Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-573 / JUAN ANTONIO SÁENZ GUERRERO

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-573

Nivell de descripció
Fons

Títol
JUAN ANTONIO SÁENZ GUERRERO

Data(es)
Data de creació: 1950 - 1969
Data d'agregació: 1950-1969


Volum i suport
17 unitats d'instal·lació que contenen més de 45.000 imatges (1.300 rodets 35mm blanc i negre i 19 positius blanc i negre).

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Juan Antonio Sáenz Guerrero


Història del(s) productor(s)
Juan Antonio Sáenz Guerrero va néixer a Logronyo el 25 de setembre de 1926 però arribà a Barcelona l'any 1931, quan el seu pare va ser nomenat redactor en cap de "El Noticiero Universal". A la mort d'aquest, quan comptava solament dotze anys, va haver de començar a treballar i ho feu en un laboratori fotogràfic a la Ronda Universitat on va conèixer a l'avi Pérez de Rozas que seria el seu primer mestre i qui l'estimulà a fer fotografies. Com a resultat d'aquest estímul va començar a fer encàrrecs per a la casa on treballava, el primer dels quals fou un reportatge de casament. L'any 1942 és requerit pel setmanari "Destino" per a realitzar les fotografies de la portada de les entrevistes de Del Arco, i vers 1950 comença les col·laboracions esporàdiques al "Diari de Barcelona" on tindria com a primer director a Enrique del Castillo. Durant aquesta etapa, que durà uns tres anys reflexa diàriament l'actualitat ciutadana mitjançant les portades del diari i cobrint informacions com l'arribada del Semíramis -amb els membres de la Divisió Azul que restaven presoners de guerra -, el Congrés Eucarístic de Barcelona i l'arribada d'Eisenhower a Madrid, que l'obriren les portes a d'altres publicacions. L'any 1954 ingressà a la "Escuela Oficial de Periodismo" aprovant el curs amb excel·lents qualificacions, cosa que li va permetre entrar a la plantilla del "Diari de Barcelona" com a redactor on va fer pràcticament tota la seva carrera fotoperiodística tot i col·laborà a "Vida Deportiva" i la revista "Barça". Vers 1959 creà un equip de filmació amb Carlos Pérez de Rozas i Ramon Dimas que servia notícies esportives a Televisió Espanyola i posteriorment va ingressar a la plantilla de televisió com a filmador sent nomenat l'any 1981 director de TVE a Catalunya posteriorment conseller de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. Juan Antonio Sáenz Guerrero morí a Barcelona el 12 de juliol de 2.000.

Història arxivística
El fons s'ha conservat sempre en el seu domicili particular del carrer Manuel Girona de Barcelona donat que des de finals dels anys seixanta abandonà la pràctica de la fotografia per dedicar-se a la televisió.

Dades sobre l'ingrés
El fons ingressà a l'Arxiu Nacional de Catalunya el 15 de Febrer de 2001 per tal de facilitar l'informe per a l'adquisició per compra-venda, adquisició que es formalitzà amb contracte administratiu signat entre Aurora Sanz i Manrique, secretària general del Departament de Cultura i M. Lluïsa Andrés i Arrufat, vídua i hereva de l'autor, el 23 de juliol de 2001.

Abast i contingut
El fons fotogràfic de Juan Antonio Sáenz Guerrero està composat per tot el material produït per l'autor durant els quasi vint anys que treballà com a fotoperiodiste. Temàticament el material presenta quatre sèries ben definides que corresponen a quatre aspectes informatius: esports, societat, política i vida ciutadana.

ESPORTS/ SOCIETAT/ POLÍTICA/ BARCELONA


Sistema d'organització
Fons en procés de tractament. S'ha iniciat la classificació per tal de restablir les diferents sèries originàries.

Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual. Cessió en exclusiva al Departament de Cultura dels drets d'explotació, en especial els de reproducció, distribució i comunicació pública en totes les modalitats, per a tots els països del món i fins que passin a domini públic (2.071)

Instruments de descripció
El fons compta amb vuit índexs de l'autor.

Documentació relacionada
El fons compta amb vuit índexs de l'autor.

Bibliografia
Navarro Mollevi, Imma; El fons fotogràfic de Juan Antonio Sáenz Guerrero a Butlletí del Servei d'Arxius núm. 40, hivern de 2003.

Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, febrer 2001. Actualitzat el desembre de 2006.

Fonts
La pròpia unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya