Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-953 / JOSEP VIVÓ I LLUPIÀ

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-953

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP VIVÓ I LLUPIÀ

Data(es)
Dates de creació: 1924 - 1943

Volum i suport
0,1 m (1 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.

Nom del(s) productor(s)
Josep Vivó i Llupià

Història del(s) productor(s)
Josep Vivó i Llupià va néixer a Capellades el 1900 i es desconeix la data de la seva mort. Fou ordenat capellà abans de l'esclat de la Guerra Civil espanyola. Iniciat el conflicte i amagat a Barcelona, procurà escapar a la persecució religiosa desfermada tot legalitzant la seva situació, en el context de la sindicació obligatòria, com a professor de música i auxiliar de farmàcia, avalat per l'establiment farmacèutic de Ròmul Laporta, al carrer d'Horta de Barcelona. El mateix mes de gener de 1939, una vegada ocupada Barcelona per les tropes franquistes, reprengué les seves funcions clericals a Hostalets de Pierola i la seva comarca. El juliol de 1948 fou proveït com a rector de l'església de la Mare de Déu de Lourdes de Barcelona, parròquia que continuava servint el 1959. En nom seu, la seva germana Avelina mantingué durant alguns mesos correspondència amb Victorià Freixa i Marsal (nascut a Lleida el 1908), un dels seixanta-set capellans que participaren a l'anomenada División Azul i un dels dos únics que moriren a Rússia. S'incorporà com a tinent al Regiment 269 el març de 1942 i morí el gener de l'any següent com a conseqüència d'un atac soviètic.

Història arxivística
El fons va ser conservat pel senyor Joan Martí i Miquel, marmessor testamentari del productor, fins el seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de donació per part del senyor Joan Martí i Miquel, el dia 26 d'abril de 2010.

Abast i contingut
El fons aplega una part de la documentació produïda i aplegada per Josep Vivó i Llupià, així com la correspondència rebuda per la seva germana del capellà Victoriano Freixa Marsal entre l'agost de 1942 i fins a la seva mort al front rus el 22 de gener de 1943, testimoni de la participació dels catalans en les unitats de xoc a la batalla de Rússia. El fons inclou la documentació del servei militar de Josep Vivó i un salconduit del gener de 1939 per incorporar-se a la parròquia dels Hostalets de Pierola. Així mateix, hi trobem un certificat de treball de la Generalitat de Catalunya i un altre de la farmàcia Sepúlveda de Barcelona, on s'acredita la seva, sembla, falsa activitat professional com a auxiliar de farmàcia. A més de la correspondència rebuda del capellà falangista Victorià Freixa, el fons aplega la comunicació de la seva mort al front rus, així com dues cartes rebudes per Joan Costa i Simon de familiars i soldats catalans del bàndol franquista. Finalment, el fons incorpora també la documentació sindical acumulada per Josep Vivó durant els anys de la Guerra Civil espanyola. En definitiva, el fons permet, a més d'una aproximació a un dels participants a la División Azul, testimoniar les estratègies d'un clergue per escapar a la persecució religiosa desfermada durant els anys del conflicte de 1936-1939.
FRANQUISME / FALANGISME / CLERGAT / ESGLÉSIA CATÒLICA / DIVISIÓN AZUL / GUERRA CIVIL ESPANYOLA / PERSECUCIÓ RELIGIOSA


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Relacions externes
- Activitat associativa i política
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure.

Condicions de reproducció
Lliure.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà, amb un sol document en llengua catalana.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez el maig de 2010. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 9 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Pere Bosch i Gimpera (CAT ANC 1 - 0066) / Jesús M. Bellido Golferichs (CAT ANC 1 - 0507)

Bibliografia
SAINT LOUP. La División Azul: croisade espagnole de Leningrad au Goulag. Paris: Presses de la Cité, 1978. 284 p.
ALBERTÍ, Jordi. El Silenci de les campanes: de l'anticlericalisme del segle XIX a la persecució religiosa durant la guerra civil a Catalunya. Barcelona: Pòrtic, 2007. 423 p.


Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, maig de 2010

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya