Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
Inventari/catàleg del fons
Seleccioneu els diferents nivells per accedir als documents del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-40 / RAMON PUIG I MARCÓ

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-40

Nivell de descripció
Fons

Títol
RAMON PUIG I MARCÓ

Data(es)
[Dates de creació]:1889-1940

Volum i suport
14 unitats d'instal·lació que contenen 694 imatges (273 negatius b/n sobre vidre, 92 negatius b/n plàstics i 329 positius b/n). Inclou material de laboratori.

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Ramon Puig Marcó


Història del(s) productor(s)
Ramon Puig i Marcó va néixer a Barcelona l'any 1870 i morí en aquesta ciutat el 26 d'abril de 1942. Professionalment treballà en la comptabilitat d'una indústria tèxtil de Masnou, la fàbrica de lones "Industrial Lonera" que entre 1914 i 1918 va fabricar mantes, corretges i motxilles per a la Primera Guerra Mundial. La seva gran afecció però fou la fotografia, i instal·là un laboratori al terrat de casa seva al carrer Clavell de Barcelona. Al llarg de la seva vida va produir un important fons fotogràfic, que evidencia la qualitat tècnica i artística que assumiren els afeccionats.

Història arxivística
El fons va restar en el domicili particular de la família al carrer Clavell fins a l'ingrés a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Dades sobre l'ingrés
La part principal del fons va ingressar per compra-venda signada entre el conseller de Cultura Joan Guitart i Agell i la senyora Elisa Castells i Puig, el 12 de novembre de 1991. Posteriorment el febrer de 2000, la mateixa Elisa Castells, incrementà el fons amb la donació de la resta de la documentació.

Abast i contingut
Fons familiar que aplega d'una banda les fotografies dels membres de la família encarregades a diferents estudis fotogràfics ( Napoleón, Areñas, Esplugas, Audouard, Roig, ) i d'altra la producció feta per un d'aquests membres, Ramon Puig i Marcó i entre la que destaques els retrats i les escenes costumistes i familiars.

GEOGRAFIA/ RETRATS/ EXPOSICIÓ UNIVERSAL/ FAMÍLIA/ LLEURE/ INDÚSTRIA/ SOMETENT/ NUS


Sistema d'organització
El material ha estat classificat seguint un criteri temàtic en cinc grans grups: Geografia, família i amics, exposició universal, col·leccions (nus) i altres, i s'ha numerat de forma correlativa. Resta pendent de catalogació i informatització.

Condicions d'accés
Accés restringit a originals per raons de conservació.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual. Els drets d'explotació de les imatges produïdes per Ramon Puig i Marcó pertanyen a la Generalitat que els ha adquirit per compra i donació.

Instruments de descripció
Comptem amb una primera relació de treball per corregir.
Catàleg "Galeria de retrats de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Generalitat de Catalunya, 2000


Notes
Data(es): Fotografies del fons van ser exposades a l'exposició: Galeria de retrats de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Sant Cugat del Vallès, abril de 2000.

Autoria i data(es)
Imma Navarro Molleví, març de 2002. Actualitzat el febrer de 2007.

Fonts
La pròpia unitat de descripció i converses amb els familiars.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya