Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-540 / CASIMIR AUMACELLAS i SALAYET

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-540

Nivell de descripció
Fons

Títol
CASIMIR AUMACELLAS i SALAYET

Data(es)
Dates de creació: 1931-1967

Volum i suport
13 unitats d'instal·lació que contenen 5 pel·lícules de 9,5mm, 1 de 16mm, 6 de 8mm. i 1 de súper 8mm.en suport plàstic (nitrat i acetat) i en blanc i negre.

(NOM DEL(S) PRODUCTOR(S)): Casimir Aumacelles i Salayet


Història del(s) productor(s)
Casimir Aumacelles i Salayet, gran apassionat de l'esport i un dels forjadors de la història esportiva de Catalunya, va néixer a Palafrugell el 8 de març de 1908. Des de ben jove i donades les seves capacitacions i complexió física, va practicar tota mena d'esport i així com a jugador de bàsquet va formar part de l'equip del Futbol Club Barcelona durant 7 anys (1927-1934) sent les dues últimes temporades, capità del primer equip. També va practicar la natació i va formar part del Col·legi Català d'Àrbitres Oficials de Natació, actuant com a cronometrador i jutge de salts. Per últim i com a gran afeccionat a la muntanya i membre del club esportiu Núria, practicà l'esquí alpí durant cinquanta anys. La seva afecció a l'esport i la seva amistat amb Salvador Fábregas, president del RACC de 1957 a 1985, el va portar a participar en nombrosos ral·lis de l'època (Ral·li de Montecarlo, Ral·li Lisboa-Estoril, Coupe des Alpes, Ral·li Barcelona-Andorra, Vuelta a España, Campionat de Catalunya). Va col·laborar amb la junta directiva del RACC i participà en l'organització del Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1, Gran Premi de Barcelona, Campionat d'Europa, Pujada al Montseny, ral·li de cotxes antics Barcelona-Sitges i finalment ral·li París-Barcelona-Dakar. Fou el primer ciutadà de l'Estat que assolí el càrrec de Comissari Esportiu Internacional l'any 1938 i va rebre diferents premis i condecoracions com a la medalla del mèrit esportiu l'any 1970 o l'ensenya d'or del Reial Moto Club de Catalunya l'any 1978.
Aumacelles també practicà la fotografia i el cinema. De ben jove, amb la seva càmera Pathé Baby, va tenir la iniciativa d'apropar-se al cor polític de la ciutat, la plaça Sant Jaume, cada cop que, des del seu lloc de treball en un carrer proper, s'assabentava d'algun acte o esdeveniment. Així va poder captar imatges úniques des d'angles i posicions que operadors professionals no aconseguiren. Com a càmera també s'interessà per la filmació d'activitats esportives, especialment combats de boxa i carreres d'automòbils i de motocicletes. Com a fotògraf va guanyar el premi al millor reportatge fotogràfic durant el ral·li Lisboa-Estoril. Aumacelles va morir a Barcelona el 12 de novembre de 1996.


Història arxivística
El fons va romandre en el domicili privat del productor fins al seu ingrés a l'Arxiu Nacional. L'autor va revisar el material i al final de la seva vida va intentar posar veu a les pel·lícules mudes amb un rudimentari sistema que consistia en tornar a filmar una projecció amb els seus comentaris de rerefons.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC mitjançant donació de la senyora Mercè Puigdellívol i Vancells, vídua i hereva de l'autor l'any 2000. El conveni de donació es signà entre la senyora Puigdellívol i el Conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, el 28 de maig de 2003 al Palau Marc de Barcelona. Publicat en el DOGC núm. 4019, de 27 de novembre de 2003, pàgina 23247.

Abast i contingut
El fons fílmic de Casimir Aumasellas s'estructura en dos grans blocs: política i esports. Sota l'epígraf política s'aplega tot el material filmat entre 1931 i 1936, que fou posteriorment muntat i comentat per l'autor amb el títol "Plaça de Sant Jaume: la història i passa". Sota l'epígraf esports, s'apleguen 11 filmacions que recullen des del famós combat de boxa Uzcudum-Carrera de 1930 a les carreres del Gran Premi de la Pau de 1967.

POLÍTICA/ HISTÒRIA DE CATALUNYA/ SEGONA REPÚBLICA/ ESTATUT/ ESPORTS


Sistema d'organització
Primer tractament pendent de revisió.

Condicions d'accés
Accés lliure a còpies i restringit a originals. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual. Els drets pertanyen per cessió gratuïta i exclusiva del titular a la Generalitat.

Instruments de descripció
Es compta amb una relació del material en la qual s'especifica el tema, títol, data, suport i contingut.

Existència i localització de reproduccions
El Programa de Mitjans Audiovisuals del Departament d'Ensenyament (PMAV) va realitzar còpia del film "La Plaça Sant Jaume: La Història i Passa", i es troba dins del seu catàleg de produccions escolars.

Bibliografia
NAVARRO I MOLLEVÍ; Imma. "El fons fílmic de Casimir Aumacelles (1931-1967)". ARXIUS Butlletí del Servei d'Arxius. Núm. 37 (primavera 2007).

Autoria i data(es)
Imma Navarro i Molleví, maig 2003. Revisió maig 2006

Fonts
La mateixa unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya