Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-389 / MONTSERRAT ROIG

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-389

Nivell de descripció
Fons

Títol
MONTSERRAT ROIG

Data(es)
Dates de creació: [1956 - 2001]

Volum i suport
13,6m (88 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + biblioteca i hemeroteca.
62 unitats d'instal·lació que contenen 153 positius fotogràfics, 24 diapositives, 38 vídeos, 22 cassets, 1 collage i 8 fotogravats. 16 disquets.


Nom del(s) productor(s)
Montserrat Roig i Fransitorra

Història del(s) productor(s)
Montserrat Roig i Fransitorra, escriptora i periodista, va néixer a Barcelona l'any 1946 i va morir l'any 1991. Filla de l'escriptor i advocat Tomàs Roig i Llop i de l'activista Albina Fransitorra. L'any 1961 va ingressar a l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual on coincidí amb Pilar Aymerich, Carme Sansa, els escriptors Maria Aurèlia Capmany, Salvador Espriu i Josep Maria Benet, entre altres. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, participà essent estudiant a la Caputxinada (1966) i, posteriorment, s'afilià al PSUC (1968) on va conèixer a Manuel Vázquez Montalban. Treballà en la primera etapa de publicació de la Gran Enciclopèdia Catalana. L'any 1970 guanya el premi Victor Català per la seva primera obra Molta roba i poc sabó. Simultàniament, inicia la seva trajectòria com a periodista a Tele - Exprés i Serra d'Or. Participa a la tancada d'intel·lectuals i artistes a Montserrat contra el procés de Burgos. L'any 1972 publica Ramona, adéu. Durant el curs 1972 - 1973 fou lectora de castellà a la Universitat de Bristol. El 1976 va guanyar el premi Sant Jordi de novel·la amb El temps de les cireres (1977), a la que van seguir altres obres. També va ésser autora de notables obres d'assaig històric, com la biografia Rafael Vidiella, l'aventura de la revolució (1976) i, sobretot amb el rigorós llibre documental Els catalans als camps nazis (1977), premi Crítica Serra d'Or. En el camp del periodisme, va col·laborar a "Serra d'Or" amb entrevistes que va reunir a Retrats paral·lels (1975-76), a "Destino", "Tele-exprés" i "Triunfo", entre d'altres, així com a la televisió, on realitza un programa d'entrevistes titulat Personatges. L'any 1980 publica L'hora violeta, novel·la marcadament feminista, posteriorment va publicar L'opera quotidiana i La veu melodiosa, entre altres. L'any 1986 rep el premi Nacional de Literatura Catalana per L'agulla daurada, un relat del setge que va patir Leningrad a mans dels nazis durant la Segona Guerra Mundial. Les col·laboracions periodístiques dels darrers anys al diari "Avui" es van publicar pòstumament en el recull Un pensament de sal, un pessic de pebre (1992). Políticament, fou una lluitadora per la millora de la condició de la dona i va concórrer a les eleccions estatals de 1977 dins les llistes del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).

Història arxivística
El fons ha estat conservat pel productor i els hereus fins el seu ingrés a l'ANC. L'any 1999 Rosa Maria Cruellas i Serra va dur a terme un inventari provisional que constava de 197 registres informàtics.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC en compliment del contracte de dipòsit signat a Barcelona el 15 de juny de 1998 entre Roger i Jordi Sempere i Roig, titulars de la comunitat de béns "Hereus de Montserrat Roig", i la Generalitat de Catalunya. L'ingrés de la documentació es va produir el 2 de juliol i el 2 de setembre de 1997. Posteriorment, s'han produït nous ingressos: 25 de gener de 2011 de la senyora Albina Francitorra Aleñá, en virtut de dipòsit; 31 de juliol de 2013 d'en Jan Henson, en donació, i el 16 de març de 2018 d'en Pau Vinyes i Roig, en donació.

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i aplegada per Montserrat Roig; documentació personal i familiar; documentació de la seva activitat professional, tant literària com periodística, destacant la produïda com a novel·lista (esborranys d'obres, manuscrits originals i material de treball) i la documentació sobre la seva obra (estudis i correspondència). Pel que fa a la seva activitat periodística, el fons recull la documentació relacionada amb les seves col·laboracions com a redactora (articles per a diverses seccions de la premsa i per a diverses editorials), i especialment la relacionada amb entrevistes a diversos personatges destacats del món cultural i polític (agrupada en dossiers) i amb la seva participació en programes de televisió i ràdio. Finalment, el fons conserva correspondència i un petit volum de documentació produïda en funció de les seves activitats polítiques i socials.
LITERATURA/ ESCRIPTORS/ NOVEL·LISTES/ PERIODISME/ PERIODISTES/ CAMPS DE CONCENTRACIÓ/ MOVIMENT FEMINISTA


Sistema d'organització
En l'organització del fons s'han identificat les següents sèries:
- Activitat personal i familiar
Activitat acadèmica
Gestió domèstica
Relacions personals i familiars
- Activitat professional
Creació literària
Activitat periodística
- Activitat creativa. Teatre
- Relacions externes. Correspondència emesa i rebuda
- Activitat associativa i política
- Actes de representació
Actes protocol·laris
Projecció pública


Condicions d'accés
Accés lliure excepte en aquelles unitats que inclou informació relativa a l'àmbit privat o documentació de menys de cinquanta anys que conte dades protegides per la legislació vigent. En aquests casos cal adreçar-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC

Condicions de reproducció
L'obra creativa, la documentació gràfica i audiovisual estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Català, castellà, francès, anglès i rus.

Característiques físiques i requeriments tècnics
El material informàtic requereix maquinari capaç de llegir suports antics.

Instruments de descripció
Inventari realitzat per Jordina Sabaté Gallego. Disponible en suport paper i electrònic (aplicatiu GANC: 1931 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
Documentació del personatge dipositada a l'Arxiu Històric de la Universitat de Barcelona (CAT XXX BARCELONA UNIVERSITAT DE BARCELONA. BIBLIOTECA. ARXIU HISTÒRIC Personatges universitaris)
Tomàs Roig i Llop (CAT ANC 1 - 0298)
Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) (CAT ANC 1 - 0230)


Bibliografia
AYMERICH, Pilar. Montserrat Roig. Un retrat. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Institut Català de la Dona, 1993. 109 p.
Exposició: ?dues escriptores, dues catalanes: Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig?.
Barcelona: Institut Català de la Dona, 2001. 20 p.
Montserrat Roig: la lluita contra l'oblit, escrits sobre la deportació. Barcelona: Amical de Mauthausen i altres camps de concentració nazis, 2001. 156 p.
MEROÑO CADENA, Pere. El goig de viure. Biografia de Montserrat Roig. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2005. 277 p.


Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, novembre de 2001. Actualitzat per Amèlia Castan Ranch, agost de 2007, per Miquel Pérez Latre, juliol de 2008 i Pilar Frago, agost de 2018.

Fonts
La mateixa unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya