Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-669 / PILAR LLORENS SOUTO (PASTORA MARTOS)

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-669

Nivell de descripció
Fons

Títol
PILAR LLORENS SOUTO (PASTORA MARTOS)

Data(es)
Dates de creació: 1941 - 1999

Volum i suport
18,5 m (105 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + biblioteca i hemeroteca.
2 unitats d'instal·lació que inclouen plaques i medalles commemoratives, 32 dibuixos, 1 diploma, 8 calendaris i 144 cartells


Nom del(s) productor(s)
Pilar Llorens Souto

Història del(s) productor(s)
Ballarina, mestra, traductora, gestora, creadora i crítica de dansa, Pilar Llorens (la Corunya, 1929 - Sant Cugat del Vallès 1999), sota el nom artístic de Pastora Martos, fou una enamorada de la dansa des de la infantesa, viscuda a una família d'aficions musicals. El seu pare, catedràtic d'anglès, la impulsà a titular-se com a professora mercantil per la Universitat de Barcelona. Inicià amb dotze anys els seus estudis de dansa a Barcelona sota el mestratge de Josefina Cira i completà la seva formació a les escoles londinenques de Phyllis Bedells i Sadler´s Weel School. Prestigiosa ballarina durant la dècada dels cinquanta, actuà en les més importants companyies del panorama peninsular: el Ballet de Joan Tena, els Ballets de América Latina, José de la Vega, Marienma, el Gran Ballet del Marqués de Cuevas, el Ballet del Teatro de la Zarzuela i el Ballet Español de Antonio. Impulsà diverses companyies, com ara una de pròpia (1963) i el Jove Ballet de Catalunya (1986); centres d'ensenyament com la Escuela de Danza Pastora Martos a Barcelona (1968) i Sant Cugat del Vallès (1976), a més d'actuar com a professora de dansa a l'Institut del Teatre i l'INEF; publicacions com ara Monsalvat, primera revista espanyola de dansa de la qual fou cap de redacció o una Història de la Dansa a Catalunya (1987). Treballà també com a coreògrafa per a diverses companyies i com a traductora, historiadora i crítica de dansa col·laborà amb diverses publicacions internacionals. Com a resultat del seu prestigi en l'àmbit acadèmic i professional, actua com a jurat en concursos i certàmens, i fou membre del Consell Assessor de la International Dance Alliance de Nova York, delegada a Espanya de l'Institut de Dansa i Art Coreogràfic Internacional de París (IDACI) i membre del Institut Internacional del Teatre (ITI) de la UNESCO.

Història arxivística
El fons fou conservat pel productor a Sant Cugat del Vallès i, a la seva mort, fou traslladat per la seva filla Gala Vivancos a Madrid, des d'on es va trasferir a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
La documentació del fons va ingressar a l'ANC en virtut del contracte de comodat signat a Barcelona l'1 de març de 2005 entre la Generalitat de Catalunya i Gala Vivancos Llorens.
L'ingrès es va produir el 8 d'abril de 2004


Abast i contingut
El fons aplega la documentació produïda i rebuda per Pilar Llorens, en especial la relativa a la seva activitat professional en l'àmbit de l'ensenyament i la divulgació de la dansa. Inclou documentació sobre l'activitat familiar, en especial del seu pare, el professor Julio Llorens Ebrat. Pel que fa a l'activitat professional destaca la documentació relativa als seus centres d'ensenyament a Barcelona i Sant Cugat, la direcció del Jove Ballet de Catalunya, l'associació de divulgació i foment de la dansa Pro-Dansa i l'organització de diversos espectacles. L'obra creativa conté sobretot els materials elaborats per a la revista Monsalvat. El fons inclou correspondència de caire personal i relacionada amb la direcció de la revista, així com el testimoni de la seva participació com a jurat en diversos certàmens i premis de dansa i al Patronat del Centre Cultural de la Caixa de Terrassa. La part, però, amb diferència més voluminosa i rellevant del fons correspon als recursos d'informació aplegats per la productora, organitzats en 773 dossiers temàtics que inclouen tota mena d'informació en format textual i gràfic sobre dansa relatives a països, entitats, institucions, grups, companyies, coreògrafs i ballarins, corresponents a la segona meitat del segle XX.
DANSA / COREOGRAFIA / CULTURA / TEATRE


Sistema d'organització
S'han identificat les següents sèries:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Obra creativa
- Relacions externes
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. En aquest darrer cas, podeu adreçar-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el castellà.

Instruments de descripció
Inventari sumari elaborat per Miquel Pérez el desembre de 2007. Disponible en suport paper i electrònic (aplicatiu GANC: 821 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Marina Lie de Goubonina (Marina Noreg) (CAT ANC 1 - 0163)

Bibliografia
LLORENS, Pilar (i altres). Història de la Dansa a Catalunya. Barcelona: Caixa de Barcelona, 1987. 275 p.
"La descripció del fons Pilar Llorens (Pastora Martos)". Arxius. Butlletí del Servei d'Arxius. Núm. 52 (Barcelona, primavera 2008), p. 12-13. (disponible també en línia Consulta: 19 de desembre de 2008).


7. ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ


Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, desembre 2007. Actualitzat per Amèlia Castan Ranch, juny de 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya