Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-747 / JOSEP MARIA VILASECA I MARCET

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-747

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP MARIA VILASECA I MARCET

Data(es)
Dates de creació: 1249 - 1995 (predomina 1947 - 1995)

Volum i suport
28 m (75 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + 28 pergamins (inclou biblioteca)
1 unitat d'instal·lació que conté 9 cintes magnetofòniques.


Nom del(s) productor(s)
Josep Maria Vilaseca i Marcet

Història del(s) productor(s)
Josep Maria Vilaseca i Marcet (Barcelona, 1920 - 1995), fill del jurista Francesc de Paula Vilaseca i Rovellat i renebot de l'abat de Montserrat Antoni Maria Marcet. Fou advocat, jurista, empresari i mecenes. Llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona (1942) i doctorat a Madrid (1946). Advocat de l'Estat des de 1943, en excedència a partir de 1968. Fou membre de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya (1965), de la qual en fou vicepresident i censor; diputat segon de la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats de Barcelona (1969 - 1973); membre de la Comissió Mixta de Transferències Estat - Generalitat (1978 - 1986) i de la Comissió Mixta de Valoracions (1981 - 1984); membre i president de la Comissió Jurídico Assessora de la Generalitat (1979 i 1986); director de la Revista Jurídica de Catalunya (1983); director de l'Institut d'Estudis Autonòmics (1985 - 1994); i membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans (1991). Impulsor de nombroses entitats culturals, com les Edicions Catalanes de París, creà la Fundació Jaume Bofill (1969). Presidí els consells d'administració de les editorials Laia i Estela i conseller d'Edicions 62. Obtingué diverses condecoracions, com ara les creus de Sant Jordi (1983) i la de primera classe de Sant Raimon de Penyafort (1989).

Història arxivística
El fons ha estat conservat pel seu productor i pel seus hereus fins a l' ingrés a l' ANC.

Dades sobre l'ingrés
La part substantiva del fons va ingressar a l'ANC, a títol de comodat, el 15 de desembre de 2006. Prèviament s'havien produït altres tres ingressos els dies 30 de maig de 1986 i 16 de setembre i 24 de novembre de 1992, que foren acceptats com a donació pel Govern de la Generalitat en data 15 de maig de 1996 (Resolució publicada al DOGC, núm. 2222, 26/6/1996).

Abast i contingut
El fons aplega la documentació produïda i rebuda per Josep Maria Vilaseca i Marcet i els seus avantpassats. Pel que fa a l'activitat familiar, l'empresarial de les famílies Vilaseca i Marcet (Companyia G. Ramon y Cia, i Companyia Sociedad Anónima de Industrias Mixtas), així com la familiar i patrimonial dels Vila, Rovellat, Vilaseca i Mercader (testaments, inventaris de béns, títols de propietat i censals). Dins la part pròpiament relativa al productor, inclou documentació relacionada amb la gestió del seu patrimoni i viatges; sobre l'activitat professional, com ara dossiers anuals de correspondència i temàtics relatius a qüestions de dret autonòmic, administratiu, fiscal i civil, així com a institucions, empreses, associacions i entitats relacionades amb el productor per la seva dedicació professional (Cos d'Advocats de l'Estat, Institut d'Estudis Autonòmics, Comissió Jurídica Assessora o Comissions mixtes Estat-Generalitat), per la seva participació (Acadèmia de Jurisprudència, Col·legi d'Advocats, Grup de Juristes Roda Ventura o Centre d'Estudis Francesc Eiximenis) o per funcions d'assessoria i mecenatge (Universitat Pompeu Fabra, Escola d'Administració Pública, Patronat de la Muntanya de Montserrat, Bisbat de Barcelona, Serveis de Cultura Popular, Fundació Pau Casals, Edicions 62 o Fundació Jaume Bofill). Destaquen els originals de la seva obra doctrinal en matèria jurídica i econòmica i els recursos d'informació sobre fets i partits polítics, dictàmens i projectes legislatius. La biblioteca i hemeroteca aplega revistes i monografies de treball, reculls de legislació i jurisprudència.
ADVOCATS / AUTONOMIA POLÍTICA / DRET / EDITORIALS / ESTATUT D'AUTONOMIA DE CATALUNYA / FINANCES PÚBLIQUES / FUNDACIONS / JURISTES / MECENATGE


Sistema d'organització
El fons fou organitzat pel seu productor en les sèries següents:
- Correspondència general
- Biblioteca
- Fitxer General
- Documentació doctrinal
- Documentació general
- Documentació familiar i patrimonial
- Comptabilitat
- Documentació de treball
- Documentació personal
- Documentació d'afers de despatx
- Fitxer de clients
- Documentació pendent
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el castellà i català. La documentació en suport pergamí està en llatí.

Característiques físiques i requeriments tècnics
La documentació sonora requereix de reproductors específics

Instruments de descripció
Inventari. DÍAZ RODRÍGUEZ, Mercedes. El fons Josep M. Vilaseca i Marcet de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Sant Cugat del Vallès, 1995. (correspon al núm. de registre 88, 272, 295). Disponible en suport paper.

Documentació relacionada
Fundació Jaume Bofill (CAT ANC 1 - 0084)
Francesc de Paula Vilaseca i Rovellat (CAT ANC 1 - 0212)
Editorial Estela, S.A. (CAT ANC1 - 0533)


Bibliografia
Miscel·lània en homenatge a Josep Maria Vilaseca i Marcet: una contribució a l'anàlisi de la societat catalana contemporània. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1998, 229 p.

Notes
Data (es): La data inicial correspon a la documentació familiar i patrimonial aplegada pel productor.

Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, maig de 2003. Actualitzat per Miquel Pérez Latre, juliol de 2007 i per Pilar Frago Pérez, setembre de 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya