Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-403 / LUCIANO ROISIN

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-403

Nivell de descripció
Fons

Títol
LUCIANO ROISIN

Data(es)
[Dates de creació: 1910-1925]

Volum i suport
4 unitats d'instal·lació que contenen 479 imatges (479 negatius plàstics en blanc i negre -nitrats-).

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Luciano Roisin


Història del(s) productor(s)
Luciano Roisin Besnard, conegut "postaler" de Barcelona, neix a París el 30 d'octubre de 1884 al sí d'una família de la burgesia i fou batejat a l'església de Saint Pierre de Montrouge. No tenim dades contrastades sobre la seva infància i joventut ni podem verificar quan va arribar a Barcelona ni si va treballar per a d'altres impressors i postalers, cosa que fins ara creiem a partir d'unes converses amb la seva neboda. Si es pot documentar però que la primera postal circulada data de 1912 i apareix en una notícia a la Vanguardia l'any 1914. No tenim tampoc la certesa de que el seu primer treball fou pel Santuari de Sant Josep de la Muntanya, fent el tiratge de postals impreses per Ramon Roselló i Ràfol. ni sabem si és cert que durant la Primera Guerra Mundial, lluità amb l'exèrcit francès i va estar durant divuit mesos al front de Verdú, retornant a França durant la guerra civil espanyola.

Roisin es casà amb Anita Sierra Moreno a Barcelona el 29 de febrer de 1924 i no varen tenir fills, raó per la qual afillà als seus nebots orfes, fills d'un germà, en Robert i la Luciana Roisin Duc.. Morí a Barcelona el 16 de febrer de 1943.
La seva primera botiga vers 1912 estava instal·lada al Passeig de Sant Joan 18, després passà al Saló de Sant Joan Joan 131 i vers 1930 passà a rambla de Santa Mònica 29, canntonada amb Passatge de la Banca. Aquesta botiga restà oberta fins 1962 amb el nom "Casa de las Postales, sobrino de L. Roisin". Roisin rebé algunes distincions com el Diploma de la Cambra Oficial de Comerç i Navegació de Barcelona.


Història arxivística
El fons del fotògraf L. Roisin es trobava a la botiga de venda de fotografies anomenada "Mundo fotogràfic". La seva propietària, Francisca Rodriguez, va vendre a l'ANC la totalitat del material conservat de l'esmentada empresa junt amb els arxius fotogràfics d'Antoni Esplugas, Luciano Roisin i Gonsanhi.

Dades sobre l'ingrés
Adquirit en compra-venda pel Departament de Cultura a la propietària, senyora Francisca Rodríguez Rodríguez, segons contracte signat a Barcelona el 19 de juny de 1997 i signat d'una banda per l'Honorable senyor Joan M. Pujals i Vallvé, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i l'esmentada venedora, senyora Francisca Rodríguez Rodríguez. El fons ingressà a l'ANC el dia 17 de juny de 1997.

Abast i contingut
Vistes panoràmiques i desplegables que constitueixen la petita part de la seva producció que va passar a mans d'Eloi Nebreda. Està format per un lot de 45 negatius de postals de Barcelona; 187 d'altres poblacions d'Espanya, Andorra i Nord d'Àfrica i 247 de llocs no identificats.

VISTES/ PAISATGES/ POSTALS/ CIUTATS


Sistema d'organització
Fons pendent de tractament.

Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
Els drets d'explotació es troben actualment gestionats per la VEGAP tot i que sembla existir algun tipus de conflicte d'interessos entre diferents hereus. Passaran a domini públic l'any 2.023.

(CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES I REQUERIMENTS TÈCNICS): Per les condicions del material no es pot accedir als originals, que han estat restaurats per Pau Maynés en dues campanyes.


Existència i localització dels originals
La part més rellevant del fons Roisin es conserva a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Barcelona.

Existència i localització de reproduccions
Es poden localitzar múltiples còpies en molts arxius públics i en col·leccions privades.

Notes
Despreniments d'emulsió restaurades per Pau Maynés (2006-2008)

Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, gener 2001. Actualitzat el desembre de 2008. Revisat el febrer de 2011

Fonts
La pròpia unitat de descripció i Tarrés Pujol, Jaume; Lucien Roisin Besnard. Aportacions a la biografia i l'estudi de la producció d'un editor de postals, a Revista Cartòfila número 30, desembre de 2009.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya