Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-365 / JOSEP MARIA DE PORCIOLES

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-365

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP MARIA DE PORCIOLES

Data(es)
Dates de creació: 1890 - 1993 (predomina 1950 - 1975)

Volum i suport
164,4 m (1.428 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper + biblioteca i hemeroteca.
21 unitats d'instal·lació que contenen 8.085 imatges (475 negatius b/n, 171 negatius color, 6.914 positius b/n i 525 positius color), 38 cintes magnetofòniques, 1 cinta de vídeo VHS i 3 medalles.


Nom del(s) productor(s)
Josep Maria de Porcioles i Colomer

Història del(s) productor(s)
Josep Maria de Porcioles i Colomer, jurista i polític, va néixer a Amer (la Selva) l'any 1904 i va morir a Vilassar de Dalt (Maresme) el 1993. Era fill del que fou notari i destacat jurista català Joan de Porcioles i Gispert. Realitzà els estudis de dret a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar l'any 1926. Va ingressar en el cos notarial el 1932, guanyant plaça de notari a Balaguer. El mateix any fundà la revista balaguerina Acció, òrgan de la gent d'Acció Social Popular, després Acció Catòlica. En iniciar-se la guerra civil i essent simpatitzant de la Lliga Catalana, fou arrestat però aconseguir fugir a França el mateix juliol del 1936 per tornar després a l'Espanya franquista. Acabada la Guerra Civil va ésser alcalde de Balaguer, delegat provincial d'Auxili Social a Lleida i posteriorment nomenat president de la Diputació de Lleida el setembre de 1940. També va fundar l'Institut d'Estudis Ilerdencs (1942) i la Granja Agrícola Experimental. El 1942 fou nomenat director general de registres i del notariat depenent del Ministeri de Justícia, càrrec que va ocupar fins el 1945. El 1947 obtingué el càrrec de jutge d'apel·lació del Principat d'Andorra i el mateix any establí notaria a Barcelona. En l'escena política destacà el seu nomenament com a alcalde de Barcelona (1957-1973), l'obtenció d'una carta municipal per a la ciutat (1960) i la represa del model de Gran Barcelona, per a la qual reclamà més inversions estatals i n'afavorí el creixement urbanístic. Fou, a més, procurador a Corts i membre de la Comissió de Justícia, essent ponent de la Compilació del Dret Civil Català promulgada el 1960. Va publicar diversos estudis de tipus jurídic, polític i social.

Història arxivística
El fons fou conservat pel productor i els seus hereus a la residència familiar de Vilassar de Dalt fins el seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar a l' ANC a l'empara del contracte de cessió en comodat, per termini de trenta anys, signat a Barcelona, el 25 de setembre de 1997, entre el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i els senyors Joan i Josep Maria Porcioles i Sangenís, fills del productor. L'ingrés de la documentació a l'ANC havia tingut lloc en tres fases, els dies 25 de febrer, 14 de març i 30 d'abril del mateix any.

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i rebuda per Josep Maria de Porcioles al llarg de la seva trajectòria. Destaca, especialment, la produïda en funció de la seva activitat professional com a jurista, relacionada amb la notaria de Balaguer, amb la Direcció General de Registres i Notariat, amb l'exercici com a jutge d'apel·lació d'Andorra i amb la notaria de Barcelona (inclou correspondència, estudis jurídics, discursos, etc.). Destaca també la documentació derivada de la seva activitat política, social i acadèmica relacionada amb la Diputació Provincial de Lleida, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'Ajuntament de Barcelona, l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació i l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi (la correspondència, les memòries, els dossiers temàtics, els reculls de premsa, els discursos, etc. són les tipologies documentals més interessants d'aquest apartat). Cal assenyalar l'interès de la correspondència rebuda procedent de nombroses entitats socials i culturals així com la procedent de destacades personalitats de l'àmbit polític i cultural del moment. I finalment, l'obra creativa, la documentació personal i familiar, els escrits sobre el productor del fons, i la biblioteca i hemeroteca que conserva el fons constituïda per una col·lecció de monografies sobre Barcelona, a més de diverses obres de caire jurídic.
DRET / JURISTES / ADMINISTRACIÓ DE JUSTÍCIA / DRET CIVIL CATALÀ / NOTARIES / NOTARIS / POLÍTICA / POLÍTICS / FRANQUISME / HISTÒRIA LOCAL / ADMINISTACIÓ LOCAL / CÀRRECS PÚBLICS / ALCALDES


Sistema d'organització
El fons s'ha organitzat en els següents nou apartats:.
- Documentació personal i familiar
- Documentació d'activitats professionals
- Correspondència
- Documentació de projecció pública
- Obra aliena (originals)
- Biblioteca i hemeroteca
- Documentació sobre Josep Maria de Porcioles
- Dossiers i col·leccions factícies
- Índexs
Primer tractament pendent de revisió.


Condicions d'accés
Accés restringit.

Condicions de reproducció
La documentació gràfica i audiovisual, així com l'obra creativa són sotmeses a la Llei de la Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà i català

Instruments de descripció
Inventari realitzat per Rosa Cruellas Serra i Miquel Pérez Latre. Disponible en suport electrònic (aplicatiu GANC: 3947 registres informàtics)

Documentació relacionada
- Fons Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona (Presó Model). Expedients personals dels interns (CAT/ANC/001_0236/10994
- Archivo General de la Guerra Civil Espanyola. Expedient personal com a Director General de Registres i Notariat (ESP/AGGCE/DNSD-Secretaria,Exp.376)
- Col·lecció de documentació sobre moviments socials i polítics antifranquistes d'Eduard Riu i Barrera (CAT ANC 1 - 0369)
- Col·lecció documental sobre la República i la Guerra Civil (CAT-ANC-1-365-UC-97).


Bibliografia
PORCIOLES I COLOMER, Josep Maria, Mis memorias. Barcelona: Editorial Prensa Ibérica, 1994. 310 p.
RIERA, Ignasi. Els catalans de Franco. Barcelona: Plaza & Janés, 1998. 461 p.
MARÍN I CORBERA, Martí. Josep Maria de Porcioles: catalanisme, clientelisme i franquisme. Barcelona: Base, 2005. 198 p.
CRUELLAS I SERRA, Rosa M. "El fons personal de Josep Maria de Porcioles i Colomer". Arxius. Butlletí del Servei d'Arxius. Núm. 15 (Barcelona, tardor 1997), p. 6-8. (disponible també en línia Consulta: 19 de desembre de 2008).


Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, març 2002. Actualitzat per Miquel Pérez Latre, juliol 2007, i Llorenç Codern i Bové, juliol de 2008

Fonts
La mateixa unitat de descripció

Regles o convencions
NODAC
v2.4.6 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya