Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-966 / JOSÉ FERNANDO AGUIRRE GIL

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-966

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSÉ FERNANDO AGUIRRE GIL

Data(es)
Dates de creació: 1937 - 1987

Volum i suport
0,7 m (7 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat de instal·lació que conté 22 imatges (19 positius b/n i 3 positius color) i 1 dibuix.


Nom del(s) productor(s)
José Fernando Aguirre Gil

Història del(s) productor(s)
José Fernando Aguirre Gil, periodista i historiador, va néixer a Madrid el 1918 i va morir a Barcelona el 1996. Estudià a l'escola de periodistes El Debate de la capital espanyola entre 1934 i 1936, així com a l'Escola Oficial de Periodisme (1940-1941). Admès al Registre Oficial de Periodistes el 1941, inicià la seva carrera professional al si de la cadena de diaris del Movimiento, de la qual fou corresponsal a El Cairo i Tetuán. Fou director dels diaris "Albacete" (1942) i "Amanecer" de Saragossa (1942-1945) i redactor en cap de "Fotos" de Madrid (1945) i "Solidaridad Nacional" de Barcelona (1946-1963). Arrelat a Catalunya des de mitjans dels quaranta, fou cap de compaginació de "Tele/eXprés" entre 1964 i 1972 i redactor en cap de "El Noticiero Universal" els anys 1972-1985, coincidint amb la direcció de José Tarín Inglesias i fins al mateix tancament del diari. Col·laborà amb moltes altres capçaleres de premsa i fins i tot a Radio Nacional (1960). Exercí també com a professor de periodisme a la Universidad de Navarra i a l'Escola de Periodisme de l'Església a Barcelona. Casà amb Consuelo Richart Sotés. Home d'una àmplia cultura i especialista en política internacional, publicà diverses obres sobre els grans conflictes bèl·lics del segle XX, com ara La Segunda Guerra Mundial (1963), Las Guerras de la postguerra (1964) i La Gran Guerra y la Revolución Rusa (1966), així com un estudi sobre Vicens Vives (Jaime Vicens Vives: un historiador en la historia de su tiempo, 1976). També féu incursions en la narrativa, amb "La careta de barro" (1961) i altres petites obres que han restat inèdites, així com adaptacions d'obres d'altres autors, com ara "Los Hijos del capitán Grant" (1982).

Història arxivística
El fons fou conservat per la seva filla i hereva, María Consuelo Aguirre Richart, fins poc abans del seu ingrés a l'ANC, quan en féu donació a la Fundació Moret i Marguí.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de comodat per part de la Fundació Moret i Marguí, el dia 23 de febrer de 2010.

Abast i contingut
El fons inclou documentació aplegada i produïda per José Fernando Aguirre Gil, principalment, com a resultat de la seva activitat professional i creativa. Inclou documentació identificativa, dels estudis d'història i la convalidació dels de periodisme, bancària i militar, així com aplegada de la família de la seva esposa, Consuelo Richart Sotés. El fons conté abundant documentació sobre l'expedient laboral i professional del productor, així com manuscrits i mecanoscrits i retalls de premsa dels articles públicats en mitjans com ara "Informaciones" i "Pueblo" (Madrid), "Albacete", "Arriba España" (Pamplona), "Baleares", "La Voz de España" (Sant Sebastia), "Amanecer" (Saragossa) i, molt especialment, la "Solidaridad Nacional" i "El Noticiero Universal". Pel que fa a la seva creació literària destaquen diversos originals de novel·les publicades i inèdites, en particular, La careta de barro (1961), així com diversos assaigs de caràcter històric, com ara, entre d'altres, Las guerras de la postguerra (1964) i Jaime Vicens Vives: un historiador en la historia de su tiempo (1976). El fons aplega també una petita mostra de correspondència rebuda, el testimoni de l'adscripció del productor a l'Associació de la Premsa de Barcelona i la Cooperativa Militar de Barcelona, així com de viatges a Egipte i el Marroc. Pel que fa a les vinculacions amb el franquisme, destaquen la sol·licitud de Medalla de Vieja Guardia de la Falange (1957) i la targeta d'allotjament amb motiu de visita del general Franco a la conca de la Noguera Ribagorçana (1953). Finalment, el fons aplega dossiers temàtics, fitxes bibliogràfiques i retalls de premsa. En el seu conjunt, facilita una aproximació força completa a la trajectòria professional i creativa i a l'evolució ideològica d'un periodista en actiu a la Prensa del Movimiento.
PERIODISME / PERIODISTES / PREMSA DEL MOVIMIENTO / HISTORIADORS / NOVEL·LA / MITJANS DE COMUNICACIÓ


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa i lleure
- Relacions externes
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. En aquest darrer cas, adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez el desembre de 2010. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 67 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Solidaridad Nacional - La Prensa (CAT ANC 1 - 0076) / Biblioteca de Catalunya. Secció Hemeroteca (CAT XXX BARCELONA BIBLIOTECA DE CATALUNYA Solidaridad Nacional - La Prensa)

Bibliografia
GUIILLAMET, Jaume. Premsa, franquisme i autonomia : crònica catalana de mig segle llarg: 1939-1995. Barcelona: Flor del Vent, 1996. 242 p.
GUTIÉRREZ LATORRE, Francisco. Los Cuarenta años de periodismo de "Solidaridad Nacional" (1936-1979). Tesi de llicenciatura, Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Informació, 1985. 2 vols.


Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, desembre de 2010

Fonts
La mateixa unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya