Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-532 / RAMON BOLADERES (RAMBOL)

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-532

Nivell de descripció
Fons

Títol
RAMON BOLADERES (RAMBOL)

Data(es)
Dates de creació:1880-1992
Dates d'agregació: 1953-1990


Volum i suport
22 unitats d'instal·lació que contenen, 21.069 imatges (69 negatius sobre vidre, 2.000 negatius 6x6 i 135mm, , 19.000 diapositives), 83 pel·lícules i 1 planxa de gravat

5 m (10 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Ramon Boladeres i Soler


Història del(s) productor(s)
El 29 de juliol de 1933 naixia a Prats de Lluçanès Ramon Boladeres i Soler, fill d'un ebenista i fotògraf de la vila. Estudià a les Dominiques de Prats i al Seminari de Vic però als 14 anys el seu pare l'envià a Barcelona perquè fes l'aprenentatge de fotografia al laboratori Girau de la Rambla de Catalunya 8 i posteriorment al retornar al poble, s'encarregà de l'estudi fotogràfic familiar situat a casa seva. Durant els anys de postguerra Boladeres es vinculà a grups de resistència i a moviments culturals catalanistes, essent sempre al davant dels grups d'opinió i d'accions de sensibilització,. L'any 1953 va ser detingut a Barcelona, l'any 1958 fou fundador del grup Joventut i Cultura i membre de l'Assemblea Democràtics del Lluçanès, l'any 1977 fou candidat a diputat per Estat Català i l'any 1979 formà part de la candidatura independent Acció Municipal Democràtica, obtenint el càrrec de regidor de cultura. Excel·lent fotògraf amb gran vocació i amb una personalitat innegable feia un treball curós i treballava les llums de forma personal, la fotografia li va permetre guanyar-se la vida en el que més li agradava i recórrer el país de punta a punta.. Va aplegar milers de negatius documentals i etnogràfics d'unes realitats o formes de vida en curs d'extinció. Alguns d'aquests reportatges es varen filmar i el resultat foren les pel·lícules El Lluçanès (1966); El Lluçanès. L'home (1971); El Lluçanès. Costums (inacabat). En iniciar-se la Gran Enciclopèdia Catalana hi col·laborà i treballà intensament entre 1969 i 1980. Continuà entre 1981-1985 amb els encàrrecs per a la Gran Geografia Comarcal de Catalunya i per a la Catalunya Romànica i l'any 1986 col·laborà amb Francesc Cabana en la Història Econòmica de la Catalunya Contemporània i a Els protagonistes de la revolució industrial. L'any 1983 Rambol (nom amb el qual volia ser conegut) s'incorporà a l' Institut Cartogràfic on treballà fins l'any 1991 fent un gran nombre de fotografies aèries. Morí a Sabadell el 23 d'agost de 1992.

Història arxivística
El fons es conservà en els diferents estudis de l'autor i des de l'any 1980 al seu domicili particular de Sabadell.

Dades sobre l'ingrés
Oferta de donació a l'Arxiu Nacional feta per la senyora Rosa Maria Bach Baciana, vídua de l'autor i per les seves filles Elisabet i Montserrat Boladeres i Bach com a hereves del seu pare, el 20 de gener de 2000. Ingresat a l'ANC en dos lliuraments: el 27 d'octubre de 1999 i el 28 de març de 2000.

Abast i contingut
El fons està format d'una banda per material produït a l'estudi fotogràfic familiar a Prats de Lluçanès; d'altra banda per l'arxiu privat de l'autor i en tercer lloc, per una gran quantitat de material geogràfic i etnogràfic, entre el qual destaquem els "descarts" dels encàrrecs per a diferents obres d'Enciclopèdia Catalana.

També s'inclou documentació personal i familiar, documentació d'activitats polítiques i associatives, correspondència i reculls de premsa.

RETRATS/ PAISATGE/ VISTES/ FLORA/ ETNOLOGIA/ TRADICIONS/ COSTUMS/ ART/ ARQUITECTURA


Sistema d'organització
Fons pendent de tractament

Condicions d'accés
Les pel·lícules sobre el Lluçanès tenen accés reservat.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual. Pendent la signatura de cessió de drets en favor de la Generalitat.

Bibliografia
FERRER, Joaquim. Ramon Boladeres "Rambol". Ed. Viena. Barcelona, 1997

Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, desembre 2001. Actualitzat el juliol de 2006.

Fonts
La mateixa unitat de descripció i converses amb la vídua i filles

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya