Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
Guia del fons
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-302 / RICARD COLL i SERRA

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-302

Nivell de descripció
Fons

Títol
RICARD COLL i SERRA

Data(es)
Dates de creació i agregació: 1905-1930

Volum i suport
19 unitats d'instal·lació que contenen 751imatges (751 plaques de vidre de diferents formats).

(NOM(S) DEL(S) PRODUCTOR(S)): Ricard Coll i Serra


Història del(s) productor(s)
Ricard Coll i Serra va néixer a les darreries del segle passat a can Serra, casa pairal situada a la baronia de Palafolls, comarca de la Selva. Com l'administració del patrimoni quedà a càrrec del seu germà gran, l'hereu, ell i els altres germans varen haver d'escollir mitjans de vida adients a les seves vocacions. Ricard era bon pintor i dibuixant i marxà a Barcelona decidit a triomfar i fer-se un nom, però ràpidament es desenganyà i acceptà la proposta de donar classes. Fou mestre de gramàtica, geometria i dibuix lineal, història de Catalunya i dibuix artístic, assignatura amb la que es sentí molt compenetrat Al llarg de la seva carrera docent va donar classes a les següents escoles de Badalona i Barcelona: Escola d'Arts i Oficis !909-1916); Escola Antich (1926-1932); Escola Catalana (1932-1939); Escola Cultural (1939-1943); Escola Professional de la Unió Industrial (1909-1916); Escola Blanquerna (1925-1939); Col·legi Màxim de Sant Ignasi (1927-1931); ; Acadèmia Raimon Llull (1931-1932) i 1939-1040); Col·legi del Sagrat Cor de Jesús (1939-1942); Col·legi Cardoner (1940) i Col·legi Nelly (1947).

Història arxivística
El fons va romandre en el domicili de l'autor fins que aquest el lliurà a un deixeble i amic, el senyor Francesc Cairó, de Badalona. Aquest al seu torn expressà el seu interès de que el material es conservés a una institució que en podés for bon ús alhora que garantís la conservació. Així doncs, s'adreçà a Arxiu Històric de Badalona i a la seva directora, la senyora Montserrat Carreras, la qual va fer de contacte i mitjancera per tal de facilitar l'ingrés de la documentació a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Dades sobre l'ingrés
Ingressat per donació del senyor Francesc Cairó mitjançant la intervenció dels arxivers de l'Arxiu Històric de Badalona el 18 de desembre12 de 2001.

Abast i contingut
Ricard Coll va saber utilitzar la fotografia com un mitjà aplicat al coneixement del medi, del país i dels diferents estils arquitectònics que posteriorment utilitzà per a dibuixar, tot establint models i exemples per a les seves lliçons. Així el producte de les seves visites i excursions per Catalunya li va permetre crear un conjunt de material fotogràfic que classificà per temàtica en grans blocs (arquitectura, escultura, paisatge i vistes, pobles i carrers), i on es recullen imatges anteriors a la guerra civil espanyola, d'alguns conjunts arquitectònics i escultòrics molt importants per el patrimoni català.

ARQUITECTURA/ ESCULTURA/ PAISATGE/ CASTELLS/ ESGLÉSIES/ POBLES/ MASIES


Sistema d'organització
Fons pendent de tractament

Condicions d'accés
Accés restringit. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat intel·lectual. Els drets pertanyen als hereus de l'autor, que es desconeixen.

Autoria i data(es)
Imma. Navarro Molleví, juny de 2001. Actualitzat l'abril de 2007

Fonts
La pròpia unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya