Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-623 / JOSEP CEBRIÀ

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-623

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP CEBRIÀ

Data(es)
Dates de creació: 1976-1995

Volum i suport
15 unitats d'instal·lació que contenen 341 dibuixos a llapis i carbó, 24 cartells, 11 fotolits i dossiers de dibuixos editats.

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Josep Cebrian i Moreno (Josep Cebrià)


Història del(s) productor(s)
Josep Cebrian i Moreno, conegut artísticament com Josep Cebrià, nasqué al barri de Gràcia de Barcelona el 10 d'abril de 1914. De ben jove destacà en el dibuix i ja als tretze anys entrà a treballar a l'estudi d'un oncle dibuixant de litografies. Va fer dos cursos de dibuix a Llotja que va deixar per acompanyar el seu pare a l'Argentina, on passà una curta estada treballant en el dibuix d'Arts Gràfiques sobre pedra, planxa i paper. De tornada a Barcelona, l'any 1930, continuà amb aquesta activitat seguint estudis nocturns a l'Escola del Treball. Als dinou anys s'establí pel seu compte especialitzant-se en la reproducció sobre planxa de cartells de cinema. A l'iniciar-se la guerra s'incorporà a la columna Macià-Companys. El 1937 ingressà a l'Escola de Transmissions de la Generalitat i posteriorment fou responsable d'una estació telegràfica, però, un cop finalitzada la guerra i al tornar a Barcelona va ser detingut, processat, declarat culpable i condemnat a nou mesos de presó.
Des de la postguerra es dedicà al dibuix comercial i a les arts gràfiques, experimentant en serigrafia i estampat, pintura a l'oli, aquarel·la, cartellisme al gouache i pintura acrílica. Artísticament es va especialitzar en pintura i dibuix a llapis i ploma de molta precisió. En aquesta línia va començar la seva col·lecció de dibuixos sobre personatges i símbols culturals i polítics de Catalunya, de la qual es feren exposicions a Barcelona, Ulldecona, Tortosa , la Sènia, l'Atmella, Amposta, Masnou, Districte de Gràcia (Barcelona) i Martorell.
Col·laborà en la campanya de normalització lingüística de la Generalitat de Catalunya amb la realització de cartells. També va publicar retallables sobre la història i tradicions de Catalunya i els llibres "Da raïamu", "Imatges Gracienques" i "Josep Vidal i Granés fundador de les colles de Sant Medir", i reculls de prosa sobre la vida i costums sota els títols "Els safareigs", "De Catalunya a Lesseps" i "Retalls de Gràcia": Va guanyar el Premi Lliri dels XIIens Jocs Florals de la Vila de Gràcia i la Medalla de Gràcia de l'Ajuntament de Barcelona l'any 1993. Josep Cebrian morí als 88 anys a Pineda de Mar el 14 d'abril de 2.002.


Història arxivística
El fons ha estat conservat pel seu productor i els seus hereus fins a l'ingrés a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Dades sobre l'ingrés
Fons ingressat per donació efectuada el 10 de juliol de 2002 per Jordi Cebrian i Alsina, fill de l'autor, segons voluntat del seu difunt pare, el qual oferí la donació amb carta adreçada al President de la Generalitat l'1 de març de 2.002.

Abast i contingut
El fons està integrat per dibuixos començats a realitzar a partir de 1976 sobre personatges i símbols de Catalunya així com els cartells o dibuixos per a cartells que feu per a associacions partits polítics o campanyes de normalització lingüística així com les set carpetes que el propi autor publicava i alguns fotolits.
Entre els dibuixos hem de diferenciar:
- 100 dibuixos que han estat exposats successivament i que es conserven amb els seus marcs.
- 34 dibuixos sense emmarcar
- 43 dibuixos de temàtica universal
- els darrers 5 dibuixos
- 159 originals a llapis i sobre paper vegetal.
Entre els cartells destaquen alguns polítics sobre Francesc Macià, la comissió pro homenatge del general Moragues, amnistia política, o per a Esquerra Republicana de Catalunya; cartells religiosos; cartells de normalització lingüística (vaixells, pastissos, verdures); cartells sobre història i tradicions; i altres de temàtica diversa.

HISTÒRIA DE CATALUNYA/ POLÍTICA/ PERSONALITATS/ PRESIDENTS GENERALITAT


Sistema d'organització
La documentació està organitzada diferenciant els originals de la documentació impresa i dins d'aquests grups temàticament. (presidents de la Generalitat, personatges de Catalunya, làmines poètiques, personatges universals, cartells polítics, cartells de normalització lingüística, religiosos i altres temes).

Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual. Els drets d'explotació pertanyen als hereus de l'autor.

Autoria i data(es)
I. Navarro Molleví, desembre de 2002, actualitzat l'abril de 2007

Fonts
La pròpia unitat de descripció i converses amb el fill de l'autor, Jordi Cebrian i Alseda.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya