Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-242 / JOSEP IGLÉSIES I FORT

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-242

Nivell de descripció
Fons

Títol
JOSEP IGLÉSIES I FORT

Data(es)
Dates de creació: 1633 - 1989 (predomina 1920 - 1986)

Volum i suport
3,5 m (35 unitats d'instal·lació) de documentació textual, paper.
1 unitat d'instal·lació que conté 27 positius b/n.


Nom del(s) productor(s)
Josep Iglésies i Fort

Història del(s) productor(s)
Josep Iglésies i Fort, historiador, geògraf i escriptor, va néixer a Reus (Baix Camp) el 1902 i va morir a Barcelona el 1986. El seu pare, originari del Bages, milità en el federalisme fins a la seva afiliació a la Unió Catalanista (1920), atret per l'obra de la Mancomunitat de Catalunya; a les acaballes de la seva vida ocupà un escó al Parlament de Catalunya (1932). Per contra, el seu fill Josep milità de sempre en el moviment catalanista. Després d'estudiar el batxillerat a Reus, el 1918 es va traslladar a Barcelona on inicià els estudis de Dret que acabaria molts anys més tard i es concentrà en els de Direcció d'Indústries Tèxtils a l'Escola Industrial, per dedicar-se a la modesta fàbrica tèxtil familiar de la Riba. Casat el 1930 amb Maria Fontserè, esdevingué gendre del doctor Eduard Fontserè i Riba, figura màxima de la ciència catalana del moment. La seva extensa activitat teòrica i pràctica en el món de l'excursionisme, féu que el 1931 fos cridat com a secretari de la comissió que establí la divisió comarcal del Principat, sota la direcció de l'eminent Pau Vila. Sense militància efectiva, col·laborà aquells anys amb Acció Catalana i amb la Lliga Regionalista. Després de la guerra acollí a casa seva, entre altres actes culturals, les primeres reunions de la Societat Catalana de Geografia (1947-1963). La seva vasta curiositat intel·lectual i erudició l'especialitzaren en diverses matèries, resultat de la qual fou una vuitantena de monografies. Com a investigador de la història demogràfica va publicar fogatges i censos de totes les èpoques. També destaquen els seus treballs bàsics sobre excursionisme, geografia i història agrària, així com altres publicacions de caràcter històric. Fou autor de nombroses col·laboracions periodístiques de caire cultural, tant a nivell local reusenc, com a la premsa barcelonina ("La Publicitat" i "El Matí"). Impulsà la celebració de les Assemblees Intercomarcals d'Estudiosos. Fou secretari de la Societat Catalana de Geografia i membre de l'Acadèmia de Ciències de Barcelona, el Centre Excursionista de Catalunya, el Centre de Lectura de Reus i del Patronat de la Fundació Vives Casajuana i, des del 1981, de l'Institut d'Estudis Catalans.

Història arxivística
El fons ha estat conservat pel seu productor fins el seu ingrés a l'ANC.

Dades sobre l'ingrés
El fons va ingressar el 17 de desembre de 1987 a títol de donació per part de Maria Fontserè i Marroig, vídua del productor.

Abast i contingut
El fons conté documentació generada i rebuda per Josep Iglésies i Fort; documentació personal i documentació produïda en funció de la seva activitat professional com a geògraf (congressos, conferències, cursos, llibretes d'apunts sobre diferents comarques i agrupacions excursionistes, publicacions) i de la seva activitat professional com a escriptor (premis, concursos i publicacions). El fons aplega, també, documentació de la família Fontserè, principalment del meteoròleg Eduard Fontserè i Riba (correspondència, programes i treballs), corresponents al període 1910-1967. Del conjunt del fons destaca, especialment, la sèrie de correspondència, tant pel volum de cartes que conserva com per l'interès dels corresponsals.
CIÈNCIES DE LA TERRA/ GEOGRAFIA/ COMARQUES/ EXCURSIONISME/ ESCRIPTORS


Sistema d'organització
En l'organització del fons s'han identificat les agrupacions següents:
- Documentació familiar
- Relacions externes
- Obra creativa
- Activitat de representació
- Recursos d'informació
- Col·leccions factícies
- Biblioteca i hemeroteca


Condicions d'accés
Accés restringit a la correspondència. Adreceu-vos al Servei d'Informació i Referència de l'ANC

Condicions de reproducció
L'obra creativa i la correspondència estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Llengües i escriptures dels documents
Predomina el català.

Instruments de descripció
Inventari: El fons Josep Iglésies i Fort de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Sant Cugat del Vallès: Arxiu Nacional de Catalunya, 1995.

Documentació relacionada
Generalitat de Catalunya (Segona República) (CAT ANC 1 - 0001)
Albert Manent (CAT ANC 1 - 0009)
Octavi Saltor (CAT ANC 1 - 0061)
Pere Bosch i Gimpera (CAT ANC 1 - 0066)
Josep Benet (CAT ANC 1 - 0244)
Alexandre Galí (CAT ANC 1 - 0253)
Tomàs Roig i Llop (CAT ANC 1 - 0298)
Josep Maria de Casacuberta I Roger (CA ANC 1 - 0588)
Miquel Coll i Alentorn (CAT ANC 1 - 0656)
Jaume Rosquellas i Alessan (CAT ANC 1 - 0717)


Bibliografia
"Homenatge a l'acadèmic Excm. Sr. Josep Iglésies i Fort". Memorias de la Real Academia de Ciencias y Artes de Barcelona. Vol. 49, núm 3 (Barcelona, 1989), p. 27-55.
Memorial Josep Iglésies i Fort: comunicacions. Barcelona 5 i 6 de març de 1988 / Arxiu Bibliogràfic Excursionista. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General de Difusió Cultural, 1988. 158 p.


Notes
Data(es): la data inicial correspon a la documentació de la família Fontserè.

Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, setembre de 2001. Actualitzat per Miquel Pérez Latre, juliol de 2008.

Fonts
La mateixa unitat de descripció.
FORT I BUFILL, Xavier. "Notícia de Josep Iglésies en el seu setantè aniversari". Revista del Centro de Lectura. Núm. 240 (Reus, novembre de 1972), p. 2-8.


Regles o convencions
NODAC
v2.4.5 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya