Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-814 / FRANCESC FERRER I GIRONÈS

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-814

Nivell de descripció
Fons

Títol
FRANCESC FERRER I GIRONÈS

Data(es)
Dates de creació: 1945 - 2007 (predomina 1977 - 2005)

Volum i suport
15,8 m (158 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 399 imatges (122 positius b/n, 212 positius color, 64 negatius b/n i 1 diapositiva color), 31 cintes casset, 10 pel·lícules, 23 videos VHS, 3 videos Beta, 3 DVD, 4 CD-R, 24 cartells, 16 diplomes i 7 dibuixos.


Nom del(s) productor(s)
Francesc Ferrer i Gironès

Història del(s) productor(s)
Francesc Ferrer i Gironès va néixer a Girona el 1935 i va morir a la mateixa ciutat el 2006. Fill d'una família modesta, aviat començà a treballar com a escrivent a la Farinera Ensesa, alhora que cursava els estudis de peritatge mercantil, primer, i de professorat mercantil, fins a esdevenir més tard professor de l'Escola de Comerç de Sabadell. El contacte amb l'escoltisme el formà com a dirigent, alhora que el féu prendre consciència catalanista. El seu activisme cristià l'apropà de manera creixent a la problemàtica social, especialment en l'àmbit de la promoció d'habitatge econòmic. Impulsà el 1963 la creació de la llibreria Les Voltes, bressol del renaixement cultural gironí passats els anys més durs del franquisme. El 1972 fou nomenat primer president de la delegació gironina de l'Òmnium Cultural. L'any següent fou escollit vicepresident de la Cambra de Comerç i Indústria de Girona, que acabà presidint entre 1974 i 1977. Des de posicions socialdemòcrates, participà en la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya (1974) i en fou escollit senador (1977). Insatisfet ideològicament, l'any següent abandonà el partit i el 1979 encapçala la llista conjunta a Girona del Partit dels Socialistes de Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Repetí com senador independent a les llistes socialistes al llarg de tres legislatures més (1979-1993), abocat a un esforç permanent en defensa del territori i de la llengua catalana. El 1995 i 1999 fou escollit diputat al Parlament de Catalunya per ERC. La seva obra publicada abasta nombrosos temes socials, econòmics, d'assaig polític i històric, entre els quals destaca, La persecució política de la llengua catalana (1985). Fou distingit amb la creu de Sant Jordi poc abans de la seva mort (2005).

Història arxivística
El fons ha estat conservat pel seu productor i hereus fins a l' ingrés a l'ANC. Fou objecte d'una primera ordenació, prèvia al ingrés, per part de Montserrat Pumarola i Rodríguez.

Dades sobre l'ingrés
La part principal del fons va ingressar a l'ANC, a títol de cessió en comodat, el 30 d'abril de 2008. Es van produir nous ingressos, amb el mateix estatus jurídic, el 10 de desembre de 2008, el 26 de maig de 2009 i el 4 de febrer de 2010.

Abast i contingut
El fons aplega la documentació produïda i rebuda per Francesc Ferrer i Gironès com a resultat, fonamentalment, de la seva activitat política de caire institucional. Aplega així mateix els seus nombrosos escrits, preferentment col·laboracions i articles de premsa, durant el període 1959-2005. Comprèn un volum apreciable de correspondència agrupada en dossiers anuals. Pel que fa a l'activitat associativa, incorpora una petita mostra de documentació relativa a la seva etapa a la presidència de la Cambra de Comerç i Indústria de Girona. Però, sens dubte, la part més important del fons correspon a l'activitat política. Inclou la documentació sobre el període d'elaboració de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979, les seves intervencions i iniciatives al Senat espanyol (1977-1993) i les preguntes, proposicions i accions dutes a terme al Parlament de Catalunya (1995-2003). Mereix una menció específica el ric aplec de documentació relativa a les seves intervencions parlamentàries a les cambres espanyola i catalana en defensa de l'ús de la llengua catalana, que constitueixen un pou d'informació imprescindible per al coneixement de la situació de la llengua i el seu procés de normalització durant les primeres dècades de la recuperació democràtica. El fons aplega dossiers anuals de conferències, discursos i intervencions públiques, materials jurídics de suport a la seva acció política i reculls de premsa que inclouen també articles i entrevistes al productor del fons. Destaca, finalment, una "Col·lecció de manifestos, octavetes, documents i altres papers de caire polític i social" (1946-1984).
CATALANISME / POLÍTICS / SENAT ESPANYOL / PARLAMENT DE CATALUNYA / LLENGUA CATALANA / NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA / TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA / ESTATUT D'AUTONOMIA / GESTIÓ DEL TERRITORI


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal
- Activitat creativa i lleure
- Relacions externes
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
- Col·leccions factícies
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el català amb un volum apreciable de correspondència en castellà.

Instruments de descripció
Relació sumària elaborada per Miquel Pérez Latre l'octubre de 2008, el març i el juliol de 2009.

Documentació relacionada
Josep Benet (CAT ANC 1 - 0244)
President Pujol (CAT ANC 1 - 0671)
Òmnium Cultural (CAT ANC 1 - 0690).


Bibliografia
PUJADES, Pius. La Batalla de la llengua: converses amb Francesc Ferrer i Gironés. Barcelona: Xarxa Cultural, 1988. 106 p.
Francesc Ferrer i Gironès: un patriota al servei d'un poble. Homenatge nacional organitzat per la Fundació Josep Irla. Girona: Fundació Josep Irla-El Punt, 2005. 143 p.

(AUTORIA I DATA(ES)): Miquel Pérez Latre, octubre de 2008. Actualitzat el març i el juliol de 2009 i el desembre de 2010.


Fonts
La mateixa unitat de descripció.
www.francescferrer.cat


Regles o convencions
NODAC.
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya