Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
Inventari/catàleg del fons
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-451 / NICOLÁS GONZÁLEZ ALBIACH

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-451

Nivell de descripció
Fons

Títol
NICOLÁS GONZÁLEZ ALBIACH

Data(es)
Dates de creació: 1954-1992

Volum i suport
41 unitats d'instal·lació que contenen més de 210.000 imatges (5.741 rodets 135mm blanc i negre, 255 rodets 135mm. color i 500 diapositives).

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Nicolás González Albiach


Història del(s) productor(s)
Nicolás González és un dels fotoperiodistes barcelonins dels últims anys, reconegut especialment per les seves imatges del món de l'esport - destacant les de futbol -, i com a cronista de la ciutat. Nascut a Cadis l'any 1934, arribà a Barcelona amb dotze anys, ciutat on cursà els seus estudis de batxillerat. La vocació per la fotografia li despertà quan el seu pare li regalà una petita càmera fotogràfica, transformant una afecció en una professió. Començà a treballar als laboratoris que la firma Vicente Ferrer tenia a la plaça Catalunya. Posteriorment passà a treballar als estudis d'uns dibuixants publicitaris on va aprendre composició i més tard amb uns altres estudis on va ampliar els seus coneixements de dibuix i fotografia publicitària.
En aquells anys va conèixer a Antoni Campañá, qui es convertí en mestre i estimat amic. Precisament fou Campañá qui l'estimulà a dedicar-se a la informació gràfica periodística i a matricular-se a la "Escuela Oficial de Periodismo". Així, quan tornà del servei militar i ja amb uns coneixements sòlids de fotografia, col·laborà amb l' esmentat fotògraf en totes les feines que li delegà. Com a professional independent va entrar a la redacció de les revistes esportives "Dicen" i "Lean". També aconseguí la corresponsalia a la revista "La Actualidad Española" passant més tard a formar part de la redacció de l'esmentada revista i de "El Periodico" i "Tele/Expres". Va especialitzar-se també en fotografies d'intervencions quirúrgiques per a una publicació mèdica i finalment Juan José Castillo el cridà per ocupar la plaça de redactor en cap del diari "El Mundo Deportivo", posant tota l'experiència obtinguda en la seva trajectòria professional al servei de la redacció. González Albiach ha estat distingit amb diverses condecoracions atorgades per entitats públiques i privades i ha rebut diversos premis periodístics.


Història arxivística
El fons es va anar traslladant de les diverses seus de diaris on treballà i dels diferents domicilis de l'autor fins a restar tot encapsat en un domicili de Premià de Mar, des del qual ingressà a l'Arxiu Nacional el 8 d'abril de 1999.

Dades sobre l'ingrés
El fons ingressà a l'Arxiu Nacional mitjançant contracte administratiu signat entre Aurora Sanz i Manrique, com a secretària del Departament de Cultura i el mateix senyor González Albiach, el 29 de juliol de 1999.

Abast i contingut
El fons fotogràfic de Nicolás González Albiach s'organitza en dos gran sèries: esports i reportatges. Dins del primer, destaca tot el referent al món del futbol (partits, entrenaments, rodes de premsa), i dins del segon s'agrupa un ampli ventall temàtic que cobreix la vida social, cultural i política de la ciutat de Barcelona durant els últims trenta-cinc anys.

ESPORT/ SOCIETAT/ MODA/ ART/ SUCCESSOS/ ESPECTACLES/ CIUTAT/ PERSONALITATS/.


Sistema d'organització
Fons en procés de tractament. S'ha iniciat el tractament dels primers 3000 rodets corresponents al material signaturat. Aquest es pot consultar mitjançant el programari arxivístic GANC però en un primer nivell de tractament. Les imatges es poden visualitzar amb contactes.

Condicions d'accés
Accés al fons mitjançant contactes dels reportatges.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual. Cedits en exclusiva al Departament de Cultura els drets d'explotació i en particular els de reproducció, distribució i comunicació pública, sense límit de temps i àmbit territorial i fins que passin a domini públic.

Instruments de descripció
El fons s'acompanya de tres llibres registre i quatre fitxers alfabètics.

Existència i localització dels originals
Es desconeix la localització però sabem que l'autor va produir un seguit de reportatges mèdics i clínics que no es conserven en el fons.

Existència i localització de reproduccions
Tenim constància d'algunes còpies en el fons del diari "El Mundo Deportivo", on treballà durant molts anys.

Bibliografia
Navarro Mollevi, Imma, El fons fotogràfic de Nicolás González Albiach a Butlletí del Server d'Arxius núm 23, tardor de 1999.

Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, febrer 2001. Actualitzat el desembre de 2006.

Fonts
La pròpia unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya