Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-901 / MANUEL MISERACHS I RIGALT - MONTSERRAT RIBALTA I ESCODA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-901

Nivell de descripció
Fons

Títol
MANUEL MISERACHS I RIGALT - MONTSERRAT RIBALTA I ESCODA

Data(es)
Dates de creació: 1891 - 2009

Volum i suport
0,9 m (3 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 93 imatges (90 positius b/n i 3 positius color) 8 diplomes, 1 targeta postal, 1 CD-R, 1 medalla, 1 gravat i 3 dibuixos.


Nom del(s) productor(s)
Manuel Miserachs i Rigalt i Montserrat Ribalta i Escoda

Història del(s) productor(s)
Manuel Miserachs i Rigalt va néixer a Barcelona el 1906 i va morir a Manresa el 1980. Estudià medicina amb Premi Extraordinari de Llicenciatura (1930). Dedicà la seva activitat professional mèdica al camp de la hematologia i hemoteràpia, especialitats en que obtingué un considerable reconeixement. Entre 1933 i 1949 fou metge, primer auxiliar i després ajudant, dels Serveis de Transfusió de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Membre destacat de la Creu Roja Espanyola, fou un dels pioners de la transfusió de sang a Catalunya. Organitzà amb el doctor Corachan el primer servei de donants de l'Escola d'Infermeres de la Generalitat. Aplicà les seves tècniques amb grans fruits durant la Guerra Civil espanyola, en el marc del Servei de Transfusió de l'Hospital General de Catalunya, a l'Hospital de l'equip del doctor Frederic Duran i Jordà (1905-1957) i als serveis sanitaris de l'Exèrcit de la República. En acabar la guerra, fou nomenat per oposició director del Laboratori de l'Hospital Municipal d'Infecciosos i treballà com a metge intern a l'Hospital Clínic de Barcelona. Fou fundador i primer director del Banc de Sang de Barcelona (1962), càrrec que ocupà durant disset anys. Elaborà més d'un centenar de treballs d'investigació en hematologia i fou membre de l'Associació Catalana d'Hematologia i Hemoteràpia i vicepresident de l'Associació de Donants Altruistes de la Creu Roja Espanyola (ADASCRE), creada el 1970, en representació de la qual mantingué densos contactes a nivell internacional. Fou acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.
Montserrat Ribalta i Escoda va néixer a Barcelona el 1909 i va morir a la mateixa ciutat el 1983. Ingressà a l'Escola de Bibliotecàries de la Generalitat de Catalunya esdevenint bibliotecària el 1930 amb Premi Extraordinari. El mateix any obtingué el títol de mestra a l'Escola Normal de Barcelona. Estudià infermeria entre 1935 i 1936 a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Inicià la seva activitat professional com a mestra a l'Acadèmia Miralles de Sabadell, alhora que exercia com a delegada de la Comissió de Cultura del Club Femení d'Esports. En contraure matrimoni amb el doctor Manuel Miserachs (1933) abandonà l'activitat professional. Fruit de la seva relació d'amistat amb Rosa Leveroni, col·laborà en diverses iniciatives del món cultural de postguerra i mantingué una certa activitat literària, en bona part inèdita, basada en la redacció de contes (amb col·laboracions a "Cavall Fort") i articles d'actualitat.


Història arxivística
La major part del fons va ser conservat pels productors i els seus hereus al domicili familiar del carrer Bruc de Barcelona fins al seu ingrés a l'ANC. La biblioteca i una bona part de l'arxiu professional del doctor Manuel Miserachs foren lliurats a la seva mort (1980) al Banc de Sang de la Creu Roja Espanyola. Es desconeix, però, la seva ubicació actual.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de donació per la senyora Antònia Miserachs i Ribalta, el dia 29 d'abril de 2009. Una petita part ingressà en dates 8 de juny i 22 de juliol de 2009.

Abast i contingut
El fons aplega la documentació produïda i rebuda per Manuel Miserachs i Rigalt en el desenvolupament de les seves activitats personals i professionals, així com per la seva esposa Montserrat Ribalta i Escoda, preferentment en l'àmbit personal i creatiu. Pel que fa al primer, el fons inclou principalment documents genealògics i identificatius; documentació acadèmica dels estudis de batxillerat i medicina; documentació militar i relativa a la seva participació en la Guerra Civil espanyola i depuració política posterior; correspondència personal amb Montserrat Ribalta; historials professionals, activitat al Col·legi de Metges de Barcelona; activitat com a professor; activitat mèdica a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i altres centres; separates, guions i esborranys de conferències, intervencions, comunicacions i articles mèdics; activitat al Sindicat de Metges de Catalunya i la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, entre altres entitats; distincions i necrològiques; i, finalment, diverses publicacions alienes relatives als inicis de la transfusió de sang a Catalunya, aspecte que la documentació del fons permet documentar amb riquesa. Pel que fa a Montserrat Ribalta i Escoda, el fons aplega, fonamentalment, certificats i documents identificatius; documentació acadèmica dels estudis de mestra, bibliotecària i infermera; dietari personal, notes per a diverses novel·les i articles publicats a la revista "Cavall Fort". El fons inclou, així mateix, diversos testimonis de la seva relació amb la poetessa Rosa Leveroni.
METGES / TRANSFUSIÓ / BANCS DE SANG / HEMATOLOGIA / HEMOTERÀPIA / GUERRA CIVIL ESPANYOLA / EPISTOLARIS / CARTES DES DEL FRONT / DIETARIS / NOVEL·LA / BIBLIOTECÀRIES / MESTRES


Sistema d'organització
La documentació dels dos productors ha estat separada i s'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa i lleure
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el castellà, amb alguns documents en català.

Instruments de descripció
Relació sumària elaborada per Miquel Pérez Latre el maig de 2009.

Documentació relacionada
Joan Colomines i Puig (CAT ANC 1 - 0720)
Documentació de Rosa Leveroni (CAT XXX BARCELONA BIBLIOTECA DE CATALUNYA Fons Carles Riba i Clementina Arderiu)


Bibliografia
MISERACHS I RIGALT, Manuel. Organització dels serveis de transfusió en temps de guerra. Barcelona: La Medicina Catalana, 1937. 7 p.
CALBET I CAMARASA, Josep Maria. "L'Acadèmia de Ciències Mèdiques durant la Guerra Civil". Gimbernat: revista catalana d'història de la medicina i de la ciència. Núm. 27 (Barcelona, 1997), p. 193-204.
HERVÁS I PUYAL, Carles. "Sanitat a Catalunya durant la República i la Guerra Civil. política i organització sanitàries: l'impacte del conflicte bèl·lic". Director: Josep Termes i Ardèvol. Tesi doctoral (en línia). Universitat Pompeu Fabra, Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives, 2004.
< http://www.tdr.cesca.es/TESIS_UPF/AVAILABLE/TDX-1227107-125336//tchp.pdf> (Consulta: 21, maig, 2009).
SEGURA SORIANO, Isabel. Memòria d'un espai: Institut de cultura i biblioteca popular de la dona (1909-2003). Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Institut d'Educació: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2007. 191 p.


Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, maig de 2009. Actualitzat el juliol de 2009.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya