Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-729 / LUYS SANTAMARINA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-729

Nivell de descripció
Fons

Títol
LUYS SANTAMARINA

Data(es)
Dates de creació: 1937 - 1972

Volum i suport
0,1 m (1 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.
2 unitats d'instal·lació que contenen 293 imatges (290 positius b/n i 3 positius color), 3 gravats, 1 goig i 9 diplomes.


Nom del(s) productor(s)
Luis Gutiérrez Santamarina

Història del(s) productor(s)
Luys Santamarina va néixer a Colindres (Cantàbria) el 1898 i va morir a Barcelona el 1980. El seu nom autèntic fou el de Luis Gutiérrez Santamarina. Es llicencià en dret i fou autor d'obra poètica en llengua castellana, sota el marc estilístic de la Generació del 27, barroc i arcaïtzant. Dirígí la revista "Azor" i organitzà una tertúlia literària al Lyon d'Or amb l'escriptor valencià Max Aub. D'ideologia espanyolista radical, s'afilià a la Unión Social Hispánica i després d'un contacte personal amb José Antonio Primo de Rivera a la Falange Española a Barcelona (1935). Partidari de l'acció directa, s'enfrontà a d'altres falangistes catalans, com ara Robert Bassas i Figa i Josep Ribas i Seva. Durant la primavera de 1936 participà en els aldarulls estudiantils a la Universitat de Barcelona i hagué d'amagar-se. Participà com a dirigent falangista en la revolta del 19 de juliol, incorporant-se al Regiment d'Infanteria Badajoz número 13 a la caserna de Pedralbes. Fou detingut i condemnat a mort, encara que la pressió d'escriptors catalans n'evità l'execució. Passà per la Presó Model de Barcelona, la Presó de Càstig de Sabadell, el Castell de Figueres, la Presó d'Inadaptats de Vic i el penal de Chinchilla de Monte-Aragón (Albacete). El 1937 fou novament condemnat a mort, sota l'acusació de dirigir la Cinquena Columna falangista, encara que se'n lliurà davant un possible bescanvi de presoners. El 1938 fou condemnat a mort per tercera vegada, però l'ofensiva franquista dividí la zona republicana i impedí l'aplicació de la sentència. Portat finalment a València, organitzà una sublevació dels presos i s'escapà poc abans de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat. Durant la postguerra fou director del diari "Solidaridad Nacional" i president de l'Ateneu Barcelonès. Compromès en les guerres internes dins la Falange catalana, es retirà aviat del primer pla de la vida política del país.

Història arxivística
Es desconeixen les vicissituds del fons abans del seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de compra per part del Servei d'Arxius de la Generalitat de Catalunya, el dia 26 de juny de 2006.

Abast i contingut
El fons inclou una part fragmentària de la documentació aplegada i produïda per Luys Santamarina. Aplega el certificat de la seva participació en la revolta militar del 19 de juliol de 1936 a Barcelona, notícia dels indults de les sentències a pena de mort de les quals fou objecte durant la Guerra Civil espanyola i correspondència familiar. Pel que fa a la seva activitat periodística, la correspondència rebuda i tramesa amb diversos mitjans. Conté el contracte d'edició de diverses obres de Baltasar Gracián i correspondència rebuda, en particular, de l'Ajuntament de Barcelona. El fons recull el testimoni dels seus nomenaments com a Consejero Nacional, Vocal de la Junta Nacional de la Vieja Guardia i Escuadrista Distinguido de la Guardia de Franco. Finalment, aplega informació sobre altres homenatges, distincions i premis rebuts, com ara les condecoracions pels serveis prestats a la zona republicana (1941), la Medalla de Plata de la ciutat de Barcelona (1951), la Medalla Commemorativa del XX Aniversario de la Fundación de la Falange (1954) i la Palma Verde de Falange (1955). El fons facilita una aproximació a la personalitat del falangista català Luys Santamarina, en particular, a la seva dimensió política.
FALANGE / FALANGISTES / GUERRA CIVIL ESPANYOLA / FRANQUISME / ESCRIPTORS / POETES / PERIODISTES


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa i lleure
- Relacions externes
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. En aquest darrer cas, podeu adreçar-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez Latre el maig de 2011. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 17 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Octavi Saltor (CAT ANC 1 - 0061) / Solidaridad Nacional - La Prensa (CAT ANC 1 - 0076) / Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona (Presó Model) (CAT ANC 1 - 0236) / Eugeni d'Ors (CAT ANC 1 - 0255) / José Solano Latorre (CAT ANC 1 - 0920)

Bibliografia
THOMÀS, Joan M. Feixistes! Viatge a l'interior del falangisme català. Barcelona: L'Esfera dels Llibres, 2008. 211 p.

Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, maig de 2011

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya