Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-83 / JOSEP RAFAEL CARRERAS I BULBENA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-83

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP RAFAEL CARRERAS I BULBENA

Data(es)
Dates de creació: 1591 - 1997

Volum i suport
19,5 m (10 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + biblioteca i hemeroteca.
1 unitat d'instal·lació que conté 40 negatius de vidre i 12 positius en b/n


Nom del(s) productor(s)
Josep Rafael Carreras i Bulbena

Història del(s) productor(s)
Josep Rafael Carreras i Bulbena, musicòleg, historiador, filòleg i compositor, va néixer a Barcelona l'any 1860 i va morir l'any 1931. Va estudiar violoncel amb Antoni Lupresti i compongué, en col·laboració amb Lupresti, l'oratori Sortint d'Egipte (1895). El contacte amb Hans Richter i Hugo Riemann el van encaminar cap els estudis musicològics, centrats en bona part sobre el segle XVIII, essent la seva obra cabdal El oratorio musical (1906). Com a historiador es distingí per utilitzar fonts descobertes per ell i en part inèdites i pel seu mètode rigorós i entenedor. Les seves obres principals són Carles d'Àustria i Elisabet de Brunswick a Barcelona i Girona (1902), Antoni de Villarroel, Rafael de Casanova i Sebastià de Dalmau, heroics defensors de Barcelona en el setge de 1714 (1912) i L'Acadèmia desconfiada i sos acadèmics (1922). En el terreny de la filologia, també va publicar vàries obres. L'any 1920 va ingressar a l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, i hi va col·laborar amb diversos treballs històrics i musicals.

Història arxivística
El fons ha estat conservat pels néts del productor, els germans Carreras i de Nadal fins el seu ingrés a l'ANC. La documentació de caràcter musical ha estat cedida a la Generalitat de Catalunya en concepte de donació per a formar part del fons documental del Centre de Documentació Musical de Barcelona.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC en virtut de contracte de donació, signat a Barcelona, el 22 de març de 1990, entre la Generalitat de Catalunya i en Josep-Rafael Carreras i de Nadal, com a representat dels seus germans Ignasi-Maria, Xavier i Antoni Carreras i de Nadal. La documentació ha ingressat en 4 trameses, el 2 de maig de 1984, el 12 de setembre de 1995, el 10 d'octubre i 10 de novembre del mateix any.

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i rebuda per Josep Rafael Carreras i Bulbena; destaca l'obra original (obra literària, historiogràfica, lingüística); la correspondència (referida bàsicament a la seva activitat d'investigació): els materials i dossiers de treball (que inclouen documents originals dels segles XVII i XVIII referits essencialment a la Guerra de Successió); i finalment, la documentació produïda en funció de la seva activitat associativa (com ara la de la Reial Acadèmia de Bones Lletres i la de la Sociedad Económica Barcelonesa de Amigos del País).
HISTÒRIA/ FILOLOGIA/ MÚSICA


Sistema d'organització
La documentació s'ha organitzat en 9 apartats que responen a criteris de classificació funcional i tipològica. Cal destacar les següents sèries:
- Obra original
- Correspondència
- Vida associativa
- Obra aliena
- Materials i dossiers de treball
- Escrits sobre el productor
- Documentació diversa.


Condicions d'accés
Accés lliure

Condicions de reproducció
L'obra original, l'aliena i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual

Llengües i escriptures dels documents
Català, castellà, alemany, francès. Alguns documents estan escrits en llatí.

Instruments de descripció
Inventari: FERNÁNDEZ TRABAL, Josep; CODERN BOVÉ, Llorenç. El fons Josep Rafel Carreras i Bulbena de l'Arxiu Nacional de Catalunya (Segles XVII-XX). Sant Cugat del Vallès: Arxiu Nacional de Catalunya, 1995. Disponible en paper.

Documentació relacionada
La documentació de caràcter musical es troba al Centre de Documentació Musical de Barcelona

Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, novembre de 2001. Actualitzat per Amèlia Castan Ranch, setembre de 2006 i per Pilar Frago Pérez, juny de 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya