Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-645 / JOAN TOUS i CASALS

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-645

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOAN TOUS i CASALS

Data(es)
Dates d'agregació:1928-1996
Dates de creació:1888-1996


Volum i suport
50 unitats d'instal·lació que contenen més de 75.000 imatges (36 negatius de vidre, 41.632 negatius plàstics, 21.843 diapositives, 9.084 positius paper b/n, 40 positius paper color, 2.990 postals, 3 dibuixos, 5 auques i 2 gravats).

2m (4 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Joan Tous i Casals


Història del(s) productor(s)
Joan Tous i Casals va néixer a Barcelona el 24 de maig de 1912 i morí el 15 de març de 2003 a la mateixa ciutat. Fill d'Amadeu Tous i Maria Casals, de Piera i els Hostalets de Pierola respectivament, el seu pare era comptable d'una petita fàbrica. L'any 1929, quan acabà els estudis, va entrar a treballar com aprenent a can Jorba fins a iniciar-se la guerra, quan va ser cridat a files i destinat a Reus. Durant la guerra civil participà en diverses campanyes i va adquirir el grau de sergent i amb la retirada de les tropes republicanes fou empresonat al camp de Setfons i a la Universitat de Cervera però al no constar càrrecs al seu contra va poder reincorporar-se a la vida civil, dedicant totes les estones possibles a les seves grans afeccions: l'excursionisme, la fotografia i la papiroflèxia.
Les primeres fotografies d'en Tous es remunten a 1928, quan va heretar una càmera Kodak 8x10 t/2 amb la qual va fer fotografies durant l'Exposició Universal. Entre 1932 i 1936 treballà amb una càmera Balda 4 1/2x6 i posteriorment amb una Super Ikonta i una Rollei Flex 6x6. Destacà en la fotografia en blanc i negre i es caracteritzà per un gran sentit de la perspectiva i de les llums així com també de l'enquadrament, sense utilitzar mai ni angulars ni teleobjectius. No li interessaren però els temes de laboratori, doncs preferia confiar en els professionals com Casanovas o Boada (carrer Tallers).
Va ser membre de la UEC, vocal de fotografia d'aquesta institució i fundador i ànima de l'Arxiu Bibliogràfic Excursionista així com del primer Saló de Fotografia de Muntanya celebrat l'any 1956 al Palau de la Virreina, amb motiu del 25 aniversari de la fundació de la Unió Excursionista de Catalunya. Com a fotògraf amateur va prendre part en un gran nombre de mostres i salons de fotografia obtenint premis i mencions. Les seves fotografies han estat consultades i utilitzades per molts professionals de l'arqueologia, l'arquitectura i la història com Agustí Duran i Sanpere, Camil Pallàs, Francesc Gurri, Manel Riu i Antoni Pladevall i s'han publicat en moltes obres especialitzades. Així i ja des dels anys cinquanta va ser un dels fotògrafs de la primera edició de la "Guia de Mallorca, Menorca y Ibiza" de Josep Pla i també en feu algunes per a la seva "Guia de la Costa Brava". També als anys cinquanta, junt amb Bartomeu Colomines, però signat tan sols amb les inicials, es va editar per ABE de la UEC, un llibret sobre l'art romànic al Berguedà, on es recollien exhaustivament totes les esglésies i ermites de la comarca, seguit d'altres treballs sobre l'arquitectura religiosa romànica del Pallars i de l'Alt Urgell.
Edità conjuntament amb Antoni Pladevall i Mn. Ignasi M. Colomer l'obra "Columbaris, Colomers i Palomeres", on dona l'inventari de tots els antics colomers de Catalunya, de la qual en sortí una exposició. Durant anys va col·laborar amb J.M. Gavín a qui va cedir fotografies per al seu "Inventari d'Esglésies de Catalunya". També va col·laborar amb el Servei d'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya en la realització de les fitxes dels ponts catalans i realitzà algunes de les fotografies de paisatges editats com a cartells pel Departament de Comerç i Turisme.
Als anys vuitanta s'organitzà una exposició amb les fotografies que va fer durant els anys trenta-quaranta sobre Cadaqués.


Història arxivística
El fons es va conservar en el domicili particular de l'autor al carrer Bailèn 203 de Barcelona, organitzat i classificat segons els seus propis criteris, fins a l' ingrés a l'Arxiu Nacional de Catalunya .

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'Arxiu Nacional de Catalunya el 10 i el 27 de novembre de 2002, com a dipòsit temporal per tal de formalitzar el corresponent informe per a la seva adquisició i segons consta amb certificat signat pel director de l'ANC de 11 de març de 2003.

Abast i contingut
Joan Tous va produir al llarg de la seva vida un important fons fotogràfic amb imatges de gran sensibilitat i qualitat tècnica, constituït en una primera fase per material en blanc i negre i en una segona per diapositives color. L'objecte de la seva fotografia és el territori de Catalunya, el seu paisatge i la seva història, enregistrant al llarg de més de seixanta anys (1928-1992) el paisatge i els monuments del país, amb especial atenció als colomers, ponts i creus. El seu interès preferent però és el romànic català.

GEOGRAFIA/ ETNOLOGIA/ ARQUEOLOGIA/ ART/ ARQUITECTURA/ MONUMENTS/ EXCURSIONISME/ PAISATGE/ CATALUNYA/ ESPORTS DE MUNTANYA


Sistema d'organització
Fons pendent de tractament compta amb una primera classificació per suports i dins d'aquests per temes i comarques.

Condicions d'accés
Accés restringit a originals. Adreceu-vos al Servei d'informació i referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la llei de propietat intel·lectual. Els drets pertanyen per compra a la Generalitat de Catalunya segons contracte administratiu signat el 16 de juny de 2003 entre la senyora Pilar Pifarré i Matas, directora de serveis del Departament de Cultura de la Generalitat i els senyors Francesc Xavier i Glòria Tous i Martín com a hereus de l'autor. Aquesta cessió en caràcter exclusiu, compren tots els drets d'explotació, i en particular els de reproducció, distribució i comunicació pública, sense límit de temps i àmbit territorial i qualsevol modalitat d'explotació modalitat d'explotació, suport, format i mitjà fins que passi a domini públic, l'any 2.074.

Instruments de descripció
Únicament comptem amb la relació de transferència i l'informe d'ingrés del fons.

Existència i localització de reproduccions
Es té coneixement de fotografies de Joan Tous cedides per algunes publicacions de Pau Vila així com de tot el material sobre esglésies (1940-1975) a l'Arxiu Gavín, algunes de les quals reproduïdes a Inventari d'Esglésies de Catalunya. També es poden conservar còpies de les seves imatges en els arxius de les editorials en les quals va col·laborar. D'altra banda es conserven algunes imatges del Pallars a l'Arxiu Comarcal del Pallars Subirà i d'altres a l'Arxiu Històric Comarcal de Cervera dins del fons Duran i Sampere.

Bibliografia
Ramon i Morros, Jaume; Joan Tous i Casals, fundador de l'Arxiu Bibliogràfic Excursionista de la UEC a Excursionisme, núm 306.
Navarro Mollevi, Imma, Joan Tous i Casals a Butlletí de l'ANC, núm. 4, febrer de 2003.
Esteve Ribera, Enric; Alguns apunts sobre el fons Joan Tous i Casals (notes manuscrites)


Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, maig 2003. Actualitzat el gener de 2007. Revisat el febrer de 2011.

Fonts
La pròpia unitat de descripció, converses amb l'autor i notes d'Enric Esteve Ribera.

Regles o convencions
NODAC

v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya