Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-890 / JUAN-JULIO BONET SUGRAÑES

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-890

Nivell de descripció
Fons

Títol
JUAN-JULIO BONET SUGRAÑES

Data(es)
Dates de creació: 1944 - 2006
Dates d'agregació: 1960 - 2006


Volum i suport
9,5 m (24 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 957 imatges (11 positius color, 43 negatius b/n, 762 diapositives b/n, 93 diapositives color i 48 imatges digitals contingudes en 2 discos CD), 1 cinta casset i 1 disquet.


Nom del(s) productor(s)
Juan-Julio Bonet Sugrañes

Història del(s) productor(s)
Juan-Julio Bonet Sugrañes va néixer a Barcelona el 1940 i va morir a la mateixa ciutat el 2006. L'any 1960 va obtenir els títols de químic diplomat i d'enginyer químic per l'Institut Químic de Sarrià (IQS). Perllongà la seva formació a l'Institut Politècnic de Zuric on es doctorà en ciències tècniques l'any 1965, becat per la Fundación Juan March, amb una tesi al voltant de les reaccions solvolítiques en els esteroides. Aquell mateix any va començar la seva carrera docent a l'IQS com a professor de l'assignatura de Productes Naturals i, a partir de 1973, també de la d'Introducció a la Fotoquímica Orgànica. En aquest centre va fundar el Laboratori d'Esteroides dins del Departament de Química Orgànica, el qual dirigí fins l'any 1986. Durant aquest període va dirigir 17 tesis doctorals, 143 treballs de fi de carrera i 2 tesis de màster, consolidant un potent grup de recerca. De febrer de 1986 a febrer de 1988 fou director científic i sots-director general del laboratori Wasserman de la Sociedad Española de Especialidades Farmaco-Terapéuticas S.A. En l'àmbit de la transferència de tecnologia, l'any 1988 fou nomenat director de la unitat operativa de Cabrils de l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya. L'any 2004 publicà Viaje al Reino de Saturno, novel·la d'èxit basada en la història de la química i que posà de relleu la seva capacitat per difondre la ciència entre un públic ampli. Casat amb Maria Arbolí Caula, va tenir dos fills, Òscar i Víctor.

Història arxivística
El fons va ser conservat pel Departament de Química Orgànica de l'Institut Químic de Sarrià. Una petita part procedeix del domicili familiar del productor. La doctora Carme Brosa en féu una primera ordenació i descripció abans de l'ingrés.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de cessió en comodat, el 17 de desembre de 2008. Una part de la documentació conservada al domicili familiar ingressà el 16 d'octubre de 2009.

Abast i contingut
El fons documental aplega documentació generada i rebuda per Juan-Julio Bonet Sugrañes com a resultat de la seva activitat professional, especialment pel que fa a la direcció del Laboratori d'Esteroides del Departament de Química Orgànica de l'IQS. Quantitativament, la part més important correspon a la documentació generada amb motiu de la direcció de diferents projectes de recerca científica: tesis doctorals i treballs de final de carrera realitzats sota la seva direcció, així com també els diaris de laboratori i les espectroscòpies dutes a terme amb aquesta finalitat. Inclou també un recull de llibres i d'articles científics de referència per a aquest grup de recerca. D'altra banda, hi és present documentació generada a partir de l'intercanvi d'experiències amb experts d'altres organismes i a la invitació a aquests per impartir sessions de formació a l'IQS i, també, pel que fa a l'elaboració d'articles científics per part de diferents membres del Laboratori d'Esteroides. A nivell personal inclou documentació relativa a la redacció de la seva tesis doctoral i la generada durant l'elaboració i difusió del seu llibre Viaje al reino de Saturno. En el seu conjunt, el fons permet conèixer l'activitat d'un rellevant grup de recerca en el camp de la química orgànica i l'obra personal del seu impulsor principal.
RECERCA / GRUPS DE RECERCA / QUÍMICA ORGÀNICA / ESTEROIDES / TESIS DOCTORALS


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Tesis doctorals i docència
- Relacions internacionals, publicacions científiques i gestió interna del grup de recerca
- "Viaje al reino de Saturno"
- Recursos d'informació
- Treballs de final de carrera
- Diaris de laboratori
- Espectroscòpies
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el castellà, amb alguns documents en català i anglès.

Instruments de descripció
Relació sumària elaborada per Lluís Saura Martí el març de 2009.

Bibliografia
BONET SUGRAÑES, Juan Julio. Viaje al reino de Saturno. Tres Cantos: Nivola Libros y Ediciones, 2004. 699 p.

Autoria i data(es)
Lluís Saura Martí, març de 2009

Fonts
BROSA BALLESTEROS, Carme. "Homenatge al professor Dr. Joan Juli Bonet Sugrañes". AIQS news. Butlletí informatiu de l'AIQS. Boletín informativo de la AIQS. Núm. 45 (Barcelona, 2007). p. 44-51.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya