Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-395 / EUGENI XAMMAR

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-395

Nivell de descripció
Fons

Títol
EUGENI XAMMAR

Data(es)
Dates de creació: 1903 - 2001
Dates d'agregació: 1971 - 2001


Volum i suport
0,3 m (3 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + biblioteca i hemeroteca
2 unitats d'instal·lació que contenen 46 positius b/n i 8 fotogravats.


Nom del(s) productor(s)
Eugeni Xammar i Puigventós

Història del(s) productor(s)
Eugeni Xammar i Puigventós (Barcelona 1888 - l'Ametlla del Vallès, 1973), periodista i escriptor, inicià la seva activitat a les revistes catalanistes de principis de segle, tot i treballar des de ben jove com a depenent de comerç. Estabilitzà la seva dedicació professional com a cronista de diversos diaris a Europa i Amèrica, en especial com a corresponsal durant la Primera Guerra Mundial. Posteriorment, treballà a Madrid (on coincidí amb Josep Pla), Ginebra (com a membre de la Secció d'Informacions del Secretariat de la Societat de Nacions), Berlín, l'Havana, Lima, Bogotà, Caracas i Rosario. Durant la Segona República fou cap del gabinet de premsa de l'ambaixada espanyola a París i després de la Guerra Civil, redactor en cap adjunt de l'agència nordamericana Associated Press i traductor de la UNESCO. El 1950 es traslladà a Nova York, on col·laborà amb l'Organització de les Nacions Unides i a Washington, on treballà per al Banc Internacional per a la Reconstrucció i Foment i per a l'Oficina Sanitària Panamericana. Novament a Europa, organitzà els serveis de llengua espanyola de l'Organització Mundial de la Salut (Ginebra). En jubilar-se tornà a Catalunya i residí a cavall de Granollers i l'Ametlla del Vallès.

Història arxivística
El fons es va generar com a conseqüència del retorn definitiu del productor a Catalunya, quan, dos anys abans de la seva mort i amb motiu de la preparació de les seves memòries, Josep Badia i Moret col·laborà a la recuperació fragmentària del seu fons personal

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l' ANC a l'empara del contracte de cessió en dipòsit per temps indefinit signat a Sant Cugat del Vallès, el 9 de febrer de 1998, entre el director de l'ANC i el senyor Carles Badia i Moret, hereu en la titularitat del fons. L'ingrés efectiu de tota la documentació tingué lloc el 20 d'agost de 1997.

Abast i contingut
El fons aplega diversos escrits inèdits del productor, en especial els relatius a les memòries redactades a les acaballes de la seva vida. Així mateix, recull una mostra d'articles a diaris i revistes catalanes, espanyoles i sud-americanes. Finalment, correspondència tramesa i rebuda de diversos corresponsals, en especial, Josep Badia i Moret. Així mateix, inclou articles d'escriptors i crítics sobre la seva figura, en especial necrològiques i de valoració del centenari del seu naixement, així com crítiques i articles de premsa relatius a la seves obres. La seva biblioteca i hemeroteca té un especial valor per la seixantena de monografies que contenen dedicatòries d'alguns importants escriptors i traductors.
ESCRIPTORS/ LITERATURA/ ORGANISMES INTERNACIONALS/ PERIODISME/ PERIODISTES/ POLÍTICA


Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
- Activitat personal i familiar
- Activitat professional
- Activitat creativa i lleure
- Relacions externes
- Activitat associativa i política
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés lliure.

Condicions de reproducció
L'obra creativa està sotmesa a la Llei de la Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Català i castellà, fonamentalment.

Instruments de descripció
Inventari elaborat per Jordi Puig Rosanas el febrer de 2016. Disponible en suport paper i electrònic (aplicatiu GANC: 71 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Ventura Gassol.(CAT ANC 1 - 0165) / Francesc Macià (CAT ANC 1 - 0264) / Pau Casals (CAT ANC 1 - 0367) / Carles Soldevila (CAT ANC 1 - 0097) / Ramon Xuriguera (CAT AN 1 - 0525)

Bibliografia
XAMMAR, Eugeni.. Seixanta anys d'anar pel món: converses amb Josep Badia i Moret. Barcelona: Pòrtic, 1974. 582 p.
XAMMAR, Eugeni. Periodisme: Eugeni Xammar (selecció i presentació de Josep Badia i Moret). Barcelona: Edicions dels Quaderns Crema, 1989. 165 p.


Notes
Data(es): les dates d'agregació corresponen al període de formació del fons durant la preparació de les memòries del productor per part de Josep Badia i Moret.

Autoria i data(es)
Miquel Pérez Latre, juliol de 2007. Actualitzat per Amèlia Castan Ranch l'octubre de 2008 i Miquel Pérez Latre el febrer de 2016.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya