Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-982 / IGNASI MONTAÑA REIG

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-982

Nivell de descripció
Fons

Títol
IGNASI MONTAÑA REIG

Data(es)
Dates de creació i d'agregació: 1925-1945

Volum i suport
800 plaques de vidre estereoscòpiques positives de 6x13 cm; un visor Gaumont, i un àlbum amb contactes

Història del(s) productor(s)
Ignasi Montaña va néixer a Súria l'any 1885 i morí l'any 1967a Barcelona. Es casà amb Teresa Jacas Dot, amb qui tingué sis fills: Petrus, Paquita, Magda, Teresa, August i Montserrat. Professionalment treballà com a enginyer industrial; va treballar a l'empresa Unicolor -fabricant de colorants i productes químics- del grup Bayer, on arribà a ser director. Aficionat a inventar i construir diversos enginys, l'any 1960 patentà un procediment de perfeccionament per a la preparació de gravats per a cilindres destinats a l'estampació mecànica de teixits.
Amant a l'astronomia, la lectura, la química i l'excursionisme; la seva gran afecció, però, fou la fotografia.
No hem trobat constància de la seva vinculació a cap associacions fotogràfiques, com la Secció Fotogràfica del Centre Excursionista de Catalunya o l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, malgrat que la cronologia de la seva producció fotogràfica i la temàtica, sigui molt semblant a la dels membres d'aquestes entitats.


Història arxivística
El fons fotogràfica és va conservar a casa del fotògraf, al carrer Ausiàs March de Barcelona, fins l'any 1970, on va arribar a instal·là un laboratori fotogràfic. Amb la mort d'Ignasi Montaña, les fotografies foren dipositades a casa de dues de les seves fills: primer a casa de Magda Montaña al carrer Ripollès de Barcelona, entre 1972 i 1988, i posteriorment a casa Teresa Montaña a Riells del Fai entre els anys 1988 i 1998. Finalment passaren a mans d'una de les seves nétes, Montserrat Estrada, a Castellar del Vallès.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC el 28 de juliol de 2011 en virtut del contracte de comodat amb cessió de drets, entre la senyora Montserrat Estrada Montaña i el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, el senyor Josep Maria Sans i Travé. La documentació ha ingressat en una única tramesa.

Abast i contingut
El fons fotogràfic està constituït per unes 800 plaques estereoscòpiques positives de 6x13 cm i un àlbum de contactes, sobre les excursions que realitzà a diversos indrets de Catalunya i Europa, plasmant el paisatge i l'arquitectura; i d'un visor de plaques estereoscòpiques de sobretaula de la casa Gaumont.
Una part d'aquestes plaques tenen manuscrites unes inicials que no corresponen a les d'Ignasi Muntanya. Atès aquest fet pensem que no totes les imatges del fons corresponen al mateix autor, malgrat la temàtica, les dates i la gent que apareix siguin similars.

VISTES PANORÀMIQUES/ PAISATGES/ POBLES/ CIUTATS/ MONESTIRS/ ESGLÉSIES/ NATURA/ LLOCS D'INTERÈS/ ARQUITECTURA/ EXPOSICIÓ UNIVERSAL/ PATRIMONI/ EXCURSIONISME/ CULTURA/ CATALUNYA


Sistema d'organització
Fons pendent de tractament.

Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
La documentació gràfica està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual. Drets cedits a l'ANC segons contracte de comodat.

Autoria i data(es)
Francesc Sánchez Mata, gener de 2012

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya