Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-414 / JUAN BLÁZQUEZ ARROYO

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-414

Nivell de descripció
Fons

Títol
JUAN BLÁZQUEZ ARROYO

Data(es)
Dates de creació: 1938 - 1974

Volum i suport
0,2 m (1 unitat d'instal·lació) de documentació textual, paper.
3 unitats d'instal·lació que contenen 21 positius b/n, 5 diplomes, 29 medalles i insígnies, 1 botó d'americana, 1 escut i 1 braçal.


Nom del(s) productor(s)
Juan Blázquez Arroyo

Història del(s) productor(s)
Juan Blázquez Arroyo va néixer a Bossost (Val d'Aran) el 1914 i va morir a Rabat (Marroc) el 1974. Fill d'un enginyer de mines andalús que havia anat a treballar a la Vall d'Aran, inicià la seva militància comunista el 1932, als rengles de la Joventut Socialista Unificada. Intel·lectualment superdotat, féu estudis de batxillerat a Girona i es doctorà en dret a Madrid (1936). President de la Mancomunitat de municipis de la Vall d'Aran i alcalde de Bossost en representació de la UGT a l'esclat de la Guerra Civil, s'allistà a la 27 Divisió de l'Exèrcit republicà, dins el qual arribà al grau de coronel, passant després a ocupar el càrrec de comissari general de la 60 Divisió. Exiliat el 1939 a França, a finals de 1942, acusat d'activitats terroristes, fou detingut i empresonat a Tolosa de Llenguadoc, d'on passà als camp de Noé i Vernet d'Arieja. L'octubre de 1943 aconseguí fugir i s'integrà immediatament a la Resistència contra els alemanys, amb el sobrenom de Cèsar. Membre de la comissió política i militar de l'aparell del PCE a França, fou comissari polític i instructor de l'Agrupació Guerrillera Espanyola (1943-1944), dins la 1a Divisió desplegada a la zona de Gers, els Alts Pirineus i l'est dels Baixos Pirineus. Arribà a Cap d'Estat Major dels guerrillers espanyols i general en el moment de l'alliberament de França per les tropes aliades, durant el qual fou ferit en un braç. Entre el desembre de 1944 i el març de 1945 actuà com a Cap d'Estat Major del Grup dels Batallons de Seguretat i l'estiu de 1946 rebé la distinció de Cavaller de la Legió d'Honor de la República i la Medalla de la Resistència Francesa. Fundà l'Amical des anciens FFI (Forces Franceses de l'Interior) et résistants espagnols (1945). Mantingué la seva militància política al Partit Socialista Unificat de Catalunya a l'exili i fou soci del Casal Català de Tolosa de Llenguadoc. Durant els anys d'exili féu estudis de lletres a París i d'enginyer agrònom a Praga. Entre 1948 i 1959 residí a Txecoslovàquia, enviat pel PCE, que l'encomanà la representació al Consell Mundial de la Pau a Viena (1959-1960). Aquell darrer any fou expulsat de França en compliment d'un ordre dictada deu anys abans i s'establí al Marroc fins a la seva mort, al servei del govern en les explotacions forestals entre Rabat i Casablanca. La seva esposa, Dolores Clavero Maestre retornà a Espanya el 1976.

Història arxivística
El fons ha estat conservat pel productor i la seva hereva fins el seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
L'ingrés del fons a l'ANC tingué lloc, a títol de donació per part de Dolors Clavero Maestre, el 20 de gener de 1998. Consten petits ingressos que han completat el fons en data 15 d'abril de 1998 i 15 de març de 2005, de mans respectivament de Melquíades Calzado de Castro i Marian Mauleón Sierra.

Abast i contingut
El fons aplega la documentació generada i rebuda per Juan Blázquez Arroyo en el desenvolupament de la seva activitat militar i política a l'exili i la resistència, així com l'aplegada per Melquíades Calzado sobre la figura del general. Inclou la documentació identificativa, salconduits, permisos de residència i ordre d'expulsió de França, els carnets d'afiliació política i sindical i com a membre de les associacions d'antics combatents de la resistència, d'estrangers i d'internats en camps de concentració. Entre la documentació militar, destaquen les certificacions emeses per diversos comandaments de l'exèrcit francès, que acrediten els seus serveis a la resistència; de la seva estada a Praga, la documentació acadèmica, diplomes i retalls de premsa que testimonien les seves activitats polítiques. Dins la documentació relativa a les associacions d'antics combatents, el fons inclou un llistat de morts al camp de concentració de Vernet d'Arieja, circulars, correspondència i publicacions. El fons conté finalment diversos treballs sobre el general aplegats per Melquíades Calzado de Castro.
EXÈRCIT REPUBLICÀ / GUERRA CIVIL ESPANYOLA / II GUERRA MUNDIAL / RESISTÈNCIA / COMUNISTES / EXILI / CAMPS DE CONCENTRACIÓ / MAQUIS


Sistema d'organització
S'han identificat les següents sèries:
- Documentació identificativa
- Documentació militar
- Documentació relativa a la seva estada a Txecoslovàquia
- Activitat a les associacions d'antics combatents i presos polítics
- Documentació de Melquíades Calzado


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
La documentació gràfica està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el francès. Existeix documentació en castellà i txec.

Documentació relacionada
Generalitat de Catalunya (Segona República) (CAT ANC 1 - 0001)
Gregorio López Raimundo (CAT ANC 1 - 0115)
Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) (CAT ANC 1 - 0230)
Juan Carrasco Arranz (AGE) (CAT ANC 1 - 0530)


Bibliografia
SÁNCHEZ AGUSTÍ, Ferran. Maquis a Catalunya: de la invasió de la Vall d'Aran a la mort del Caracremada. Lleida: Pagès editors, 1999. 393 p.
-. Maquis y Pirineos: la gran invasión ?(?1944-1945?)?. Lleida: Milenio, 2001. 327 p.


Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, juliol de 2008.

Fonts
Testimoni oral de Dolores Clavero Maestre, recollit el gener de 1998. La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.7 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya