Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-424 / ANTONIO DE SENILLOSA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-424

Nivell de descripció
Fons

Títol
ANTONIO DE SENILLOSA

Data(es)
Dates de creació: 1937 - 1994

Volum i suport
10 m (100 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
10 unitats d'instal·lació que contenen 339 imatges (198 positius b/n, 116 positius color i 25 negatius color) 2 fulls de contactes, 2 transparències, 9 cartells,1 dibuix i 1 cinta de casset.


Nom del(s) productor(s)
Antonio de Senillosa i Cros

Història del(s) productor(s)
Nascut a Barcelona l'any 1928. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i professor de la Facultat de Dret, Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials. Polític. monàrquic des del 1947, fou membre del secretariat polític de Joan de Borbó per a Catalunya. Va ser membre de la Comissió Coordinadora de les Forces Polítiques d'oposició al franquisme, va participar en el Congrés de Munic (1962). Detingut, encarcerat i multat en nombroses ocasions per la seva posició antifranquista. Fundador (1976) i president de la branca catalana del Partido Popular, el 1977 rebutjà integrar-lo a UCD i es vinculà a José María de Areilza. El president Tarradellas el nomenà membre de l'Organisme Consultiu de la Presidència de la Generalitat. El 1979 fou l'únic diputat per Catalunya de Coalición Democrática, i el 1982 encapçalà, sense èxit, les candidatura catalana del CDS d'Adolfo Suárez. També fou President de les Comissions de control de RTVE, RNE i RCE i de Turisme, Transports i Comunicacions (1979 - 1982). El 1985 el govern socialista el nomenà director general de Relacions Culturals del Ministeri d'Afers Estrangers, càrrec del qual dimití el 1987. Fou col·laborador habitual de la La Vanguardia i El País i ocasionalment d'ABC, El Noticiero Universal, Diario de Barcelona, Pueblo, Tele-Exprés, Cambio 16, Mundo Diario, Avui, Destino, Opinión i El Mundo. La seva vinculació en el món de la premsa també el portà a ser un dels socis fundadors del grup Promotora de Informaciones,S.A. (PRISA). A més de la seva faceta com a polític i periodista desenvolupà una intensa activitat com actor i especialment director teatral. També fou un dels membres fundadors i president de la societat que regí la sala de festes Boccaccio, des d' on exercí una intensa activitat com a relacions públiques i promotor d'activitats socials i culturals. L'any 1994 mort a Camallera (Alt Empordà).

Història arxivística
El fons ha estat conservat pel seu productor fins el seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC en virtut del contracte de dipòsit en comodat per un període de 10 anys, signat a Barcelona, el 26 d'abril de 2005, entre la Generalitat de Catalunya i en Manuel de Senillosa Olano, representant d'Inés Olano Moxó, Antonio de Senillosa Olano, Bárbara de Senillosa Olano, Inés de Senillosa Olano, María de las Mercedes Senillosa Olano i Ana de Senillosa Olano. La documentació va ingressar el 20 de maig de1998.

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i aplegada per Antonio de Senillosa i Cros. Destaquen les sèries referides a: documentació identificativa; acadèmica; administració del patrimoni (participació en empreses editorials i culturals); obra original (articles originals mecanoscrits amb correccions manuscrites); obra publicada (retalls d'articles de premsa); correspondència rebuda i emesa; activitat associativa i activitat política que és la documentació més important quantitativa i qualitativament (sobresurten les activitats de suport al comte de Barcelona, les manifestacions d'estudiants de 1957, la seva participació en el IV Congrés del Moviment Europeu conegut com el Contubernio de Múnich) i la seva activitat com a diputat (col·lecció de diaris de sessions i butlletins oficials del Congrés dels Diputats i del Senat), actes protocol·laris (textos de pregons, conferències i intervencions en congressos), documentació bibliogràfica i reculls de premsa sobre Antonio de Senillosa.
POLÍTICS / PARTITS POLÍTICS / MONARQUISME / ANTIFRANQUISME/ PERIODISME / PERIODISTA/ PREMSA/ MITJANS DE COMUNICACIÓ / ARTS ESCÈNIQUES / TEATRE / INDÚSTRIA DE LA COMUNICACIÓ / MOVIMENT ESTUDIANTIL


Sistema d'organització
La documentació s'ha organitzat en 7 apartats que responen, bàsicament a criteris de classificació funcional. S'han identificat les següents sèries:
- Documentació personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa
- Relacions externes
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmesos a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el castellà

Característiques físiques i requeriments tècnics
La documentació sonora requereix dels reproductors específics.

Instruments de descripció
Inventari sumari elaborat per Joan Pons i Alzina i Llorenç Codern i Bové, 2004.

Bibliografia
"El primer tractament del fons Antoni de Senillosa". Butlletí de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Núm. 10 (Sant Cugat del Vallès, febrer 2005), p. 12-13.
(disponible en línia Consulta: 19 de desembre de 2008).


Autoria i data(es)
Judit Llopart Martínez, març de 2007. Actualitzat per Pilar Frago Pérez, setembre de 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.6 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya