Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-448 / JOAN MARTÍ i MACIÀ

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-448

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOAN MARTÍ i MACIÀ

Data(es)
Dates de creació:1869-1963
Dates d'agregació:1929-1960


Volum i suport
6 unitats d'instal·lació que contenen 356 imatges (153 negatius en blanc i negre sobre vidre, 120 negatius b/n plàstics, 3 negatius color plàstics, 2 diapositives i 78 positius).

0,4 m (1 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Joan Martí Macià


Història del(s) productor(s)
Joan Martí i Macià va néixer a Barcelona el 4 de juny de 1884 al Poble Sec, on els seus pares tenien una merceria. Com no volia continuar amb la botiga familiar va deixar la llar i marxà a viure de pensió. Esperit inquiet i molt curiós buscava sempre el per que de les coses, filosofia que deixà com a testament als seus fills. La decisió de dedicar-se a la fotografia va ser inesperada doncs no tenia coneixements ni formació precedent, i amb molta voluntat i de forma autodidacta va aprendre l'art de la fotografia mitjançant llibres que traduïa de l'anglès i francès. Vers 1920 entrà a treballar a La Veu de Catalunya i posteriorment a Solidaritat Obrera (La Soli) on romangué fins a la seva jubilació. La feina al diari era compatible amb altres treballs particulars i feia de reporter gràfic venent les fotografies als diaris o es dedicava com especialista en treballs fotogràfics industrials i comercials així com en fotografies d'art i fotomuntatges amb seu al carrer Alt de Sant Pere 29 i posteriorment al carrer Massens 33. En aquestes tasques l'ajudava la seva esposa, Maria Sin Tobeña que intervenia en el revelat i assecat de negatius i positius. L'any 1935 va obtenir el premi d'honor a l'Exposició Fotogràfica de la Catalunya Actual organitzada per "El Dia Gráfico" sota el patronatge de l'Ajuntament de Barcelona. Joan Martí morí a Barcelona el 24 de desembre de 1967.
No hem pogut documentar cap relació o parentiu amb el fotògraf homònim Joan Martí i Centelles, autor de l'àlbum "Bellezas de Barcelona" entre d'altres.


Història arxivística
Va restar en el domicili de l'autor al carrer Gran de Gràcia 203 de Barcelona, fins al seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
Donació feta per Montserrat Martí Sin, filla de l'autor i per la seva neboda, Mari Carme Martí, ingressada el 24 de març i el 17 de desembre de 1999, el 23 de juny de 2000, el 29 de novembre de 2006 i novembre de 2008.

Abast i contingut
Restes de l'arxiu particular de Martí i Macià conservat per la seva família i on observem una part dedicada a fotografia familiar i un altre a fotografia industrial.
Inclou documentació de caire personal de les famílies Martí i Sin (certificats de bateig, matrimoni i enterrament, cartes, passaports i carnets)

RETRATS/ ESPORTS/ PUBLICITAT/ COMERÇ/ INDÚSTRIA


Sistema d'organització
Fons pendent de tractament

Condicions d'accés
Accés lliure a còpies paper

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual. Els drets passaran a domini públic l'any 2.048.

Existència i localització de reproduccions
N'hi ha constància però es desconeix la localització.

Notes
Data(es): També es conserven 3 carnets, 1 passaport i la comunicació del premi de fotografia.

Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, juny de 2001. Actualitzat el desembre de 2008.

Fonts
La pròpia unitat de descripció i converses amb la seva filla

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya