Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-380 / RAMON TRIAS FARGAS

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-380

Nivell de descripció
Fons

Títol
RAMON TRIAS FARGAS

Data(es)
Dates de creació: 1934 - 1989

Volum i suport
23,9 m (239 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + hemeroteca.
180 unitats d'instal·lació que contenen 2121 imatges (1109 positius b/n, 4 negatius b/n, 960 positius color i 48 diapositives), 157 cartells, 175 cintes de casset, 42 postals, 9 diplomes i 1 gravat.


Nom del(s) productor(s)
Ramon Trias Fargas

Història del(s) productor(s)
Ramon Trias Fargas, economista i polític, va néixer a Barcelona l'any 1923 i va morir a el Masnou el 1989. Fill del metge i cirurgià Antoni Trias i Pujol, es va exiliar l'any 1936 amb la seva família a Suïssa i a Colòmbia a partir de 1939. Es llicencià en dret a Bogotà el 1947 i obtingué el títol de Master of Arts in Economics per la Chicago University el 1949, any que tornà a Barcelona per a exercir d'advocat i professor de la Facultat de Dret de la Universitat. El 1960 es llicencià en econòmiques i el 1962 guanyà una plaça de catedràtic d'economia política i hisenda pública que exercí a la Facultat de Dret de la Universitat de València, entre 1962 - 1966, i a la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Barcelona a partir de 1969. Paral·lelament va ser nomenat conseller delegat d'Editorial Labor el 1964, cap dels serveis d'estudis del Banco Urquijo el 1965 i va esdevenir membre de la secció de filosofia i ciències socials del Institut d'Estudis Catalans el 1968. Al llarg d'aquests anys publicà diverses obres d'història i investigació econòmica. Casat el 1954 amb una filla del prestigiós metge Josep Trueta, fou pare de quatre fills, un dels quals nascut amb la síndrome de Down. Aquest fet el portà a desenvolupar una important tasca per a la integració social d'aquest col·lectiu. En aquest sentit destaca la promulgació de la Llei d'Integració Social del Minusvàlid que impulsà en la seva etapa com a diputat i que des del primer moment fou coneguda com a llei Trias Fargas.
El 1964 va fundar el partit Esquerra Democràtica de Catalunya, vinculat a la Internacional Liberal, que el 1978 es va fusionar amb Convergència Democràtica de Catalunya, de la qual fou president. El 1977 fou elegit diputat a corts pel Pacte Democràtic de Catalunya i el 1979 per Convergència i Unió. El 1980 fou nomenat conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, càrrec del que dimití el 1982 per restar com a assessor per a afers econòmics del president Jordi Pujol. Regidor i cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona entre els anys 1983 - 1987, el 1986 va ésser senador per Barcelona. L'any 1994 es creà la fundació que duu el seu nom per al desenvolupament del pensament polític social i cultural de Catalunya.


Història arxivística
La documentació del fons ha estat generada, aplegada i conservada pel productor fins al seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l'ANC en virtut del contracte de dipòsit, signat a Barcelona, el 23 de juliol de 1997, entre la Generalitat de Catalunya i na Montserrat Trueta i Llacuna, vídua de Ramon Trias Fargas. La documentació va ingressar el 8 de maig de 1997.

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i rebuda per Ramon Trias Fargas fruit de la seva activitat personal, professional i política. En el primer apartat s'inclou documentació acadèmica i correspondència familiar. I dins la documentació professional destaca la produïda per la seva activitat docent a la Universitat de Barcelona i la seva activitat com economista a Editorial Labor i al servei d'estudis del Banco Urquijo, on s'inclouen informes i estudis, conferències, discursos, correspondència i obra publicada.
La documentació política compren el material produït i aplegat com a màxim dirigent d'Esquerra Democràtica Catalana (discursos) i president de Convergència Democràtica de Catalunya (discursos, informes i declaracions). També inclou documentació com a membre de l'Assemblea de Parlamentaris (actes de reunions), sobre la tramitació de l'Estatut d'Autonomia de 1979 (informes), com a diputat del Congrés dels Diputats (discursos i dossiers sobre les diverses iniciatives en que intervingué), com a conseller d'Economia i Finances (informes, discursos i correspondència), com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona (informes, correspondència i reculls de premsa), i com a senador (campanyes electorals, comissions, interpel·lacions i correspondència). El fons es complementa amb documentació sobre el productor del fons, bàsicament reculls de premsa.
POLÍTICA/ POLÍTICS/ ECONOMIA/ ECONOMISTES/ ENSENYAMENT SUPERIOR/ PARTITS POLÍTICS/ PARLAMENTARIS/ CÀRRECS PÚBLICS/ GENERALITAT DE CATALUNYA/ CONSELLERS/ ADMINISTRACIÓ LOCAL/ REGIDORS


Sistema d'organització
El fons està organitzat en tres sèries:
Activitat personal i familiar
.Activitat professional
Activitat associativa i política
Primer tractament pendent de revisió


Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC

Condicions de reproducció
La documentació gràfica i l'obra creativa està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el català i castellà, però hi ha documentació en anglès, francès i alemany.

Instruments de descripció
Inventari parcial. El Fons Ramon Trias Fargas de l'Arxiu Nacional de Catalunya.(1999). Disponible en suport paper i suport electrònic (Aplicatiu GANC: 565 registres informàtics). Consultable en línia.

Documentació relacionada
President Jordi Pujol (documentació institucional) (CAT ANC 1 - 0670)
President Pujol (CAT ANC 1 - 0671)


Bibliografia
BATALLÉ, Víctor; GISPERT, Josep i OLIVER, Joan (ed.). Homenatge a Ramon Trias Fargas. Barcelona: Fundació Ramon Trias Fargas, 2000. 351 p.
(Recull d'articles inèdits i entrevistes extretes del fons)


Autoria i data(es)
Rosa Maria Cruellas i Serra, agost de 2002.. Actualitzada per Llorenç Codern i Bové, juliol de 2007 i per Pilar Frago Pérez, setembre de 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.4.6 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya