Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-628 / SALVADOR TARRAGÓ I CID

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-628

Nivell de descripció
Fons / Per tasques de manteniment i conservació, temporalment cal adreçar-se al Servei d'Informació i Referència (ancsala@gencat.cat).

Títol
SALVADOR TARRAGÓ I CID

Data(es)
Dates de creació: 1878 - 1995 (predomina 1961 - 1991)

Volum i suport
3,3 m (33 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
14 unitats d'instal·lació que contenen 1.723 imatges (97 positius b/n, 467 positius color, 1.121 negatius b/n i 38 diapositives color), 116 plafons, 3 cartells, 4 plànols i 13 carpetes de plafons, plànols i fotolits.


Nom del(s) productor(s)
Salvador Tarragó i Cid

Història del(s) productor(s)
Salvador Tarragó i Cid, arquitecte i urbanista, va néixer a Tortosa el 1941. Especialitzat en l'estudi històric de l'urbanisme, ha dirigit durant més de vint-i-cinc anys el Màster de Restauració de Monuments d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya i és professor d'urbanisme al Departament d'Infraestructura del Transport i del Territori de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona, a la mateixa universitat. Ha destacat en particular com a estudiós de l'obra urbanística d'Ildefons Cerdà a Barcelona i és patró de la Fundació Urbs i Territori Ildefons Cerdà. Organitzà la primera gran mostra internacional sobre l'urbanista aprofitant el centenari de la seva mort, exposició que va recórrer Europa (Londres, París, Ginebra, Bari, Lisboa i Estrasburg, entre altres ciutats), entre 1977 i 1980. Fou responsable de l'arxiu històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i Balears i president de l'Asociación para el Progreso de la Arquitectura Contemporánea. Estudiós de l'obra d'Antoni Gaudí, sobre la qual ha publicat diversos estudis, fou secretari de l'associació Amics de Gaudí, secció del Cercle Artístic Sant Lluc. Així mateix, des del seu naixement, fou membre del Centro de Estudios Históricos de Obras Públicas y Urbanismo (CEHOPU), creat el 1983 pel Ministeri d'Obres Públiques, com a comissió dedicada a promoure l'estudi i la difusió de la tasca realitzada a Amèrica en matèria d'obres públiques. Impulsà amb altres arquitectes el Grup 2c, responsable d'importants projectes urbans i de l'edició de la revista "2c: Construcción de la Ciudad". Fou fundador el 1997 i actual vicepresident de SOS Monuments, associació de defensa cívica del patrimoni cultural de Catalunya, amb la qual s'ha mantingut especialment amatent al control i a la denúncia pública de les actuacions susceptibles de perjudicar l'estat actual i conservació futura d'una infinitat d'edificis de valor històric singular al nostre país. Així mateix és president d'Amics i Amigues de l'Ebre, entitat cultural que treballa per la preservació del patrimoni de les Terres de l'Ebre i en defensa de la seva identitat.

Història arxivística
El fons ha estat conservat pel mateix productor fins al moment del seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC, a títol de comodat per part del senyor Salvador Tarragó i Cid, en dues fases, els dies 18 de juliol de 2002 i 19 de gener de 2011.

Abast i contingut
El fons és constituït per la documentació aplegada i produïda per Salvador Tarragó i Cid, particularment en l'àmbit professional. Inclou documentació del període de formació universitària, de la seva relació amb l'ensenyament de l'arquitectura i de projectes relatius a excavacions, rehabilitació d'edificis singulars, conjunts històrics, ponts, canals de navegació i façanes ferroviàries. El fons aplega contractes d'edició i estudi, articles i documentació per a l'edició de la revista "2c. Construcción de la ciudad." Així mateix, un interessant epistolari del període 1964-1979, on destaca la correspondència amb els arquitectes italians Guido Canella i Aldo Rossi. Pel que fa a l'activitat associativa, aplega documentació dels Amics de Gaudí (estatuts, cartes, fitxes de socis i donants), de l'Asociación para el Progreso de la Arquitectura Contemporánea (APAC) i del Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas. Així mateix, el fons conserva els materials preparatoris i els plafons de les exposicions organitzades en relació a les figures d'Ildefons Cerdà, Eduardo Torroja i J. Eugenio Ribera, així com sobre els ports i costes d'Espanya; també els referents a la preparació i la participació a diverses edicions de la Conferència Internacional d'Estudiants d'Arquitectura, el Congrés de la Unió Internacional d'Arquitectes i el Seminario Internacional de Arquitectura Contemporánea (SIAC). Finalment, el fons inclou documentació original de Joan Martí Matlleu, secretari de la Junta Constructora de la Sagrada Família, i de l'arquitecte barceloní Enrique Nieto, treballs d'alumnes d'enginyeria, dossiers temàtics i publicacions periòdiques i monografies d'arquitectura i urbanisme. En el seu conjunt, el fons facilita una aproximació a la història i la reflexió sobre l'urbanisme durant la segona meitat del segle XX, a més d'incorporar documentació històrica de cert relleu.
ARQUITECTES / ARQUITECTURA / URBANISME / UNIVERSITAT / PATRIMONI / RESTAURACIÓ / EXCAVACIONS / MODERNISME / ASSOCIACIONISME


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa i lleure
- Relacions externes
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. En aquest darrer cas, podeu adreçar-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Català i castellà. Conté alguns documents en anglès.

Instruments de descripció
Inventari provisional elaborat per Miquel Pérez Latre en gener de 2012. Disponible en suport paper i electrònic (aplicatiu GANC: 64 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Generalitat de Catalunya (Segona República) (CAT ANC 1 - 0001) / Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya (CAT ANC 1 - 0352) / Josep Anselm Clavé (CAT ANC 1 - 0700) / Junta de Museus de Catalunya (CAT ANC 1 - 0715) / Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya (CAT ANC 1 - 0822).

Bibliografia
TARRAGÓ i CID, Salvador. Paisatges construïts: el patrimoni de l'obra pública de Catalunya. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2008. 114 p.
-: En defensa de Barcelona. Barcelona: Aedos, 1978. 157 p.
-: Gaudí. Barcelona: Escudo de Oro, 1974. 125 p.


Notes
Data (es): La documentació anterior a 1950 és la de caràcter històric aplegada pel productor i referent a arquitectes relacionats amb Antoni Gaudí.

Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, febrer de 2012

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.6 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya