Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-983 / PEDRO URRACA RENDUELES

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-983

Nivell de descripció
Fons

Títol
PEDRO URRACA RENDUELES

Data(es)
Dates de creació: 1917 - 1982

Volum i suport
0,2 m (2 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 39 imatges (32 positius b/n i 7 positius color).


Nom del(s) productor(s)
Pedro Urraca Rendueles

Història del(s) productor(s)
Pedro Urraca Rendueles va néixer a Valladolid el 1904 i va morir a Madrid el 1989. Fill de guàrdia civil, féu estudis reglats de comerç a Sant Sebastià (1916-1917), Bilbao (1918-1921) i Madrid (1921-1922). Marxà a l'Havana (1924) i altres destins americans abans de complir dos anys de servei militar a la marina (1925-1927) i d'ingressar a la policia el 1929. L'any següent casà amb Elena Cornette a París. Agent de segona categoria del cos d'investigació i vigilància del Servei de Moneda Estrangera a l'esclat de la Guerra Civil espanyola, abandonà les seves funcions el 18 de juliol de 1936 i, després de mesos d'ocultació, acabà obtenint refugi diplomàtic francès. S'incorporà al bàndol franquista i viatjà a París abans d'acabar la Guerra Civil. Com a agregat policial a l'ambaixada espanyola, esdevingué personatge central de la xarxa policial que el nou règim de Franco implantà a França a partir de 1939, amb l'objectiu de controlar, interrogar i en alguns casos detenir, les principals autoritats republicanes a l'exili. Fou una activitat repressiva que comptà amb la col·laboració de la Gestapo alemanya i de la policia del règim de Vichy. Entre moltes altres, el 13 d'agost de 1940 fou present a l'operació de detenció del president Lluís Companys a Ar Baol, a la Bretanya, en féu el primer interrogatori a la presó de la Santé de Paris i el custodià fins a Madrid. La seva xarxa de persecució va desposseir de diners, béns i documents molts refugiats i en dificultà l'operació d'embarcament cap a Amèrica d'alguns. El 1947 fou condemnat a mort i confiscació de béns en absència pels tribunals francesos sota l'acusació de col·laboració amb el nazisme, acollint-se a la posterior amnistia de 1953. Després d'un breu pas per Madrid, passà a treballar a les representacions diplomàtiques espanyoles d'Anvers i Brussel·les, des d'on es dedicà a investigar i perseguir el trànsit i l'activitat dels militants del Partit Comunista i suposats membres d'ETA, fins a la seva jubilació definitiva com a canceller consolar el 1982. Rebé del franquisme les distincions de comanador de l'orde del mèrit civil i de l'orde d'Isabel la Catòlica, així com la creu del mèrit policial.

Història arxivística
El fons fou conservat pel productor i la seva esposa, Elena Cornette, al domicili familiar de Madrid fins el 1999, quan se'n féu càrrec el seu fill Juan Luis Urraca Cornette, fins el seu ingrés a l'ANC. Una part de la documentació conservada originalment pel productor, referent a l'activitat policial durant la seva residència a Bèlgica fou destruïda el 1999.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de donació per part del senyor Juan Luis Urraca Cornette, el dia 19 de juliol de 2011.

Abast i contingut
El fons és constituït per la documentació aplegada i produïda per Pedro Urraca Rendueles, principalment, com a resultat de la seva activitat personal i professional. Hi trobem documents identificatius propis i de la seva muller, Elena Cornette, relatius al seu període de servei a la diplomàcia espanyola a França i Bèlgica, així com justificants de matrícula i qualificacions de les escoles de comerç de Sant Sebastià, Bilbao i Madrid i certificats de protecció dels immobles familiars a París i Sèvres. Pel que fa a l'activitat policial, el fons integra una còpia de l'expedient com a inspector de segona classe i certificats dels serveis prestats com a agregat a l'ambaixada espanyola a París (1939-1945); destaca pel seu volum la documentació referent als darrers anys de servei al Consolat General d'Anvers: notes de seguiment i control, correspondència, sol·licituds d'antecedents polítics i informes confidencials sobre persones i activitats contràries al règim franquista (1975-1976); així mateix, inclou la documentació referent al cessament del servei i la justificació de la seva actuació econòmica. Pel seu valor (principalment com a quaderns de viatge) cal destacar molt especialment els catorze dietaris personals del productor, que abasten el període 1922-1948 i són testimoni ric de la seva vida i activitats. Finalment, el fons aplega les comunicacions de la concessió de reconeixements per part del franquisme i alguns reculls d'informació política aplegats durant les acaballes de la seva llarga estada a Bèlgica. En el seu conjunt, el fons facilita una aproximació força completa a la trajectòria personal i professional d'un personatge de paper fonamental en l'aparell repressor del franquisme a l'exterior, l'home que va detenir, interrogar i lliurar Lluís Companys, l'únic president assassinat pel feixisme a Europa.
FRANQUISME / SEGONA GUERRA MUNDIAL / DIPLOMÀCIA / POLICIA / ESPIONATGE / NAZISME / FEIXISME / REPRESSIÓ / TRANSICIÓ / ANTICOMUNISME / ETA


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa i lleure
- Relacions externes
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. En aquest darrer cas, podeu adreçar-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual. La Generalitat de Catalunya és la propietària dels drets d'explotació.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà. Una part apreciable dels dietaris personals són redactats en francès. En alguns documents és present l'alemany, adreçat a les autoritats d'ocupació a França.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez Latre el setembre de de 2011. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 53 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Associació Cívica d'Homenatge Nacional al President Lluís Companys (CAT ANC 1 - 139) / Generalitat de Catalunya (Exili) (CAT ANC 1 - 0511) / Lluís Companys (CAT ANC 1 - 0651) / President Lluís Companys (documentació institucional) (CAT ANC 1 - 0819)

Bibliografia
LUENGO TEIXIDOR, Félix. Espías en la embajada: los servicios de información secreta republicanos en Francia durante la Guerra Civil.

Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, setembre de 2011

Fonts
La mateixa unitat de descripció.
AGUILERA, Gemma. "La mort de Companys va marcar l'agent 447". El Temps, núm. 1413 (12 de juliol de 2011), pp. 16-37.


Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya