Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-833 / ENRIC ARDERIU I VALLS

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-833

Nivell de descripció
Fons

Títol
ENRIC ARDERIU I VALLS

Data(es)
Dates de creació: 1900 - 1901.

Volum i suport
0,1 ml (1 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.

Nom del(s) productor(s)
Enrique Ardenín i Valls

Història del(s) productor(s)
Enrique Ardenín i Valls va ser ajudant del "Cuerpo de Archiveros, Bibliotecarios y Arqueólogos" a la província de Lleida a finals de 1900. Aquest mateix any es acusat de participar de forma activa en una manifestació catalanista il·legal organitzada per la "Societat Catalunya" de Lleida de la qual n'era soci. Dit acte transcorre en una excursió realitzada a través del riu Segre entre la ciutat de Lleida i Torres de Segre. Per aquest motiu s'obre un expedient governatiu que es resol des del propi Ministerio de Instrucción Pública, a través d'una "Junta facultativa del Cuerpo de Archiveros, Bibliotecarios y Arqueólogos", i del "Consejo de Instrucción Pública". La resolució dictada comporta que Enric Ardenín i Valls sigui destinat a Huelva sense possibilitat de tornar a exercir a Catalunya.

Història arxivística
Aquest fons formava part de la col·lecció de l'ANC "Fons personals de l'ANC (Miscel·lània)" integrada per fons fragmentaris amb documentació personal. Anulada la col·lecció, ha passat a ser independent.
Es desconeixen les vicissituds del fons fins el seu ingrés a l'ANC.


Dades sobre l'ingrés
Compra efectuada per la Generalitat de Catalunya a través del Servei d'Arxius del Departament de Cultura. L'ingrés va tenir lloc l'11 de març de 1991.

Abast i contingut
La documentació conservada fa referència principalment a l'expedient governatiu obert a Enrique Ardenín i Valls. En aquest sentit, s'ha conservat l'extracte de l'expedient governatiu, un llistat dels membres del "Consejo de Instrucción Pública" i del "Cuerpo de Archiveros, Bibliotecaris y Arqueólogos" que havien de prendre una resolució de l'expedient i la correspondència emesa i rebuda pel propi Ardenin i Valls amb el Duc d'Almenara Alta, així com d'altres estaments i personalitats implicades en la resolució de l'expedient.
CATALANISME/ ADMINISTRACIÓ PÚBLICA


Sistema d'organització
La documentació ha estat classificada d'acord amb el quadre de classificació de fons personals de l'ANC i presenta les següent sèries:
- Activitat a l'administració pública
- Correspondència entre tercers


Condicions d'accés
Accés lliure

Llengües i escriptures dels documents
Castellà.

Instruments de descripció
Inventari actualitzat per Josep Maria Pallisé, juliol 2008. Disponible en suport paper i suport electrònic (Aplicatiu GANC: 6 registres informàtics). Consultable en línia

(AUTORIA I DATA(ES)): Josep Maria Pallisé i Carreté, juliol 2008. Actualitzat per Amèlia Castan Ranch, desembre 2009.


Fonts
La mateixa unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya