Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
Inventari/catàleg del fons
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-539 / JOSEP FRANCH-CLAPERS

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-539

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP FRANCH-CLAPERS

Data(es)
Dates de creació:1939-1946

Volum i suport
5 unitats d'instal·lació que contenen 208 obres (192 dibuixos en diferents tècniques -tinta xinesa, llapis de carbó, guaix, i procediment mixt-, 11 olis i 5 mosaics).

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Josep Franch-Clapers


Història del(s) productor(s)
Josep Franch i Clapers va néixer a Castellterçol (Barcelonès) el 23 de maig de 1915 fill de Josep Franch i Font -constructor de carruatges- i de Concepció Clapers i Espinet. Inicià els seus estudis a l'escola parroquial i als 14 anys es traslladà a Barcelona per assistir a l'Escola de Patrons Decoradors. Poc després començà a treballar per al taller d'imatgeria religiosa Bochaca d'Olot, on practicà l'escultura, daurat i ornamentació de sants. Al inici dels anys trenta tornà a Barcelona per assistit als cursos de Llotja on descobrí la pintura a l'aigua obtenint el primer premi de l'Agrupació d'Aquarel·listes de Catalunya. Al iniciar-se la guerra civil obrí un taller al carrer de Molas amb d'altres companys de Llotja però també desenvolupà altres activitats al secretariat de l'Escola de Belles Arts de Catalunya que en aquell temps s'obrí al convent de les Reparadores. Al acabar la guerra s'exilià a França i visqué el calvari dels camps de concentració a Saint Cyprien i Gurs i dels camps de treball a Saint Rémy. Durant l'ocupació francesa i com a membre d'una companyia de treball, va haver de treballar per a l'organització TOD en el camuflatge de bateries de costa i fortificacions. Després de la guerra s'establí a França i exposà a Arlés, Avinyó, Marsella, Montpeller, Narbona, Tolosa i finalment a París el maig de 1946. Aquesta exposició fou presidida pel president de la Generalitat a l'Exili Josep Irla amb la presència de Giner de los Ríos com a representant del govern de la República, les autoritats franceses del moment i fins i tot Pablo Picasso. Posteriorment s'orientà vers l'art mural i l'any 1963 va obtenir la medalla d'or de la Chambre des Métiers de París. Aquest premi li obrí moltes portes i començà a exposar a Canadà, Estats Units, Florència, Munic penjant els seus mosaics a diversos llocs del món. Tot i dedicar-se comercialment a la decoració, no ha abandonat mai el seu taller de pintura, mosaics i vitralls. Josep Franch-Clapers va morir per una aturada cardíaca la matinada del 27 de novembre de l'any 2005 a la casa de Saint Remy.

Història arxivística
Josep Franch-Clapers conservà durant quaranta anys la producció sobre la Guerra Civil al seu estudi de Saint Remy fins que les obres foren donades a la Generalitat i el material viatjà a Catalunya. El 9 d'octubre de 1986 va oferir la seva obra en donació per tal de dotar el fons d'art de la Generalitat. El 14 de novembre de 1988 el Consell Executiu de la Generalitat va acceptar l'oferiment i s'acceptà per Decret 379/1988 de catorze de novembre publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya número 1089, de 4 de gener de 1989.

Dades sobre l'ingrés
El 16 de desembre de 1988 es signà la donació entre l'honorable conseller de Cultura de la Generalitat Joan Guitart i Agell i l'autor, sense determinar la institució que acolliria l'obra. Finalment, el 18 de gener de l'any 2000, Josep Miquel i Garcia, Delegat d'Arts Plàstiques de la Generalitat, lliurà a Josep Maria Sans i Travé, director de l'ANC, les peces donades anteriorment. L'ingrés a l'Arxiu Nacional es feu el 18 de gener de 2001. Una de les obres, de gran format i en mal estat de conservació va restar als magatzems de "La Campana". L'estiu de 2006 va ser recupera i traslladada al Centre de Béns Immobles de la Generalitat per a la seva restauració i posteriorment ingressà a l'ANC.

Abast i contingut
L'autor realitzà més de dues-centes obres destinades a narrar la peregrinació a l'exili, la estada als camps de concentració de Saint Cyprien i Gurs i en la companyia de treball de Saint Rémy. Aquest conjunt, de gran valor artístic, presenta també un gran valor documental (històric) i l'autor ha fet donació a l'ANC per a que serveixi als investigadors com a testimoni d'uns fets cabdals per a Catalunya. Les obres poden ser catalogades segons el procediment artístic utilitzat però, les sèries que es conformen venen determinades per les accions viscudes: camí de l'exili, camps de concentració, i per últim camp de treball.

GUERRA CIVIL ESPANYOLA/ EXILI/ REFUGIATS/ CAMPS DE CONCENTRACIÓ/ CAMPS DE TREBALL


Sistema d'organització
Primer tractament pendent de revisió.

Condicions d'accés
Accés lliure als originals conservats a l'ANC i a les còpies digitals.

Condicions de reproducció
Obra sotmesa a la llei de Propietat Intel·lectual, els drets pertanyen als hereus de l'autor.

Instruments de descripció
Es compta amb una relació de l'agent de duanes francès així com les fitxes catalogràfiques facilitades pel Servei de Museus.

Existència i localització dels originals
Els mosaics, olis i una selecció de guaixos es poden contemplar a l'Espai Franch de Castellterçol, cedits temporalment per la Generalitat, segons contracta signat el 25 de juliol de 2005 per Caterina Mieras i Barceló, Consellera de Cultura de la Generalitat i Manel Vila i Valls, Alcalde-President de l'Ajuntament de Castellterçol.
També i per cessió en comodat signat el 10 de desembre de 2007 entre Joan Manuel Tresserras Gaju, Conseller de Cultura de la Generalitat i Jordi Cabezas i Llobet, Alcalde-President de l'Ajuntament de la Jonquera, una selecció de 24 obres poden ser contemplades al Museu de l'Exili de la Jonquera.


Bibliografia
J. Franch-Clapers. L'èxode.L'exili. Catàleg de l'exposició celebrada al Palau Moja del 21 de juny al 14 de juliol de 1989. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona, 1989.

Josep Franch-Clapers. Catàleg de l'exposició itinerant celebrada l'any 2005. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona, 2005


Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, gener 2001. Actualitzat el desembre de 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya