Accés al contingut
Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-288 / FRANCESC ISGLEAS I PIERNAU - FLORA ISGLEAS I ALSINA - ENRIC ADROHER I PASCUAL (GIRONELLA)

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-288

Nivell de descripció
Fons

Títol
FRANCESC ISGLEAS I PIERNAU - FLORA ISGLEAS I ALSINA - ENRIC ADROHER I PASCUAL (GIRONELLA)

Data(es)
Dates de creació: 1920 - 1991 (predomina 1938 - 1989)

Volum i suport
1,1 m (11 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
3 unitats d'instal·lació que contenen 317 imatges (282 positius b/n, 25 positius color i 10 negatius flexibles b/n).


Nom del(s) productor(s)
Francesc Isgleas Piarnau
Flora Isgleas i Alsina
Enric Adroher i Pascual


Història del(s) productor(s)
Francesc Isgleas Piarnau, anarcosindicalista, va néixer a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) l'any 1893 i va morir a Barcelona l'any 1977. Va ésser obrer de la indústria tapera, destacant com a dirigent anarcosindicalista. Membre de la Confederació Regional del Treball i col·laborador de la revista Acció Social Obrera, va participar en el govern de Catalunya exercint el càrrec de conseller de Defensa (1936-1937). Ocupada Barcelona per les tropes franquistes, travessà la frontera amb la seva família i residí a Perpinyà fins que les tropes alemanyes el detingueren i el condemnaren al camp de concentració de Vernet d'Arieja. Finalitzada la Segona Guerra Mundial i alliberat per les forces aliades, s'instal·là a París on desenvolupà les seves activitats polítiques com a membre de la CNT francesa. Va tornar a Catalunya l'any 1977.
Enric Adroher Pascual, més conegut en els ambients polítics com "Gironella", va néixer a Girona l'any 1908 i va morir a Barcelona l'any 1987. Va ésser un destacat sindicalista, militant del B.O.C. (Bloc Obrer i Camperol). Participà a la insurrecció del 6 d'octubre de 1934 al costat de l'Aliança Obrera de Catalunya. L'any 1936 va formar part dels grups armats del POUM. Nomenat Comissari General del Transport de Guerra de la Conselleria de Defensa de la Generalitat (1936-1937) va ésser processat i condemnat a presó, de la qual va fugir l'any 1939. S'exilià primer a França, on va ser condemnat per les forces d'ocupació alemanyes, i després marxà a Mèxic. Tornà a França el 1946 i s'instal·là a París. Des del seu exili a França va iniciar un període caracteritzat per la lluita obrera i el foment d'un socialisme europeu que culminà amb la creació del Moviment Socialista pels Estats Units d'Europa. Participà en diverses activitats entre les quals destaquem l'organització del Congrés de l'Haia (maig de 1948), la participació i organització del Congrés dels Pobles contra l'Imperialisme (juny de 1948) i la presència destacada en l'anomenat "Contubernio de Munich" (1962). Entre 1949 i 1970 exercí el càrrec de secretari general del Consell Federal Espanyol del Moviment Europeu i més tard, amb l'arribada de la democràcia a Espanya, serà nomenat president del Consell Català del Moviment Europeu.
Flora Isgleas i Alsina, va néixer a Sant Feliu de Guíxols l'any 1926 i va morir a Barcelona l'any 1988. Filla de Francesc Isgleas i Piarnau. destacada lluitadora per la igualtat de la dona, va desenvolupar diverses tasques tant en el Partit dels Socialistes de Catalunya (essent responsable de la Comissió de la Dona), com en el Consell Català del Moviment Europeu, del qual va ésser membre.


Història arxivística
Després del traspàs de Flora Isgleas i Alsina, el fons ha estat conservat pel seu fill i hereu, Helios Radresa Isgleas, fins el seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar en virtut de la donació realitzada per Helios Radresa Isgleas a la Generalitat de Catalunya el 18 de juny de 1993. La donació va ser acceptada i la resolució feta pública el 27 de desembre de 2001 (DOGC núm. 3562 de 28 de gener de 2002). L'ingrés físic de la documentació es va produir el 29 de setembre de 1993.

Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i rebuda per diversos membres de les famílies Isgleas Alsina i Adroher Isgleas (principalment de Francesc Isgleas i Flora Isgleas, per una banda, i d'Enric Adroher, per una altra). Inclou documentació personal i familiar, produïda en funció de les seves activitats professionals i, especialment, la generada com a resultat de la militància política i sindical en temps de l'exili i la Transició democràtica. Destaca, a més, la sèrie de correspondència i d'obra creativa.
ANARCO-SINDICALISME/ PARTITS POLÍTICS/ EXILI/ FEMINISME/ POLÍTICA/ ANTIFRANQUISME/ ANARQUISME/ SINDICALISME/ SOCIALISME/ GENERALITAT DE CATALUNYA


Sistema d'organització
El fons s'ha dividit en dos blocs, un que correspon a la família Isgleas-Alsina (Francesc Isgleas i Piarnau, Flora Isgleas i Alsina, i Helios Radresa i Isgleas) i l'altre a la família Adroher-Isgleas (Enric Adroher Pascual). La documentació corresponent a cada bloc s'ha organitzat en una sèrie d'apartats que responen, bàsicament, a criteris de classificació funcional i tipològica. Són els següents:
- Documentació familiar
- Documentació personal
- Patrimoni
- Activitats professionals
- Obra creativa
- Correspondència
- Activitats polítiques
- Obra aliena
- Biblioteca i Hemeroteca
- Dossiers i col·leccions


Condicions d'accés
Accés lliure

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Català, castellà, francès i alemany.

Instruments de descripció
Inventari elaborat per Amèlia Castan Ranch l'agost de 1994. Disponible en suport paper.

Documentació relacionada
Generalitat de Catalunya (Segona República) (CAT ANC 1 - 0001)
Víctor Alba (Pere Pagès i Elies) (CAT ANC 1 - 0219)
President Pasqual Maragall i Mira (CAT ANC 1 - 0736)


Bibliografia
FABRÉ, Jaume - HUERTAS, Josep Maria. "Enric Adroher Gironella, vuitanta anys de lluita". Revista de Girona. Núm. 126 (Girona, 1988), p. 12.
RADRESA, Hèlios. Très vite et peu de vie. Paris: La Pensée Universelle, 1990. 229 p.


Notes
Títol: s'ha optat per incloure els tres productors principals del fons en l'element títol descartant la possibilitat de englobar els arxius de Francesc Isgleas i d'Enric Adroher com a documentació familiar de Flora isgleas Alsina. Es poden identificar els tres productors encara que fou ella la darrera que aplegà tota la documentació.

Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, novembre del 2001. Actualitzat per Amèlia Castan i Ranch, novembre de 2007, i Miquel Pérez Latre, juliol de 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.

Regles o convencions
NODAC
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya