Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-720 / JOAN COLOMINES I PUIG

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-720

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOAN COLOMINES I PUIG

Data(es)
Dates de creació: 1880 - 2004 (predomina 1958 - 2004)

Volum i suport
23,6 m (59 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
96 unitats d'instal·lació que contenen 86 diapositives color, 37 cintes magnetofòniques, 54 cassets, 1 disc de vinil, 2 CD-R i 1 disquet de 3,5.


Nom del(s) productor(s)
Joan Colomines i Puig

Història del(s) productor(s)
Nascut a Barcelona, Joan Colomines i Puig, metge, escriptor i polític. En el terreny de la creació literària ha treballat en la promoció de la poesia, des d'un punt de vista nacional, mitjançant la fundació i direcció de Poemes (1963). Redactà el manifest Cap a un nou, real i necessari moviment poètic i és autor de diversos poemaris. Ha estat també autor teatral: de la seva obra destaca el recull Teatre, 1964-74 (1974). Fou alumne intern de l'Hospital d'Infecciosos de Barcelona, es llicencià el 1948 i exercí la medicina a través d'un laboratori d'anàlisis clíniques. El 1982 fou nomenat director del Programa Especial de Laboratoris d'Anàlisis Clíniques (PELAC) i participà en la creació de l'Associació Catalana de Ciències de Laboratori Clínic (ACCLC) (1995-2000). Militant del Front Nacional de Catalunya a la clandestinitat (detingut en diverses oportunitats), fou membre actiu de la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya (1969) i d'altres plataformes unitàries. Participà en la creació de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics (1972). Membre fundador del Partit Popular de Catalunya (1973), partit nacionalista defensor d'un socialisme eclèctic i autogestionari que acabà integrant-se al PSC-Congrés. El 1977 ingressà a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Diputat al Parlament de Catalunya a les tres primeres legislatures (1980-1988) i des de 1984, president de la seva Comissió de Política Cultural.

Història arxivística
El fons ha estat conservat pel seu productor fins a l'ingrés a l'ANC

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l' ANC a títol de comodat el 26 d'abril de 2006

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i aplegada per Joan Colomines i Puig, fruit principalment de la seva activitat de creació literària, d'investigació mèdica i d'actuació política. Entre la documentació personal, destaca la relativa a la seva formació acadèmica, continuada amb els primers anys exercici mèdic. De l'obra creativa, a més d'originals de llibres i articles inèdits diversos, cal destacar el dietari personal redactat d'ençà del 1959, així com els materials utilitzats en les lectures poètiques organitzades a la clandestinitat i els diàlegs amb Salvador Espriu. De la seva activitat cultural destaquen, a més de la documentació sobre el seu foment arreu dels Països Catalans, la que reflecteix la seva actuació al PEN Club Català i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. De l'activitat professional, la derivada de la seva participació en els principals projectes i entitats dedicats a Catalunya a les anàlisis clíniques, així com els originals de tota la seva obra mèdica. Pel que fa a la documentació fruit de la seva activitat política destaca la correspondència emesa i rebuda i la relativa a la clandestinitat (partits i plataformes unitàries), així com la que reflecteix la seva tasca parlamentària a la cambra catalana (com a diputat, com a president de la Comissió de Política Cultural i com a interlocutor amb diverses persones i entitats culturals.
ANÀLISIS CLÍNIQUES / CATALANISME / CLANDESTINITAT / LITERATURA / MEDICINA / NACIONALISME / PARLAMENTARIS / POESIA / POLÍTICS / TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA


Sistema d'organització
La documentació ha estat organitzada pel productor en sis sèries d'acord amb criteris temàtics, cronològics i tipològics:
- Arxiu temàtic d'activitats polítiques, culturals, socials i professionals
- Arxiu cronològic d'activitats cíviques i polítiques
- Material biogràfic
- Correspondència emesa
- Correspondència rebuda
- Escrits
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa està sotmesa a la Llei de la Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el català.

Característiques físiques i requeriments tècnics
El material sonor encara es troba en el seu suport original. Per la seva audició és necessari comptar amb maquinari compatible.

Instruments de descripció
Inventari elaborat per Joan Colomines i Puig: "Catàleg de l'arxiu Colomines". 2 volums enquadernats.

Documentació relacionada
Carles Riba - Clementina Arderiu (CAT ANC 1 - 0026)
President Pujol (CAT ANC 1 - 0671)


Bibliografia
COLOMINES I PUIG, Joan. El compromís de viure: apunts de memòria. Barcelona: Columna, 1999. 552 p

Notes
Dates: la data inicial de 1880 correspon a documentació genealògica

Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, juliol 2007. Actualitzat per Amèlia Castan Ranch, juny de 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya