Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
Inventari/catàleg del fons
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-428 / MONTSERRAT SAGARRA i ZACARINI

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-428

Nivell de descripció
Fons

Títol
MONTSERRAT SAGARRA i ZACARINI

Data(es)
[Dates de creació: 1960-1990]

Volum i suport
26 unitats d'instal·lació que contenen 105.580 imatges (31.400 diapositives color, 63.880 negatius de pas universal blanc i negre, 8.210 negatius color, 2.090 positius en blanc i negre i 100 positius en color). Inclou biblioteca.

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Montserrat Sagarra i Zacarini


Història del(s) productor(s)
Montserrat Sagarra i Zacarini neix al carrer Pau Claris de Barcelona el 20 de gener de 1925. Filla d'un advocat de reconegut prestigi s'educa en un ambient acomodat d'ideologia progressista. Inicia els estudis a l'escola Blanquerna i passa la guerra civil a Sant Sebastià i Salamanca. Al retornar a Barcelona cursa el batxillerat a les monges alemanyes i posteriorment fa estudis de biblioteconomia, però deixa aquesta professió per convertir-se en la primera professional catalana de la fotografia durant la dictadura franquista, i després de treballar durant cinc anys al departament de restauració de la casa Emili Brugalla, i posteriorment com a traductora i a l'arxiu de l'Editorial Ariel , decideix transforma la seva afició en professió. Així l'any 1962 fa un curs de fotografia en color a Hamburg i el 1963 una estada a la casa Agfa. A la tornada obra un estudi fotogràfic al carrer Domènech, on treballa com a free-lance durant més de trenta anys. Treballà principalment la fotografia en color i introduí la tècnica de les fotos mogudes. Entre les seves publicacions destaca "La casa rural. Cases aïllades i cases de poble" amb text de Marc Aureli Vila i tota la il·lustració de la Geografia de Catalunya d'Enciclopèdia Catalana. L'autora moria a Barcelona el 26 de juliol de 2011.

Història arxivística
El fons Montserrat Sagarra es conservà a l'estudi de l'autora al barri de Gràcia de Barcelona (carrer Domènech) fins que va ser adquirit pel Departament de Presidècia en contracte de compra-venda signat l'1 de desembre de 1994.
El fons passà a formar part de la Comissió Interdepartamental de Mitjans Audiovisuals del Departament de Presidència (CIMA) per tal d'informar el seu Banc d'Imatge i So (BIS) però ja es preveia que els originals serien conservats a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El BIS inicià la descripció d'una petita part del fons en la seva base de dades.


Dades sobre l'ingrés
El fons ingressà a l'Arxiu Nacional de Catalunya l'any 1998, quan el Banc d'Imatge i So quedà integrat a aquesta institució. L'11 de juliol de 2008 va ingressar un segon lot de documentació.

Abast i contingut
Material que l'autora va descartar de tot el que produí per encàrrec d'Enciclopèdia Catalana per a la Geografia Comarcal de Catalunya. Ofereix una visió àmplia del país; esglésies, monestirs, pobles i ciutats, edificis emblemàtics, llocs, d'interès, natura i paisatges. Tanmateix s'inclou una petita col·lecció de retrats de consellers de la Generalitat Republicana. El darrer ingrés correspon a material de diverses publicacions de l'autora.

VISTES PANORÀMIQUES/ PAISATGES/ POBLES/ CIUTATS/ MONESTIRS/ ESGLÉSIES/ NATURA/ LLOCS D'INTERÈS


Sistema d'organització
Classificat per comarques i dins d'aquestes per pobles de forma alfabètica. S'està procedint a la instal·lació en material de conservació i assignant unitats d'instal·lació i topogràfiques als registres migrats.

Condicions d'accés
Accessible la part del fons consultable mitjançant la base de dades.

Condicions de reproducció
Drets de propietat intel·lectual, concretament els drets d'explotació: reproducció, transformació, distribució i comunicació pública en qualsevol suport, adquirits per compra segons conveni de compra-venda signat entre la venedora i Glòria Riera i Alemany, com a Secretària General Adjunta del Departament de Presidència, l'1 de desembre de 1994.

Instruments de descripció
Base de dades GANC-Imatges procedent de migració base de dades BIS (18.400 registres).

Bibliografia
Martínez, Oscar. "El fons fotogràfic Montserrat Sagarra i Zacarini". Butlletí de l'ANC. Núm.11 (juny 2005).
Fotografes pioneres a Catalunya. Generalitat de Catalunya. Institut Català de les dones, Desembre 2005.


Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, novembre 2001. Actualitzat el gener de 2012.

Fonts
La pròpia unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya