Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
Inventari/catàleg del fons
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-788 / COLITA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-788

Nivell de descripció
Fons

Títol
COLITA

Data(es)
Dates de creació: 1960-2003
Dates d'agregació: 1960-2003


Volum i suport
16 unitats d'instal·lació que contenen 27.622 imatges (23.466 negatius b/n de format 35 mm, 994 negatius b/n de format 6x6, 569 diapositives b/n de format 6x6, 2.077 diapositives color de pas universal) i dos DVD'S que contenen 516 imatges digitals de format TIFF).

(NOM DEL(S) PRODUCTOR(S)): Isabel Steva Hernández (Colita)


Història del(s) productor(s)
Nascuda a Barcelona el 24 d'agost de 1940, Isabel Steva, més coneguda pel pseudònim de Colita, representa una de les referents més importants de la fotografia catalana i espanyola de l'últim quart del segle XX. S'inicià al món de la fotografia de la mà d'Oriol Maspons i Xavier Miserach, de qui fou assistenta; d'aquests primers anys, fou seguidora i deixeble de Francesc Català Roca i Julio Ubiña. Des de 1963 fins 1975 es dedicà a realitzar una sèrie de retrats de ballarins i cantants del món del flamenc. Vinculada a moviments culturals catalans de l'època, és considerada la fotògrafa de la Gauche Divine barcelonesa, moviment format per escriptors, fotògrafs, models, arquitectes, cineastes... i molts professionals que començaven a perfilar-se en aquella època com a referents culturals. Realitzà una sèrie de treballs entre 1967 y 1979, a l'Escola de Cine de Barcelona, amb directors com Cinto Esteva, Vicente Aranda o Jaime Camino, corrent cinematogràfica que sorgí amb l'ambició de realitzar un cinema europeu i progressista en contraposició a la cinematografia oficial del franquisme; col·laborà en la promoció de la Nova Cançó retratant els cantants del moviment, entre ells Joan Manel Serrat.
Els seus treballs per a la premsa l'han portat a publicar a revistes com Siglo XX, Destino, Fotogramas, Interviu, Boccaccio, Primera Plana o Mundo Diario.
Al llarg de la seva carrera ha realitzat més de quaranta exposicions i ha publicat una cinquantena de llibres amb les seves fotografies. Estilísticament es troba propera als plantejaments de l'Escola de Barcelona, tot i que és considerada una fotògrafa tot terreny. La seva obra figura a les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
Els seus treballs per a la premsa l'han portat a publicar a revistes com Siglo XX, Destino, Fotogramas, Interviu, Boccaccio, Primera Plana o Mundo Diario.


Història arxivística
El fons ha estat conservat per la productora en els diferents domicilis socials i laboratoris fins al seu ingrés a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Dades sobre l'ingrés
Adquirit per compravenda signada entre Isabel Steva Hernández, Colita, i Lluís Noguera i Jordana, Secretari General de Cultura i Mitjans de Comunicació amb data 14 de desembre de 2007. Publicat al Diari Oficial de la Generalitat núm. 5041 de 4 de gener de 2008. L'ingrés a l'Arxiu Nacional es realitzà el 20 de desembre de 2007.

Abast i contingut
El fons està integrat pels retrats que Colita ha fet al llarg de la seva trajectòria com a fotògrafa professional. Són el resultat de la seva col·laboració en diferents revistes; d'encàrrecs fets pels mateixos protagonistes de les fotografies; o, simplement, per l'amistat que els uneix amb ells.
Entre el gran ventalls de personatges retratats, destaquem, entre d'altres, els dedicats a músics i cantants: Xavier Montsalvatge, Víctor Manuel, Paco de Lucia, Carlos Santos, etc; sopranos: Montserrat Caballé, Victoria de los Ángeles, etc; escriptors i escriptores: Juan Goitisolo, Ana Maria Matute, Camilo José Cela, Jorge Semprun, Pere Gimferrer, Juan Marsé, Jaime Gil de Biedma, Salvador Espriu, Teresa Pamies, J.V. Foix, Terenci Moix, Antoni Vázquez Motalban, etc; polítics: Jordi Pujol, Frederica Montseny, Pasqual Maragall, etc; directors de teatre i cinema: Albert Boadella, Mario Gas, Lluís Pascual, Gonzalo Suárez, Josep Maria Flotats, etc; actors i actrius: Fernando Fernan Gómez, Mary Sampere, Núria Espert, Sílvia Munt; fotògrafs: Julio Ubiña, Agustí Centelles, Francesc Català Roca, Oriol Maspons, etc; pintors: Albert Ràfols, Modest Cuixart, Salvador Dalí, etc.
Alguns d'aquests retrats són el fruit d'encàrrecs especials. És el cas dels realitzats a Carmen Amaya per la pel·lícula Els Tarantos del director Rovira Beleta, o als membres de Col·legi d'Arquitectes de Barcelona, entre d'altres.
Cal destacar les fotografies realitzades, en la seva majoria al llarg dels anys setanta, als integrants del moviment barceloní de la "Gauche Divine". Són, entre d'altres, Teresa Gimpera, Oriol Bohigas, Gonzalo Herralde, Oriol Regàs, Rosa Regàs i Pagès, Terenci Moix, Anna Maria Moix i Meseguer, Guillermina Motta, Jaume Perich, Xavier Miserachs, Ricardo Bofill, Félix de Azúa, Elsa Peretti i Serena Vergano. Algunes d'aquestes fotografies les realitzà per a una exposició que tingué lloc a la Galeria Aixelà de Barcelona l'any 1971, patrocinada per Boccacció i el promotor Oriol Regàs. Resultà l'exposició més curta de la seva carrera professional; fou clausurada al dia següent de la seva inauguració per la policia.
A banda dels retrats, el fons també l'integren un seguit d'imatges de caire social i periodístic. Destaquen la tancada a Montserrat, l'atemptat a la llibreria Enlace, els autolesionats de la COPEL, la Diada de l'11 de setembre de 1978, la cerimònia i els actes per la mort de Franco a Madrid, l'enterrament del president de la Generalitat de Catalunya, Josep Tarrardellas, i diversos actes del Partit Socialista de Catalunya realitzats durant els anys 80.

CATALUNYA/ TRANSICIÓ/ RETRATS/ ACTORS/ ARQUITECTES/ MÚSICS/ POLÍTICS/ ESCRIPTORS/ FOTÒGRAFS/ MANIFESTACIONS/ TANCADES/ MÍTING


Sistema d'organització
Fons en tractament.

Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei de referència de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la llei de propietat intel·lectual. Els drets d'explotació pertanyen a l'Arxiu Nacional, per compra segons contracte de 14 de desembre de 2007 en especial els de reproducció.

Bibliografia
NAVARRO MOLLEVÍ, Imma; SÁNCHEZ MATA, Francesc. "El fons fotogràfic Colita: quatre dècades de professió". Butlletí de l'ANC. Núm. 19 (març 2008). Pàg. 30-32.

Autoria i data(es)
Francesc Sánchez, gener de 2009.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.6 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya