Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-887 / JOSEP ESTRUCH I COMELLA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-887

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP ESTRUCH I COMELLA

Data(es)
Dates de creació: 1893 - 1922

Volum i suport
0,1 m (1 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.

Nom del(s) productor(s)
Josep Estruch i Comella

Història del(s) productor(s)
Josep Estruch i Comella, va néixer a Barcelona el 1844. Fill d'Eulàlia Comella i de Ramon Estruch i Ferrer (Sitges, 1817-1884), diputat i senador que acumulà una considerable fortuna com a contractista d'obres públiques (preferentment, carreteres i ferrocarrils), que invertí majoritàriament en accions bancàries. Josep Estruch i Comella desenvolupà una carrera notable al Banc de Barcelona, com a membre de l'anomenat "grup català" de financers. Fou elegit membre de la Junta de Govern (1877) i de la direcció (1905-1920), a la mort del creador del Banc de Barcelona, Manuel Girona i Agrafel i se'l considerà responsable del canvi d'estratègia operativa que no aconseguí aturar la decadència de l'entitat. El 1889 fou nomenat també vocal de la societat d'assegurances de vida "La equitativa" i membre de la Junta de Govern de la "Unión de la Propiedad Urbana y su Ensanche". Disposà d'un patrimoni molt notable a Barcelona, situat a llocs privilegiats de l'expansió urbana: residí a un edifici de propietat tocant al passeig de Gràcia, a més de comptar amb un immoble al carrer Portaferrissa i una finca a Sant Boi de Llobregat, rebuda en herència del seu pare. El 1891 fou nomenat vocal de la Junta de Museus de Barcelona i formà part des del 1897 de la Junta Tècnica de Belles Arts, Arqueologia i Indústries Artístiques de l'Ajuntament de Barcelona. Al costat de la seva residència i en un edifici de façana neogòtica hi instal·là un Museu d'armes (1888) dotat amb dues mil peces de gran valor històric, desaparegut el 1901, amb la remodelació de la plaça Catalunya. Acumulà una molt considerable col·lecció d'art, en especial de pintura (que el seu pare havia iniciat), però la fallida del Banc de Barcelona (1920) l'obligà a posar-la en subhasta.

Història arxivística
Es desconeixen les vicissituds del fons fins al moment en què fou objecte de compra per la Subdirecció General d'Arxius i Gestió Documental de la Generalitat de Catalunya en 2008.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC el 17 desembre de 2008, procedent de la Subdirecció General d'Arxius i Gestió Documental.

Abast i contingut
El fons documental aplega la correspondència rebuda per Josep Estruch i Comella de Salvador Sanpere i Miquel (1893-1916), el seu fill Salvador Sanpere i Oliveras (1915-1922) i Ricard Montaner (1912-1916). Destaca molt considerablement en quant a volum i interès el centenar de missives rebudes del polític i historiador Salvador Sanpere i Miquel, membre com Estruch de la Junta de Museus de Barcelona i estudiós de la història de l'art i de l'urbanisme barceloní. Sanpere i Miquel escriu des de diferents ciutats espanyoles (Madrid, Valladolid o l'Escorial) i europees (Amsterdam, Torí, Londres, París o Viena), comentant aspectes molt diversos, des de la implantació dels sistemes d'enllumenat elèctric fins a les troballes documentals efectuades mitjançant la recerca a biblioteques i museus. En conjunt, l'epistolari permet estudiar, entre altres aspectes, les relacions entre un mecenes col·leccionista i un bon coneixedor de la història de l'art català i europeu.
ELECTRICITAT / HISTÒRIA / HISTORIADORS / MECENES / MECENATGE / COL·LECCIONISME / HISTÒRIA DE L'ART


Sistema d'organització
. S'ha identificat la sèrie següent:
- Relacions externes
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà.

Instruments de descripció
Relació sumària elaborada per Miquel Pérez Latre el gener de 2009.

Documentació relacionada
Col·lecció fotogràfica del Museu - Armeria Estruch (CAT ANC 1 - 0576)
Banco de Barcelona (CAT ANC 1 - 0634)
Junta de Museus de Catalunya (CAT ANC 1 - 0715)
Manuel Girona i Agrafel (CAT ANC 2 - 0087)


Bibliografia
ESTRUCH I COMELLA, Josep. Museo-Armería de D. José Estruch y Comella. Reproducción fototípica de los ejemplares más notables que en él se conservan. Barcelona, 1896. 18 f.
BORONAT I TRILL, Maria-Josepa. La Política d'adquisicions de la Junta de Museus: 1890-1923. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1999. 957 p.
BASSEGODA, Bonaventura (ed.). Col·leccionistes, col·leccions i museus : episodis de la història del patrimoni artístic de Catalunya. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 2007. 291 p.
CABANA I VANCELLS, Francesc. La Fallida del Banc de Barcelona (1920): el fracàs financer de la burgesia catalana. Barcelona: Pòrtic, 2007. 249 p.

(AUTORIA I DATA(ES)): Miquel Pérez Latre, gener de 2009


Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya