Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-933 / ANTONIO CORREA VÉGLISON

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-933

Nivell de descripció
Fons

Títol
ANTONIO CORREA VÉGLISON

Data(es)
Dates de creació: 1913 - 2008 (predomina 1940 - 1944)

Volum i suport
5,5 m (55 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.

Nom del(s) productor(s)
Antonio Correa Véglison

Història del(s) productor(s)
Antonio Correa y Véglison va néixer a Comillas (Cantàbria) el 1904 i va morir a Madrid el 1971. Format com a militar i tècnic a l'Acadèmia d'Enginyers Militars de Guadalajara, fou destinat inicialment com a tinent a diverses places nordafricanes (Ceuta, Tetuan i Larache). El 5 d'agost de 1936, a l'esclat de la Guerra Civil espanyola, travessà l'Estret de Gibraltar amb el comboi de l'exèrcit del Marroc i lluità a la península al front de Madrid i durant la campanya de Catalunya. Amb la definitiva ocupació franquista del nostre país fou nomenat governador civil de Girona (febrer-juliol 1939), Navarra i Jaén, així com conseller nacional de Falange i comissari general d'informació de la Direcció General de Seguretat (1939-1940). Així mateix, fou nomenat procurador en Corts (1943-1971). Entre desembre de 1940 i agost de 1945 ocupà el càrrec de governador civil de Barcelona i cap provincial de Falange. Els anys com a governador a la capital catalana constituïren el període daurat de la seva carrera pública. Aquells durant els quals Franco més l'aprecià, en els quals fou present gairebé quotidianament a les ciutats i pobles de la demarcació, quan rebia gran quantitat de gent cada dia al despatx. Entre les causes de la seva destitució s'apunten irregularitats relacionades amb el subministrament de recursos destinats a la seva jurisdicció i la voluntat del règim franquista de buscar un perfil menys dur atès el resultat de la Segona Guerra Mundial. A partir del 1945, ocupà, entre altres càrrecs (a banda del de consejero nacional de Falange) el de delegat nacional de Premsa i Ràdio del Movimiento (1956-1957), el de director general d'Economia i Tècnica de la Construcció del Ministeri de l'Habitatge (1957), i el de comissari general d'Ordenació Urbana de Madrid (1958-1959), a més d'altres càrrecs en el sector privat (com el d'assessor tècnic de l'Agrupación de Fabricantes Nacionales de Cementos). Ensenyà resistència de materials a l'Escola Politècnica de l'exèrcit. També féu negocis privats: els més destacats, els relacionats amb la Caja de Ahorro Popular, que segons sembla l'acabaren portant a la ruïna. Fou vicepresident de l'entitat, la fallida de la qual li costà ser processat el 1969 per estafa. Va morir abans de fer-se pública la sentència.

Història arxivística
El fons fou conservat pel seu productor a la casa familiar de Pando (Ruiloba, Cantàbria) i localitzat el 1996 per l'historiador Joan Maria Thomàs. Consuelo Correa Véglison l'autoritzà a traslladar-lo per al seu estudi al seu domicili a Catalunya. Amb posterioritat, Joan Maria Thomàs prestà la documentació a Javier Tébar per a la redacció d'una monografia sobre Correa i aquell efectuà una primera intervenció arxivística i la conservà als locals de l'Arxiu Històric Fundació Cipriano Garcia de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya. Des d'aquest arxiu fou ingressada finalment a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de donació per part de la senyora Consuelo Correa Véglison, el dia 11 de novembre de 2009.

Abast i contingut
El fons és constituït per una part de la documentació aplegada i produïda per Antonio Correa Véglison, en especial, relativa al període de 1940-1944. Inclou correspondència (en sèries anuals incompletes) relacionada amb la seva activitat com a conseller nacional de Falange Española i com a comissari general d'informació. Però, sobretot, referent a la tasca com a governador civil de Barcelona, entre el desembre de 1940 i l'agost de 1945. Inclou abundant documentació de gran valor referent a la depuració de l'administració i les estructures polítiques, a la repressió d'activitats polítiques clandestines i de les suposades activitats maçòniques i a la persecució antisemita. Una part fonamental del fons correspon a sol·licituds d'ocupació i gestions de col·locació professional i proveïment d'habitatges a favor de persones addictes al règim. Així mateix, hi trobem correspondència des de Rússia de membres de la División Azul, juntament amb documentació personal del propi Correa. En el seu conjunt, el fons facilita una aproximació força exhaustiva a la situació política i social de Catalunya sota el primer franquisme.
CARLISME / DEPURACIONS / DIVISIÓN AZUL / ESTRAPERLO / FALANGISME / FRANQUISME / FUNCIONARIS / HABITATGE / JUEUS / REPRESSIÓ / TREBALL / VIEJA GUARDIA


Sistema d'organització
D'acord amb el quadre de classificació estàndard de fons personals de l'ANC s'han identificat les sèries següents:
- Activitat professional
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. En aquest darrer cas, podeu adreçar-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà. Inclou alguns documents en francès, anglès i, molt escadusserament, en català i alemany.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Ricard Oliva Frago l'octubre i novembre de 2011. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 246 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Delegación Nacional de Servicios Documentales de la Presidencia del Gobiermo (ESP XXX SALAMANCA CENTRO DOCUMENTAL DE LA MEMORIA HISTÓRICA) / Arxiu del Govern Civil de Barcelona (CAT AGSGB) / Compañía General de Tabacos de Filipinas, S.A. (CAT ANC 1 - 0138) / Govern Civil de Barcelona (CAT ANC 1 - 0216) / Junta Provincial d'Assistència Social (Junta de Beneficència) (CAT ANC 1 - 0218) / Luys Santamarina (CAT ANC 1 - 0729)

Bibliografia
TÉBAR HURTADO, Javier. Barcelona, anys blaus: el governador Correa Veglison: poder i política franquistes (1940-1945). Barcelona : Flor del Vent, 2011. 444 p.
THOMÀS, Joan Maria. Falange, Guerra Civil, Franquisme, F.E.T y de las J.O.N.S. de Barcelona en els primers anys del règim franquista. Barcelona: Abadia de Montserrat, 1992. 546 p.
THOMÀS, Joan Maria. Los fascismos españoles. Barcelona: Planeta, 2011. 300 p.


Notes
Sistema d'organització: la correspondència agrupada a la sèrie d'activitat professional respecta la possible organització aplicada pel productor, el testimoni de la qual es conservava en la contraportada de les capses d'arxiu originals del fons. Probablement, aquesta classificació ja no era operativa en els darrers temps d'utilització de la mateixa documentació. Originalment es creà una carpeta anual per lletra inicial del corresponsals, la qual, amb el curs de la gestió dels afers, s'anava desglossant en noves unitats.

Autoria i data(es)
Ricard Oliva Frago, desembre 2011. Revisat per Miquel Pérez Latre en la mateixa data i actualitzat en maig de 2012.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.
THOMÀS, Joan Maria. "Sobre Correa Véglison, Luys Santa Marina, José María Fontana...", a Feixistes!: viatge a l'interior del falangisme català. Barcelona: L'Esfera dels Llibres, 2008. 211 p.


Regles o convencions
NODAC.
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya