Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-537 / SANTIAGO DE CRUYLLES

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-537

Nivell de descripció
Fons

Títol
SANTIAGO DE CRUYLLES

Data(es)
Dates de creació: 1960 - 1973

Volum i suport
3,2 m (26 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 1.442 imatges (1.409 positius b/n i 33 positius color) i 5 pel·lícules de 16 mm.


Nom del(s) productor(s)
Santiago de Cruylles de Peratallada i Bosch

Història del(s) productor(s)
Santiago de Cruylles de Peratallada i Bosch, marquès de Castell de Torrent i baró de Cruïlles, aristòcrata, advocat i polític, va néixer el 1919 al si d'una vella nissaga nobiliària i va morir el 1999 a Begur (Baix Empordà). Estudià el batxillerat als jesuïtes de Barcelona, combaté com a voluntari a les tropes franquistes i un cop acabada la Guerra Civil, es llicencià en dret. Inicià la seva carrera política a l'Ajuntament de Barcelona, del qual fou regidor (1954) i tinent d'alcalde (1957), promocionat pel governador civil Felipe Acedo Colunga d'entre els homes relacionats amb l'antiga Lliga Catalana (era gendre de Joan Ventosa i Calvell). Durant el primer mandat de Josep Maria de Porcioles, va ésser president de l'Institut Municipal de la Vivenda; a Madrid, va presidir una comissió de la Comisaría del Plan de Desarrollo (1962-1965) de Laureano López Rodó. Partidari de canvis en l'orientació econòmica del règim, fou nomenat director general de Transports Terrestres (1965-1969). Impulsà amb Porcioles la construcció del túnel de Vallvidrera. Finalment, seguint l'estela del nou ministre Tomàs Garicano Goñi (amb qui havia teixit llaços d'amistat quan aquell fou governador civil de Barcelona), ocupà el càrrec de subsecretari del ministeri de la Governació (1969-1973), des del qual va fer front al moviment estudiantil d'oposició. Tot i sonar com a candidat a substituir Porcioles a l'alcaldia de Barcelona, fou cessat amb l'assassinat de Luis Carrero Blanco. Continuà com a membre del Consejo Nacional del Movimiento en representació de Barcelona. Com a home de negocis, va ser vicepresident de Saneamientos y Explotaciones Agrícolas, Sociedad Finaciera de Industrias y Transportes, la fábrica de vidre "Libley-Ovens" (CELO) i conseller de Maquinaria y Elementos de Transportes.

Història arxivística
El fons ha estat conservat pel productor i els hereus fins el seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC com a resultat del contracte de cessió en comodat per temps de deu anys, signat a Barcelona, el 29 de desembre de 1999, entre la Generalitat de Catalunya i el senyor Felipe de Cruylles de Peratallada i Ventosa. L'ingrés efectiu de la documentació es produí el mateix dia.

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i rebuda per Santiago de Cruylles de Peratallada i Bosch; destaca, especialment, la produïda en funció de la seva activitat professional al llarg de la seva carrera política dins l'administració central. Reuneix dossiers temàtics que corresponen, generalment, a les diferents gestions que va realitzar Santiago de Cruylles a favor de les persones i de les institucions que se li adreçaven. Aquests dossiers inclouen informes, oficis i correspondència amb particulars i càrrecs de l'administració, referida majoritàriament a iniciatives de tipus privat. En el seu conjunt, el fons és molt representatiu i útil per a l'estudi del funcionament de l'administració i de les institucions de la darrera etapa del franquisme.
POLÍTICA / POLÍTICS / FRANQUISME / ADMINISTRACIÓ CENTRAL / CÀRRECS PÚBLICS


Sistema d'organització
La documentació s'ha organitzat en dos apartats que responen a criteris de classificació preexistents:
- Correspondència rebuda
- Activitat política (arxiu de correspondència)
També s'ha respectat el criteri d'ordenació alfabètica de les unitats documentals. Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei de Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
No es pot realitzar cap reproducció sense l'autorització, per escrit, del titular del fons.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el castellà.

Instruments de descripció
Inventari provional: IGLESIAS I SOLÉ, Mercè. El fons Santiago de Cruïlles de Peratallada i Bosch de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Sant Cugat del Vallès: Arxiu Nacional de Catalunya, 2002. Inclou un índex alfabètic de la correspondència.

Documentació relacionada
Carles Riba - Clementina Arderiu (CAT ANC 1 - 0026)
Josep Maria de Porcioles (CAT ANC 1 - 0365 )
Llinatge Cruïlles de Peratallada, marquesos del Castell de Torrent (CAT ANC 1 - 0536)


Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, febrer 2002. Actualitzat per Miquel Pérez Latre, juliol 2007 i 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.
RIQUER I PERMANYER, Borja de. "El Nuevo Estado i l'Ajuntament de Barcelona. La classe política del primer franquisme (1939-1957)". L'Avenç. Núm. 126 (Barcelona, maig 1989), p. 16-23.
RIERA, Ignasi. Els catalans de Franco. Plaza & Janés Editores: Barcelona, 1998. 462 p.


Regles o convencions
NODAC
v2.4.7 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya