la memòria de la lluita antifranquista, com ara l'Asociación Archivo Guerra y Exilio i el Foro por la Memoria de Aragón, del qual ha estat president. Així mateix, fou vocal de la Fundación Rey del Corral de Investigaciones Marxistas, creada en 2002. Amb la seva esposa, impulsaren aquell mateix any l'aprovació per les Corts d'Aragó de la proposició no de llei sobre la dignificació dels presoners republicans que treballaren com a esclaus sota la dictadura franquista i la recuperació de la memòria col·lectiva.

Història arxivística
El fons fou conservat pel productor i la seva hereva, la senyora Esperanza Martínez García, a Saragossa, fins a la seva cessió a l'Asociación Archivo Guerra y Exilio (AGE).

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de cessió en comodat per part de l'Asociación Guerra y Exilio, els dies 12 de juliol de 2011 i 23 de desembre de 2016. Aquest dipòsit s'acull al conveni subscrit entre la Generalitat de Catalunya i l'Associació "Archivo, Guerra y Exilio" (AGE) que preveu la recuperació dels documents procedents de l'exili republicà espanyol per tal que ingressin a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Abast i contingut
El fons és constituït principalment per la documentació produïda i aplegada per Manuel Gil Prieto i Esperanza Martínez García en el desenvolupament de la seva activitat propia. Destaca molt particularment la rica correspondència (248 cartes) tramesa per Gil Prieto a la seva esposa i fill durant la seva reclusió successiva a les presons de Torrero, Carabanchel, Jaén i Palència, entre 1969 i 1973. El fons inclou documentació identificativa, agendes personals, directoris i llibretes de notes, així com la documentació judicial i penitenciària de Manuel Gil Prieto. Aplega també guions d'intervencions públiques, escrits autobiogràfics i notes de reflexió política; els carnets de militant del Partit Comunista d'Espanya, Esquerra Unida i Comissions Obreres; la documentació testimoni de la seva activitat al PCE, d'activisme per la memòria històrica i veïnal a Saragossa; l'acte públic de nomenament d'Esperanza Martínez García com a filla adoptiva de la capital aragonesa i necrològiques de Manuel Gil Prieto. Finalment, aplega material original de la Junta Democràtica de Aragón i el Partit Comunista abans de la seva legalització i diverses publicacions sobre franquisme i memòria històrica. El fons, en el seu conjunt, constitueix un testimoni de primera mà de la repressió de l'activitat sindical i política dels comunistes, així com de les condicions de vida a les presons del darrer franquisme.
FRANQUISME / REPRESSIÓ / PRESONS / COMUNISTES / MAQUIS / GUERRILLA ANTIFRANQUISTA / SINDICATS / MOVIMENT OBRER


Sistema d'organització
D'acord amb el quadre estàndard de classificació de fons personals de l'Arxiu Nacional, s'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat creativa i lleure
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. En aquest darrer cas, podeu adreçar-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez Latre el setembre de 2011 i el maig de 2017. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 27 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Asociación Archivo Guerra y Exilio (AGE) (CAT ANC 1 - 0767)

Bibliografia
RUIZ, David. Historia de Comisiones Obreras (1958-1988). Madrid: Siglo XXI, 1994. 543 p.
ABAD BUIL, Irene. Leandro Saún y Carmen Casas: organización política clandestina en la Zaragoza de los años 40. Saragossa: Gobierno de Aragón. Departamento de Educación, Cultura y Deporte, 2008. 168 p.
CAVA, Salvador F. Los Guerrilleros de Levante y Aragón. Conca: Tomebamba, 2007-2008. 2 vols.


Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, setembre de 2011. Actualitzat el maig de 2017.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC.
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya