Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-813 / MARIA DOLORS CALVET PUIG

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-813

Nivell de descripció
Fons

Títol
MARIA DOLORS CALVET PUIG

Data(es)
Dates de creació: 1968 - 2003 (predomina 1973-1984)

Volum i suport
8,2 m (21 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper. Inclou hemeroteca.
4 unitat d'instal·lació que contenen 67 cartells, 3 cassettes, 5 vídeos VHS i 1 DVD.

(NOM DEL(S) PRODUCTOR(S)): Maria Dolors Calvet Puig

(HISTÒRIA DEL(S) PRODUCTOR(S)): Maria Dolors Calvet i Puig (Sabadell, 1950) és política, periodista i professora universitària. De formació escolta, aviat milità al Partit Socialista Unificat de Catalunya (1971). Activa en la lluita antifranquista del moviment estudiantil, dins el món veïnal de l'Hospitalet i en defensa de la Dona, aspecte que ha marcat sempre la seva trajectòria política. Estudià econòmiques a la Universitat de Barcelona i ciències de la informació a la Universitat Autònoma de Barcelona (1975-1979). Fou escollida diputada per Barcelona al Congrés dels Diputats espanyol el 1977. Com a única dona membre de la Comissió dels Vint participà en els treballs de redacció de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya (1979). Membre del Comitè Central del PSUC, fou escollida diputada a la primera legislatura del Parlament de Catalunya (1980-1984), on presidí la Comissió de Drets Humans. Fou membre del Consell Assessor de Ràdio Televisió Espanyola a Catalunya. Ha treballat com a cap de premsa del Col·legi de Doctors i Llicenciats de Barcelona i de l'Ajuntament de Sabadell. En l'àmbit de la seva ciutat, fou regidora d'Urbanisme entre 1987 i 1995; el 1999 encapçalà la llista de l'Entesa per Sabadell que restà a pocs vots de guanyar l'alcaldia. Doctora per la Universitat Politècnica de Catalunya (2005), en l'actualitat és professora d'Urbanisme i Ordenació del Territori del Departament d'Enginyeria de la Construcció de la UPC amb seu a Terrassa.


Història arxivística
El fons ha estat conservat per la productora fins a l' ingrés a l'ANC. Fou objecte d'una primera ordenació, prèvia al ingrés, per part de Nadia Varo.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de cessió en comodat, el 28 d'abril de 2008.

Abast i contingut
El fons aplega la documentació produïda i rebuda per Maria Dolors Calvet Puig, com a resultat de les seves activitats associatives i polítiques en l'àmbit estatal i nacional. Pel que fa a l'activitat personal, conté documentació identificativa i agendes. Aplega també documentació de l'activitat professional com a cap de premsa, principalment, del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya. Inclou esborranys i publicacions d'articles i el testimoni de la seva participació en diverses entitats associatives. Destaca molt considerablement la documentació relativa a la seva activitat com a militant, membre del Comitè Central i càrrec institucional del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i del Partit Comunista d'Espanya (PCE). El fons aplega la documentació relativa a la seva activitat com a diputada per Barcelona al Congrés espanyol i al Parlament de Catalunya (Comissió de Drets Humans) i com a membre del Consell Assessor de Ràdio Televisió Espanyola a Catalunya, així com la seva participació en la redacció de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Cal destacar pel seu volum i importància la documentació que reflecteix l'activitat de la productora dins el moviment feminista, així com els dossiers informatius sobre la situació de la dona, els partits polítics i la ràdio i televisió. Finalment, el fons inclou publicacions periòdiques i reculls de premsa.
COMUNISME / DRETS HUMANS / ESTATUT D'AUTONOMIA / FEMINISME / FRANQUISME / LLUITA VEÏNAL / MITJANS DE COMUNICACIÓ / PERIODISME / URBANISME / TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa i lleure
- Activitat associativa i política
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. En aquest darrer cas, podeu adreçar-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predominen català i castellà. Aplega publicacions en italià, francès i anglès.

Instruments de descripció
Inventari elaborat per Sílvia Campillo Ferret i Miquel Pérez el maig de 2008 Disponible en suport paper i electrònic (aplicatiu GANC: 419 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) (CAT ANC 1 - 0230)
Gregorio López Raimundo (CAT ANC 1 - 0115)
Antonio Gutiérrez Díaz (CAT ANC 1 - 0116)
Josep Benet (CAT ANC 1 - 0244).

(AUTORIA I DATA(ES)): Miquel Pérez Latre - Sílvia Campillo i Ferret, maig 2008.


Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC.
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya