Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-877 / JOSEP BUIRIA I ROGEL

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-877

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP BUIRIA I ROGEL

Data(es)
Dates de creació: 1944 - 1990 (predomina 1976 - 1981)

Volum i suport
0,2 m (1 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 83 imatges (80 positius b/n i 3 positius color).


Nom del(s) productor(s)
Josep Buiria i Rogel

Història del(s) productor(s)
Josep Buiria i Rogel va néixer a Girona el 1906 i va morir a Barcelona el 1994. Incorporat al món del treball en diverses feines comercials (s'inicià en una llibreria), ocupà aviat responsabilitats sindicals al Bloc Obrer i Camperol de Lleida, on s'havia establert la seva família. Fou membre del Sindicat Mercantil de Lleida i participà en la conferència regional que la CNT organitzà el 1931. En constituir-se la Unió Local dels Sindicats de Lleida (1933) esdevingué secretari del seu Comitè de Relacions. Prengué part als Fets de 6 d'Octubre, fet pel qual fou empresonat. Milità en el POUM des de la seva creació i des de juliol de 1936 formà part del seu Comitè Militar. L'octubre de 1936 fou un dels representants del partit a l'Ajuntament de Lleida. El 1939 hagué d'exiliar-se a França. Incorporat a la resistència, fou objecte d'un consell de guerra a Montauban (1941), passà al camp de Vernet d'Arieja i finalment al camp de concentració de Mauthausen. Una vegada alliberat, residí a Perpinyà i esdevingué estret col·laborador de Josep Pallach. Fou membre del Comitè de França del POUM i es vinculà després al nou Moviment Socialista de Catalunya (MSC). Col·laborà o edità publicacions com ara "Endavant", del MSC, o "Aliança Sindical Obrera (ASO)", editades a Perpinyà. Fou el responsable dels comunicats de premsa que el MSC feia arribar als diaris i organismes internacionals alhora que col·laborava en el pas per la frontera d'activistes de l'antifranquisme. Des del 1957 formà part del secretariat de la Unió General de Treballadors (UGT) catalana a l'exili i responsable de les seves publicacions. Va pertànyer al consell consultiu del president Josep Tarradellas. Seguí fins al final la trajectòria política de Josep Pallach, adherint-se al Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya (1974), més tard Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament (1976). Retornat a Barcelona el 1976, fou col·laborador regular de "La Vanguardia" i "El Noticiero Universal" durant alguns anys. A la mort de Josep Pallach (1977), integrat breument al Secretariat Permanent, acabà per abandonar el partit disconforme amb el procés d'unitat del socialisme català i espanyol.

Història arxivística
El fons va ser conservat pel productor i la seva filla Marta Buiria, resident a França, fins que aquella en féu donació al Centre d'Història Contemporània de Catalunya el 1997.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, procedent del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, el 18 de novembre de 2008.

Abast i contingut
El fons documental aplega la documentació generada i rebuda per Josep Buiria i Rogel, preferentment a partir del seu retorn a Catalunya el 1976. Com a resultat de la seva activitat política a l'ombra de Josep Pallach durant els anys de la Transició política, el fons aplega diverses publicacions, retalls de premsa i testimonis diversos sobre el Partit Socialista de Catalunya i el seu líder, així com un extens full de signatures de condol arran de la seva mort el 1977. Inclou també una entrevista al retorn de l'exili i diversos articles de premsa sobre l'activitat política de Josep Buiria. Entre els recursos d'informació aplegats pel productor, trobem també diversos dossiers temàtics, escrits sobre Josep Tarradellas i els Fets del 6 d'octubre de 1934, monografies i publicacions diverses. El fons aplega, a més, documentació gràfica relativa al productor, el Partit Socialista de Catalunya i Josep Pallach.
EXILI / TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA / SOCIALISME / PARTITS POLÍTICS


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el català, amb alguns documents en castellà.

Instruments de descripció
Relació sumària elaborada per Miquel Pérez Latre el desembre de 2008.

Documentació relacionada
Biblioteca de Josep Buiria i Rogel (CAT ANC BARCELONA CENTRE D'HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA DE CATALUNYA Biblioteca)
Fons Documents Partits Polítics (DPP). Subsèrie POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista). Universitat de Barcelona. Biblioteca del Pavelló de la República (CAT XXX BARCELONA UNIVERSITAT DE BARCELONA. PAVELLÓ DE LA REPÚBLICA Fons Documents Partits Polítics)
Wilebaldo Solano (CAT ANC 1 - 0786)


Bibliografia
BARRULL I PELEGRÍ, Jaume. El Bloc Obrer i Camperol : Lleida, 1919-1937. Lleida: (Ajuntament de Lleida. Cultura), 1990. 123 p.
RUBIOL, Glòria. Josep Pallach i el Reagrupament. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1995. 432 p.
MARTÍNEZ DE SAS, María Teresa - PAGÈS I BLANCH, Pelai. Diccionari biogràfic del moviment obrer als Països Catalans. (Barcelona): Edicions Universitat de Barcelona - Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2000. 1482 p.

(AUTORIA I DATA(ES)): Miquel Pérez Latre, desembre de 2008


Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya