Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-928 / LIDIA FALCÓN

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-928

Nivell de descripció
Fons

Títol
LIDIA FALCÓN

Data(es)
Dates de creació: 1885 - 2017 (predomina 1965 - 2017)

Volum i suport
34,4 m (344 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + biblioteca
2 unitats d'instal·lació que inclouen 5.418 imatges (2.366 negatius b/n, 572 positius b/n i 2.480 positius color), 44 targetes postals, 4 cartells, 26 vídeos VHS, 69 DVD-R, 6 rotlles de pel·lícula, 6 rotlles de fotografies, 2 cintes de vídeo "S-600, 10 cassets, 1 mini casset, 1 radiografia i 30 disquets informàtics.


Nom del(s) productor(s)
Lidia Falcón O'Neill

Història del(s) productor(s)
Lidia Falcón O'Neill va néixer a Madrid el 1935, encara que es va traslladar a Barcelona als cinc anys, on va estudiar art dramàtic (es llicencià el 1959), dret (1960) i periodisme (1961). És també doctora en filosofia (1991). Ha exercit com a advocada durant més de quaranta anys a través del seu bufet propi i al Gabinete Jurídico para la Mujer, orientat la seva activitat a la defensa dels drets de les dones i dels treballadors. Fundà les revistes "Vindicación Feminista" (1976) i "Poder y Libertad" (1979), que dirigeix actualment. Ha estat creadora de multitud d'iniciatives associatives, polítiques i editorials, com ara Ediciones de Feminismo, S.A. (1976), Col·lectiu Feminista de Barcelona (1976), Organització Feminista Revolucionària (1977), Partido Feminista de España (1979), Club Vindicación Feminista de Barcelona (1980) i Madrid (1986), Federación de Clubs Vindicación Feminista (1988), Vindicación Feminista Publicaciones (1988), i Confederación de Organizaciones Feministas (1996). Com a resultat de la seva llarga militància i de l'assistència a les Fires del Llibre Feminista i als principals fors mundials sobre els drets de la Dona (és membre de l'associació Sisterhood is Global des del 1984), ha esdevingut la líder més internacionalment coneguda del feminisme espanyol. A més de les seves nombroses col·laboracions als mitjans escrits i audiovisuals, ha publicat una quarantena d'obres de temàtica diversa, com ara assaigs traduïts a diversos idiomes ("Mujer y Sociedad", "Cartas a una idiota española", "La Razón Feminista", "Violencia contra la mujer", "Mujer y Poder Político" i "Los Nuevos Mitos del Feminismo"), autobiografies ("Los hijos de los vencidos", "En el Infierno", "Viernes y 13 en la calle del Correo", "Memorias Políticas" i "La vida arrebatada") i obra teatral i narrativa ("Es largo esperar callado" ,"El juego de la piel", "Rupturas", "Camino sin retorno", "Postmodernos", "Clara", "Al fin estaba sola" i "Una mujer de nuestro tiempo").

Història arxivística
El fons fou conservat per la seva productora fins al seu ingrés a l'ANC. La part fonamental es trobava al seu despatx professional de Barcelona i una petita part ha estat conservada al seu domicili particular de Madrid.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de comodat per part de la senyora Lidia Falcón O'Neill, el dia 16 d'octubre de 2009. Amb posterioritat s'han produït increments, en les mateixes condicions jurídiques, el 23 de maig de 2012 i el 13 de febrer de 2017.

Abast i contingut
El fons aplega la documentació produïda i aplegada per Lidia Falcón com a resultat de la seva activitat familiar i pròpia. Inclou el testimoni de la seva formació acadèmica i l'administració del patrimoni familiar. Destaca la documentació laboral i política de la seva mare a la Delegació de Premsa i Propaganda del Ministeri d'Educació a Barcelona (1939-1944), que constitueixen un testimoni destacat de l'exercici de la censura i les relacions del règim franquista amb les autoritats alemanyes durant la Segona Guerra Mundial. També, relativa a l'activitat personal de diversos membres de la seva família (José Bernabé Oliva, Eliseo Bayo Poblador, Carlos París Amador i Regina Bayo-Borrás, principalment). El fons inclou el testimoni de la seva vinculació laboral amb la societat Lucas y Alsina, amb la Compañía de Productos Electrónicos (COPRESA) i a The American School of Barcelona, de la seva adscripció als col·legis professional d'advocats i petites mostres de la seva obra jurídica. En aquest àmbit, però, destaca de forma molt important pel seu volum i interès el miler d'expedients de clients del seu gabinet jurídic, testimoni de quaranta anys d'activitat professional. Els complementen altres documents relatius a la gestió del bufet propi i del Gabinete Jurídico para la Mujer durant els anys noranta del segle passat. Pel que fa a l'activitat creativa, el fons inclou un important nombre d'originals mecanoscrits de la seva producció en l'àmbit autobiogràfic, la novel·la, el teatre, l'assaig, el món de l'edició i l'activitat periodística. Així mateix, el fons incorpora un volum notable de correspondència en l'àmbit espanyol i internacional. Pel que fa a l'activitat política, destaca la documentació judicial i penitenciària dels darrers anys del franquisme. El fons aplega també el testimoni de la participació de la productora en nombrosos congressos i conferències d'àmbit internacional, viatges, entrevistes i publicacions sobre Lidia Falcón. Finalment, com a recursos d'informació hi podem trobar dossiers temàtics de tema jurídic i feminista, publicacions periòdiques, documentació impresa i retalls de premsa. En el seu conjunt el fons permet una aproximació detallada i completa a la trajectòria professional, a la producció creativa i a l'activitat de la productora dins la lluita feminista, aspecte, aquest darrer, que cal complementar amb la documentació conservada dins el fons Partido Feminista de España - Club Vindicacion Feminista.
DONA / FEMINISME / POLÍTIQUES / TEATRE / NOVEL·LA / AUTOBIOGRAFIA / DRET / JURISTES / FAMÍLIA / DIVORCI / CENSURA / PARTIT NACIONALSOCIALISTA / FEIXISME / FRANQUISME / REPRESSIÓ / PRESONS


Sistema d'organització
En aplicació del quadre de classificació estàndard de fons personals de l'ANC han estat identificades les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa i lleure
- Relacions externes
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. En aquest darrer cas, podeu adreçar-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC. Els expedients de clients del despatx jurídic romanen exclosos de consulta.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà. Existeix documentació en català i anglès.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez Latre en maig de 2012 i Albert Bachs Bargalló i Lluís Mezquida Andreu el novembre de 2017. Disponible en suport paper i electrònic (aplicatiu GANC: 1.923 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Partido Feminista de España - Club Vindicación Feminista (CAT ANC 1 - 0929)

Bibliografia
FALCÓN, Lidia. Los hijos de los vencidos (1939-1949). Madrid: Vindicación Feminista cop, 1989. 255 p.
-: Memorias políticas (1959-1999). Barcelona: Planeta, 1999. 267 p.


Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, novembre de 2010. Actualitzat al maig de 2012 i l'abril de 2018.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya