Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-917 / JOSEP DE PERAY I MARCH

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-917

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP DE PERAY I MARCH

Data(es)
Dates de creació: 1903 - 1942

Volum i suport
0,1 m (1 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 10 imatges (positius b/n) i 1 targeta postal.


Nom del(s) productor(s)
Josep de Peray i March

Història del(s) productor(s)
Josep de Peray i March va néixer a Barcelona el 1877 i va morir a la mateixa ciutat del 1946. Fill del general de sanitat Laureà de Peray i Tintorer, el seu germà Pau seguí també la carrera militar ocupant important destins a Madrid durant la Dictadura de Primo de Rivera i el grau de comandant. Josep de Peray, advocat en exercici de forta implicació política, fou degà i membre la Junta del Col·legi d'Advocats de Barcelona imposada per la Dictadura arran de la defensa de l'ús de la llengua catalana feta per l'entitat, treballà a l'Arxiu Diocesà de Barcelona (1900-1928) fins a l'arribada de mossèn Sanabre i fou membre de la Comissió de Monuments de Barcelona (1928). Alineat amb la dreta monàrquica espanyolista i tradicionalista, fou cap local del Districte primer de Barcelona de la Unión Patriòtica (1929), mantingué contactes amb la Acción Nacional de Gil Robles durant la Segona República i fou objecte de dures crítiques als mitjans catalanistes republicans. Ingressà a la Comunió Tradicionalista i durant la Guerra Civil espanyola ocupà la direcció de la delegació local de Fronts i Hospitals d'Ondarríbia. En acabar el conflicte fou nomenat diputat provincial, membre de la Junta de Museus de Barcelona i ponent de la Junta de Beneficència de la Diputació de Barcelona (1940-1942). Fou autor d'una breu guia historicodescriptiva de les principals biblioteques del món (1911-1917), d'una Bibliografía jurídica hispànica (1912-1919) i d'un seguit de destacats estudis monogràfics, entre els quals el dedicat al monestir de Sant Cugat del Vallès, treball premiat i publicat el 1910. Adquirí i restaurà en estil neogòtic el castell de Sant Esteve a Castellet i la Gornal, a l'Alt Penedès (1928-1930). Fou membre del Capítol de l'Orde del Sant Sepulcre a Barcelona, fet que li facilità notables contactes internacionals.

Història arxivística
Es desconeixen les vicissituds del fons fins al moment en què fou objecte de compra per la Subdirecció General d'Arxius i Gestió Documental de la Generalitat de Catalunya en 2009.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC el 13 de juliol de 2009, procedent de la Subdirecció General d'Arxius i Gestió Documental.

Abast i contingut
El fons aplega una mostra parcial de la documentació aplegada i produïda per Josep de Peray i March. Inclou documentació identificativa pròpia i familiar, correspondència amb el seu germà Pau i rebuts i factures d'adquisició de diferents béns personals; el nomenament com a jutge municipal i documentació relativa a la seva activitat professional com a advocat. La part més voluminosa del fons correspon a les cartes rebudes, entre les quals destaquen les derivades dels seus contactes polítics i internacionals. El fons aplega també documentació referent a la seva activitat associativa, principalment com a president del Capítol de l'Orde del Sant Sepulcre a Barcelona. Pel que fa a la documentació política, inclou la que reflecteix els seus contactes a Madrid amb el partit Acción Nacional i sobretot la seva actuació durant els primers mesos d'implantació de la Diputació Provincial de Barcelona del nou règim franquista. El fons conserva igualment invitacions a nombrosos actes públics, entre els quals les visites reials i del comte Galeazzo Ciano el 1939. En el seu conjunt, el fons facilita una aproximació a un home de la dreta integrista i espanyolista catalana que donà suport als règims militars de Miguel Primo de Rivera i Francisco Franco.
DICTADURA / INTEGRISME / INTEGRISTES / ESPANYOLISME / ESPANYOLISTES / TRADICIONALISME / TRADICIONALISTES / MONÀRQUICS / SEGONA REPÚBLICA / POSTGUERRA / BENEFICÈNCIA / ORDES MILITARS


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Relacions externes
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure.

Condicions de reproducció
L'obra creativa està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà. Existeixen alguns documents en català, francès i italià.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez Latre el juliol de 2009. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 25 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Junta Provisional d'Assistència Social (Junta de Beneficència) (CAT ANC 1 - 0218)
Llinatge Milà, comtes del Montseny (CAT ANC 1 - 0697)
Junta de Museus de Catalunya (CAT ANC 1 - 0715)
Fons Unión Patriótica (CAT ANC 2 - 0088)


Bibliografia
MOLINERO, Carme-YSÀS, Pere. "La Diputació de la postguerra: 1939-1949". Història de la Diputació de Barcelona. Barcelona: Diputació de Barcelona, 1988. Vol. III, p. 10-41.
THOMÀS, Joan Maria. Falange, Guerra Civil, Franquisme, F.E.T y de las J.O.N.S. de Barcelona en els primers anys del règim franquista. Barcelona: Abadia de Montserrat, 1992. 546 p.
JARDÍ, Enric. El meu pare i el seu món. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1999. 153 p.


Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, juliol de 2009

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya