Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
Inventari/catàleg del fons
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-434 / FREDERIC CUYÀS

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-434

Nivell de descripció
Fons

Títol
FREDERIC CUYÀS

Data(es)
Dates de creació i producció: 1880-1950

Volum i suport
20 unitats d'instal·lació que contenen 862 imatges (641 negatius fotogràfics sobre vidre, 177 negatius fotogràfics plàstics -nitrats i acetats- i 44 positius sobre paper).

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Frederic Cuyàs


Història del(s) productor(s)
Frederic Cuyàs i Tortós va néixer a Barcelona el 24 de juliol de 1893, fill de Josep Maria Cuyàs i Pilar Tortós. La relació amb la fotografia li arribà mitjançant un oncle, el fotògraf Frederic Balell i Maymí, que fou retratista a Puerto Rico i posteriorment es traslladà a Barcelona on treballà com a col·laborador gràfic per l'Editorial López i amb publicacions periòdiques com "Il·lustració Catalana" i "Feminal". Frederic Cuyàs però, s'especialitzà en fotografia comercial i industrial i va obrir diverses seus successivament. Entre la seva producció podem trobar imatges de maquinària agrícola, vehicles, instal·lacions industrials i bancàries, productes farmacèutics i aparells clínics i entre els seus clients destaca la "Industrial Velera Marsal", "Supersound", " Sociedad General de Farmacia", "Almacenes El Siglo" i moltes altres.
Vidu sense fills, casà en segones núpcies amb Àngela Canet i Joanola, a la qual nomenà hereva al morir a Barcelona el 12 d'octubre de 1957. Aquesta nomenà hereu dels seus béns mobles al seu nebot Pere Canet, pare i marit dels actuals propietaris que cedeixen el fons en comodat a l'ANC.


Història arxivística
El fons es va conservar en les diferents seus als carrers República Argentina, Passeig de Sant Joan i Alt de Sant Pere núm. 1 fins que es traslladà al domicili dels hereus de l'autor a Castelló d'Empúries.

Dades sobre l'ingrés
Ingressat amb comodat per temps indefinit signat entre la senyora Pilar Brossa, vídua de Pere Canet, i els seus fills Josep Maria i Pere Lluís Canet, com a hereus i d'una part, i de l'altre Josep Maria Sans i Travé, director de l'Arxiu Nacional de Catalunya el 26 d'octubre de 1998.

Abast i contingut
Fons petit però alhora interessant com a mostra de la producció de Cuyàs. Es tracta de tot el material conservat per la seva vídua i aplega una petita part (101 plaques) de fotografia familiar i la resta de fotografia industrial. Un cop estudiat el fons en profunditat hem constatat que la fotografia familiar correspon, majoritàriament, a la producció del seu oncle, Frederic Ballell i són les imatges que aquest va enretirar del lliurament que feu a l'Ajuntament de Barcelona (que conserva el seu fons).
Les 760 imatges restants són mostra de la producció fotogràfica de Cuyàs amb especial interès sobre fotografia industrial i publicitària.

RETRATS/ FOTOGRAFIA INDUSTRIAL/ PUBLICITAT


Sistema d'organització
Fons orbganitzat conològica i temàticament. Finalitzada la descripció.

Condicions d'accés
Accés restringit als originals.

Condicions de reproducció
Comodat a temps indefinit. Explotació del fons sense ànim de lucre i amb finalitats culturals.

Instruments de descripció
Disponible en suport electrònic (Aplicatiu GANC: 865 registres informàtics amb imatge associada). Consultable en línia.

Notes
Data(es): No hem de confondre a Frederic Cuyàs amb els membres de la nissaga Cuyàs (Narcís Cuyàs i Parera i els seus fills Enric Cuyàs i Prat i Narcís Cuyàs i Prat) especialitzats en vistes de pobles, ciutats, monuments i tradicions de Catalunya, l'arxiu dels quals va ser adquirit per la Generalitat però es conserva a la Cartoteca de Catalunya.

Autoria i data(es)
I. Navarro Molleví, maig 2000. Actualitzat febrer de 2007 i desembre 2017.

Fonts
La pròpia unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya