Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-963 / FRANCESC RIBÓ I ROVIRA - MARIANA MONCLÚS I CHARLES

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-963

Nivell de descripció
Fons

Títol
FRANCESC RIBÓ I ROVIRA - MARIANA MONCLÚS I CHARLES

Data(es)
Dates de creació: 1927 - 1974 (predomina 1937 - 1955)

Volum i suport
0,1 m (1 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.

Nom del(s) productor(s)
Francesc Ribó i Rovira i Mariana Monclús i Charles

Història del(s) productor(s)
Francesc Ribó i Rovira va néixer a Sanaüja (Segarra) el 1909 i va morir a Barcelona el 1983. Cursà els estudis de magisteri a l'Escola Normal de la capital catalana i obtingué el títol de mestre el 1927. Fou deixeble del pedagog Herminio Almendros (professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, 1933-1937) i amic del filòsof Josep Ferrater Mora. El 1934 s'incorporà com a mestre al Grup Escolar Ramon Llull de Barcelona fins al novembre de 1936, quan es cridat a files. Amb l'acabament de la Guerra Civil espanyola fou objecte de depuració i sancionat sota l'acusació d'ateisme, de defensar idees d'esquerres i d'haver estat sota afiliació sindical. Fou sancionat amb cinc anys de suspensió de feina i sou i altres cinc de permanència fora de Catalunya. El 1944, decidit a no participar dels principis del nou règim, rebutjà el seu trasllat com a mestre a l'Escola Nacional de Torroella de Montgrí i abandonà definitivament la dedicació a l'ensenyament. En una primera etapa orientà la seva activitat professional a la comercialització de mel sota la marca familiar Monclús per passar més tard als Laboratoris Viñas de Barcelona on acabaria esdevenint cap de visitadors mèdics.
Mariana Monclús i Charles va néixer a Alcarràs (Segrià) el 1908 i va morir a Barcelona el 1981. Filla de Jacint Monclús i Charles (nascut el 1875) i d'Encarnació Charles Foixench. El seu pare fou administrador del patrimoni de la família Lamarca a Vallmanya. Estudià magisteri a l'Escola Normal de Lleida, obtenint el títol de mestra el 1939. El 1935 fou nomenada directora de l'Escola Nacional de noies de Viladecans. A finals de 1937 rebé el nomenament de mestra interina d'ensenyament primari de la Generalitat de Catalunya i treballà a diversos grups escolars de Barcelona fins a l'acabament de la Guerra Civil espanyola. El 1939 fou acusada per la Comissió Depuradora del Magisteri de Barcelona d'haver estat afavorida per la seva coneixença amb el president Macià, de sostenir idees comunistes i separatistes i de treballar durant la guerra en una escola depenent del CENU. El 1941 fou traslladada a l'Escola de Rueda de la Sierra (Guadalajara). Reincorporada a la tasca docent com a mestra a Catalunya fou destinada a l'escola del Pla de Llerona (Vallès Oriental) el 1952, on fou sancionada reiteradament per la Inspecció Provincial d'Ensenyament.


Història arxivística
El fons ha estat conservat pels seus productors i hereva fins al seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de donació per part de la filla dels productors, la senyora Griselda Ribó i Monclús, el dia 12 de novembre de 2010.

Abast i contingut
El fons aplega la documentació produïda i rebuda per Francesc Ribó i Rovira i Mariana Monclús i Charles, principalment com a resultat de la seva activitat professional com a mestres. En el cas del primer, aplega el títol de mestre de primer ensenyament, una acreditació d'augment de salari durant la Guerra Civil espanyola, el plec de càrrecs de la Comissió Depuradora de les noves autoritats franquistes, un escrit del director i mestres del Grup Escolar Ramon Llull de Barcelona en la seva defensa, la publicació oficial de la sanció rebuda i diversos escrits oficials relatius al seu trasllat a l'Escola de Torroella de Montgrí. Pel que fa a la segona, el fons inclou diverses partides de naixement, el títol de mestra, documentació del seu nomenament i presa de possessió a diverses escoles de Viladecans i Barcelona entre 1935 i 1938, el plec de càrrecs instat contra ella a finals de 1939, la comunicació de trasllat i altres oficis de la seva destinació a Rueda de la Sierra (Guadalajara) entre 1941 i 1944, així com, finalment, els expedients i sancions rebudes després de la seva adscripció a l'escola del Pla de Llerona (Vallès Oriental) dels anys 1952-1955. En el seu conjunt, el fons facilita una aproximació, a través de l'experiència personal d'una parella de mestres de primària, a l'aplicació de la repressió franquista sobre el col·lectiu docent republicà amb posterioritat a la Guerra Civil espanyola.
REPRESSIÓ / FRANQUISME / MESTRES / SEGONA REPÚBLICA / DEPURACIÓ / ENSENYAMENT


Sistema d'organització
La documentació dels dos productors ha estat separada i s'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. En aquest darrer cas, adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència.

Condicions de reproducció
Lliure.

Llengües i escriptures dels documents
Català i castellà.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez el novembre de 2010. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 19 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Francesc Macià (CAT ANC 1 - 0264)
Col·lecció documental sobre la repressió franquista de l'Arxiu Nacional de Catalunya (CAT ANC 1 - 0875)


Bibliografia
MORENTE, Francisco. "La Depuració del Magisterio Nacional: Barcelona, 1939-1941". L'Avenç. Revista d'història. Núm. 175 (Novembre 1993), p. 12-19.
PORTELL, Raimon - MARQUÈS, Salomó. Els Mestres de la República. Badalona: Ara Llibres, 2008. 142 p.


Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, novembre de 2010

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya