Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-8 / JOSEP MARIA VIDAL I AUNÓS

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-8

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP MARIA VIDAL I AUNÓS

Data(es)
Dates de creació: 1945-1978 (predomina 1963-1978)

Volum i suport
0,4 m (4 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.

Nom del(s) productor(s)
Josep Maria Vidal i Aunós

Història del(s) productor(s)
Mossèn Josep Maria Vidal i Aunós va néixer a Fos (França) el 10 de setembre de l'any 1921 i va morir a Barcelona el 22 d'abril de l'any 2003. Va cursar estudis al Seminari de Barcelona i fou ordenat prevere el 1946. Dedicat intensament al ministeri pastoral a diverses parròquies de l'arquebisbat de Barcelona, on va assumir el càrrec de vicari episcopal, manifestà una especial sensibilitat envers les persones més necessitades i davant de tots els problemes socials, tal com es va posar de manifest en nombroses ocasions durant el procés de la transició política i, més recentment, l'any 2001, quan va acollir a la seva parròquia als immigrants sense papers. Exercí com a rector de Sant Vicenç de Gualba, de Sant Medir i del Pi. Com a rector d'aquesta última, era membre del Patronat de la Fundació Privada Ferrer Eguizábal, del qual també forma part el Col·legi d'Advocats de Barcelona. Havia estat vicari episcopal amb el cardenal Narcís Jubany i ecònom de l'arquebisbe de Barcelona entre els anys 1957 i 1991.

Història arxivística
Es desconeix les vicissituds del fons fins a la incorporació a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
Ingressà el 27 d'octubre de 1981 com a donació del productor.

Abast i contingut
El fons conté la documentació reunida per mossèn Josep Maria Vidal i Aunós; documentació relacionada amb la seva activitat religiosa com a prevere, la seva dedicació al ministeri pastoral i la seva implicació amb el moviment obrer i amb els problemes socials. Destaca, especialment, la documentació que inclou de l'Assemblea de Catalunya (informes, manifestos, circulars, butlletins, etc.), així com també d'altres organitzacions antifranquistes en contra de la repressió i en defensa dels drets humans en l'última etapa franquista i durant el procés de transició política a la democràcia (incloent-hi manifestos, declaracions, informes, publicacions periòdiques, entre d'altres).
RELIGIÓ/ CLERGUES/ ESGLÉSIA/ ESGLÉSIA I SOCIETAT/ CRISTIANISME/ ASSOCIACIONS RELIGIOSES/ ASSOCIACIONS POLÍTIQUES/ ANTIFRANQUISME/ DRETS HUMANS/ MOVIMENT OBRER/ PRESOS POLÍTICS


Sistema d'organització
L'organització del fons respon a un criteri d'ordenació numèrica dels documents i presenta una descripció a nivell d'unitat documental. Pendent de revisió.

Condicions d'accés
Accés lliure.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el català i el castellà.

Instruments de descripció
Inventari provisional.

Documentació relacionada
Agustí de Semir (CAT ANC 1 - 108)
Felip Solé i Sabarís (CAT ANC 1 - 0266)
Col·lecció de documentació sobre moviments socials i polítics antifranquistes d'Eduard Riu i Barrera (CAT ANC 1 - 0369)


Bibliografia
VIDAL I AUNÓS, Josep Maria. L'experiència d'una vida nova. Glosses de Mn. Josep M. Vidal i Aunós. Barcelona: Claret, 2006. 309 p.
BIGORDÀ, Josep (rec.). Recordant Mossèn Josep M. Vidal i Aunós. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar i Família, 2003. 85 p.


Autoria i data(es)
Rosa Maria Cruellas i Serra, març de 2004. Actualitzat per Amèlia Castan Ranch, juny de 2006, i Miquel Pérez Latre, juny de 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya