Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-327 / RAMON CUNILL I BASTÚS

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-327

Nivell de descripció
Fons

Títol
RAMON CUNILL I BASTÚS

Data(es)
Dates de creació: Segle XVIII - 2001

Volum i suport
5,9 m (22 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 16 positius b/n.


Nom del(s) productor(s)
Ramon Cunill i Bastús

Història del(s) productor(s)
Advocat i empresari (Barcelona (1900)-1976). Gendre de Josep Puig i Cadafalch. A les seves activitats en el món de l'advocacia des de 1921 va unir les seves incursions en el món empresarial, des de la comercialització de la fusta amb empreses al Pallars fins a la construcció d'hotels i pisos en diversos indrets. El 1936 era cap de negociat de cèdules personals de la Generalitat de Catalunya, càrrec que continuà exercint després de la Guerra Civil en la Diputació de Barcelona. Es casà amb Pilar Puig i Macià el 1925 i administrà l'herència de la seva esposa després del decés de Josep Puig i Cadafalch amb patrimoni a Argentona, Barcelona i Mataró. Paral·lelament administrà i explotà l'herència familiar llegada per la seva tia Anna Cunill i Blanc amb finques a Gelida, Granera, Santa Maria d'Oló i Rubí. Cal afegir l'herència Salom-Metzger amb diverses finques a Sant Pere de Premià i Premià de Mar i l'explotació de Villa Harris a Tànger.
Ramon Cunill i Bastús va estar vinculat a la creació i consolidació de diverses empreses relacionades amb l'aprofitament forestal a la zona dels Pirineus lleidatans, en concret a les comarques del Pallars Jussà i la Vall d'Aran. Sobre la base de la nova Reglamentación Nacional de Trabajo para la Industria Maderera aprovada per l'estat franquista, Ramon Cunill organitzà l'explotació dels boscos de Seuba i Casteret i Coma i Palàs al Pallars (1941-1948) i de Bossost a la Vall d'Aran (1947-1948). Al llarg de la seva trajectòria professional en el sector de la fusta va estar implicat en les empreses Maderas del Noguera Pallaresa (constituïda el 1944 a la Pobla de Segur i dissolta sis anys més tard), Maderas Lés i Maderas Ramon Cunill entre d'altres. La darrera actuà com a centre de distribució dels seus productes amb seu a Barcelona (1946-1950).


Història arxivística
El fons ha estat conservat pels descendents del productor fins el seu ingrés a l'ANC. Una part de la documentació, referida a les seves activitats professionals, va ser localitzada a la masia familiar Can Figueres de Premià de Mar. En el moment de l'ingrés de l'esmentada documentació, per la naturalesa dels documents, pràcticament tots relacionats amb les empreses de fusta, es va crear el fons Ramon Cunill (empreses de fusta). L'any 2006 ingressà la part més important de la documentació personal de Ramon Cunill, integrada en el fons Josep Puig i Cadafalch.

Dades sobre l'ingrés
Una part de la documentació empresarial produïda per Ramon Cunill va ingressar a l'ANC en virtut del contracte de dipòsit, signat a Barcelona, el 18 d'octubre de 1994, entre la Generalitat de Catalunya i en Manuel Rodríguez i Muñoz alcalde-president de l'Ajuntament de Premià de Dalt. La documentació havia ingressat a l'ANC el 14 d'octubre de 1994. La part més important del fons va ingressar conjuntament amb la documentació de Josep Puig i Cadafalch el 26 d'octubre de 2006 en virtut d'una compra de la Generalitat als descendents de Ramon Cunill i Josep Puig i Cadafalch.

Abast i contingut
El fons conté la documentació produïda i aplegada per Ramon Cunill i Bastús en el decurs de les seves activitats. Inclou l'arxiu familiar Bastús i Cunill, amb documentació des del segle XVIII, documentació acadèmica, expedients judicials, administració i explotació dels diferents patrimonis, documentació d'empreses relacionades, correspondència rebuda i entre tercers i dossiers de documentació diversa.
El fons conté la documentació aplegada i generada com a resultat de l'activitat empresarial duta a terme pel productor en el sector de l'aprofitament forestal: actes de constitució, canvis de propietat i dissolució de diverses empreses; documentació dels administradors; disposicions oficials sobre l'activitat de la indústria de la fusta; pressupostos d'obres, lloguers de locals comercials i proveïment d'elements exteriors; utillatge i material d'explotació; comptabilitat general (Llibres de Major, de Diari, inventaris i balanços) i auxiliar (liquidacions mensuals i moviments de caixa); gestió i control de l'aprofitament forestal i els estocs de magatzem; transport i comercialització de la fusta; plantilla de treballadors, assegurances socials i previsió laboral. El fons inclou també correspondència.
APROFITAMENT FORESTAL / INDÚSTRIA DE LA FUSTA / INDÚSTRIA ELECTROTÈCNICA/ DRET/ TURISME/ EXPLOTACIONS AGRÀRIES


Sistema d'organització
La documentació empresarial s'ha organitzat en dotze apartats que responen a criteris de classificació funcional. S'han identificat les sèries següents:
- Constitució de la societat
- Consells i Assemblees
- Direcció General
- Patrimoni
- Material d'explotació
- Comptabilitat
- Proveïment i producció
- Serveis Comercials
- Personal
- Correspondència
- Imatges
- Documentació diversa.
En cadascun dels apartats, els documents estan ordenats cronològicament.


Condicions d'accés
Accés lliure a la part inventariada.

Condicions de reproducció
La documentació gràfica està sotmesa a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Castellà i català.

Instruments de descripció
Inventari: FRAGO i PÉREZ, Pilar. El fons Ramon Cunill (Empresa de fusta) de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Sant Cugat del Vallès: Arxiu Nacional de Catalunya, 1995. Relació sumària de l'ingrés 2295.

Documentació relacionada
Compañía Española de Fomento en África, S.A. (CAT ANC 1 - 0324)
Josep Puig i Cadafalch (CAT ANC 1 - 0737)
Narcís Comas Esquerra (CAT ANC 1 - 0326)
Arxiu Històric del Col·legi d'Advocats de Barcelona (CAT ANC 1 - 440)


Autoria i data(es)
Pilar Frago Pérez, octubre de 2001. Actualitzat per Judit Llopart Martínez, febrer de 2007, Miquel Pérez Latre, juliol de 2008 i Amèlia Castan Ranch, juliol 2009.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya