Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-525 / RAMON XURIGUERA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-525

Nivell de descripció
Fons

Títol
RAMON XURIGUERA

Data(es)
Dates de creació: 1913 - 1979 (predomina de 1913 a 1966)

Volum i suport
3,1 m (31 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + biblioteca
35 unitats d'instal·lació que contenen 3227 imatges (1970 positius b/n, 1 positiu color, 10 negatius vidre, 956 negatius flexibles, 2 transparències 61 postals i 234 fotogravats), 7 auques, 1 nadala, 1 calendari, 25 estampes, 8 gravats, 2 cartells, 1 silueta, 12 dibuixos, 5 discs i 2 cintes magnetofòniques.


Nom del(s) productor(s)
Ramon Xuriguera i Parramona

Història del(s) productor(s)
Ramon Xuriguera i Parramona, escriptor, va néixer a Menàrguens (Noguera), l'any 1901 i va morir a Brageirac (Perigord), l'any 1966. Va estudiar Lletres a la Universitat de Barcelona. Va dirigir la revista "Lleida" i va col·laborar sobretot a "Art" i "Pont Blau". Entre els anys 1928 i 1930 va residir a Paris, on va realitzar estudis artístics gràcies a la Junta de Ampliación de Estudios i on va ésser corresponsal de "La Publicitat" i de "Mirador". L'any 1937, durant la Guerra Civil, amb la seva muller i el seu fill se'n van a París. Després de la guerra, Ramon Xuriguera va exercir de professor de llengua castellana, primer a Brageirac i després a Paris. Va ésser promotor de la cultura catalana a França, fou membre de l'associació Cultura Catalana, un dels responsables de la represa d'Edicions Proa i membre constituent del Patronat de Cultura Catalana; col·laborador habitual dels Jocs Florals, organitzador de les emissions radiofòniques en català efectuades des de Ràdio París, entre els anys 1958-1964, i delegat, en aquesta ciutat, d'Òmnium Cultural. Paral·lelament, va continuar la seva producció periodística a través de la col·laboració en diverses revistes catalanes de l'exili, així com en revistes franceses. Va publicar novel·les i contes: Espills adormits (1932), Volves grises (1932), Desordre (1936) i Destins (1938) i també els assaigs i reportatges: Els exiliats acusen (1930), L'aportació de la Catalunya occidental a l'obra de la Renaixença (1936), Jacint Verdaguer, l'home i l'obra (1971), entre d'altres.

Història arxivística
El fons ha estat conservat per Gerard Xuriguera, fill del productor fins el seu ingrés a l'ANC.
Llorenç Codern i Bové va dur a terme un primer inventari sumari del fons, en el moment del seu ingrés.


Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar en virtut de la donació signada el 31 d'octubre de 2001 al Palau de la Generalitat entre Gerard Xuriguera, fill del productor, i el director de l'ANC, en presència del Molt Hble. Jordi Pujol i Soley. L'acceptació de la donació per part de la Generalitat va tenir lloc el 12 de juny de 2003 i va ser publicada el 25 de juliol de 2003 (DOGC 3933). Els ingressos van tenir lloc el 20 de setembre i el 29 de novembre de 1999.

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i rebuda per Ramon Xuriguera; documentació personal i familiar (de la qual destaquen els documents identificatius i la correspondència); documentació produïda en funció de la seva activitat professional relacionada amb el periodisme (emissions catalanes de Ràdio Paris) i amb la literatura. De la seva activitat com a escriptor destaca, pel seu volum i pel seu interès, l'obra literària que reuneix el fons i que en gran part roman inèdita (nombrosos exemplars manuscrits i mecanoscrits d'obra original); també conserva notes per a projectes de llibres, articles publicats, dossiers temàtics i reculls de premsa. El fons conté un interessant conjunt de correspondència original procedent, principalment, d'escriptors i d'altres personalitats del món cultural, i de polítics del moment. En relació a la seva activitat política, conté documentació sobre Esquerra Republicana de Catalunya, Unió Socialista de Catalunya i documentació de diversa procedència relacionada principalment amb l'exili. A més, també fruit de la seva activitat associativa i professional, inclou documentació relacionada amb diverses associacions de caire cultural, com ara l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, l'Associació d'Escriptors Catalans, el Patronat de Cultura Catalana Popular entre d'altres. El fons també aplega documentació sobre el seu productor (homenatges, notes autobiogràfiques i biogràfiques, reculls de premsa, i necrològiques); obra aliena; i un conjunt molt important de monografies sobre literatura, sobre política, i de publicacions periòdiques editades a l'exili. Finalment inclou un recull de premsa francesa sobre els esdeveniments que s'anaven produint durant Guerra Civil.

LITERATURA/ ESCRIPTORS/ PERIODISME/ PERIODISTES/ CULTURA/ POLÍTICA/ EXILI/ PARLAMENT DE CATALUNYA


Sistema d'organització
El fons s'ha organitzat d'acord amb el quadre de classificació de fons personals de l'ANC. Les sèries identificades són:

- ACTIVITAT PERSONAL I FAMILIAR
- Activitat personal
- Documents identificaries
- Activitat acadèmica
- Documentació militar
- Activitat familiar

- ACTIVITAT PROFESSIONAL
- Docència
- Funcionari del Parlament de Catalunya
- Activitat periodística
- Activitat radiofònica
- Traduccions

- OBRA CREATIVA
- Poesia
- Narrativa
- Assaig
- RELACIONS EXTERNES
- Correspondència rebuda
- Correspondència amb tercers
- ACTIVITAT ASSOCIATIVA I POLÍTICA
- Activitat associativa
- Activitat política
- ACTIVITAT DE REPRESENTACIÓ
- Actes protocol·laris
- Projecció publica
- RECURSOS D'INFORMACIÓ
- Obra aliena
- Dossiers temàtics
- Impresos
- Reculls de premsa.


Condicions d'accés
Accés lliure.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica i audiovisual estan sotmeses a la Llei de la Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Català, castellà i francès, fonamentalment.

Instruments de descripció
Inventari realitzat per Carmina Corominas Castell. Disponible en suport paper i electrònic (aplicatiu GANC: 918 registres informàtics). Consultable en línia.

Catàleg de les monografies i publicacions periòdiques: PENELO, Susanna - BO, Mireia- El fons Ramon Xuriguera i Parramona de l'Arxiu Nacional de Catalunya. I Biblioteca. Sant Cugat del Vallès, juny, 2002


Documentació relacionada
Josep Pous i Pagès (CAT ANC 1 - 0416)
Col·lecció de publicacions Emigració Catalana Republicana a l'Exili i la Resistència. (CAT ANC 1 - 0215).
Òmnium Cultural (CAT ANC 1 - 0690).


Bibliografia
CAMPS I ARBOIX, Josep, Ramon Xuriguera ( 1901-1966): ideologia, activitat cultural i literària.

Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, abril 2002. Actualitzat per Amèlia Castan Ranch, octubre 2007, novembre 2008 i Carmina Corominas Castell, octubre 2018.

Fonts
La mateixa unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya