Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Paràmetres de cerca
Centre: ANC
La Cultura ets tu

Arxiu Nacional de Catalunya

FONS ANC1-231 / FRANCESC BIERGE I ALBERTÍ

Tipus de fons: Personals


Codi de referència
ANC1-231

Nivell de descripció
Fons

Títol
FRANCESC BIERGE I ALBERTÍ

Data(es)
Dates de creació: [1914-1983]

Volum i suport
24,6 m (76 unitats d'instal·lació) de documentació textual , paper + Biblioteca i hemeroteca.

(HISTÒRIA DEL(S) PRODUCTOR(S): Francesc Bierge i Albertí, enginyer industrial, va néixer a El Masnou l'any 1905 i va morir a Barcelona, l'any 1983. Estudià Enginyeria Industrial a l'Escola d'Enginyers Industrials de Barcelona. L'any 1931 s'incorporà a les empreses Barcelona traction, Light and Power (coneguda popularment com "la Canadenca") i Riegos y Fuerzas del Ebro, S.A. que, posteriorment, seran absorvides per Fuerzas Eléctricas de Cataluña, S.A.( FECSA). L'any 1932, jutament amb el seu company Josep Frigola,creà un gabinet d'assessorament tècnic d'Enginyeria i Projectes. Entre els anys 1933 i 1935 es va dedicar plena i totalment a la construcció del Túnel de Terradets; posteriorment es va fer càrrec de la direcció tècnica de la central de Flix, essent un veritable pioner en la construcció de les primeres presses de Catalunya. Això el portà a elaborar el seu notable recull d'instruccions, normes de treball i fitxes tècniques. Durant la guerra civil va ésser empresonat durant disset mesos, fins que, finalment, el desembre de 1938 fou alliberat. Acabada la guerra va continuar la seva activitat dins del camp de la construcció (Balaguer, Flix) fins el moment de traslladar-se a Barcelona on va ocupar algun càrrec diretriu a l'empresa.


Abast i contingut
El fons conté la documentació generada i rebuda per Francesc Bierge; documentació personal i familiar (cèdules personals, salconduits, certificats, carnets, correspondència, entre d'altra); documentació relacionada amb la seva activitat professional vinculada a l'enginyeria industrial i a l'empresa Riegos y Fuerzas del Ebro, l'OTEC i diverses associacions i col·legis profesionals, com ara el Col·legi Oficial d'Enginyers, l'Associació d'Enginyers Industrials de Barcelona, l'Asociación Nacional de Ingenieros Industriales, etc. D'aquesta documentació cal destacar informes i estudis, projectes, plànols, correspondència, circulars, diverses publicacions i altra material de treball. Finalment, el fons inclou un petit volum de documents de caràcter polític (PSU-UGT, FET, JONS) i especialment, escrits d'opinió política del productor del fons. També cal remarcar el volum de monografies i publicacions periòdiques de temàtica científica i tecnològica que reuneix el fons.
CIÈNCIA/ ENGINYERIA/ ENGINYERS/ TECNOLOGIA


Sistema d'organització
La documentació s'ha organitzat en 3 apartats que responen a criteris de classificació tipològica i funcional. Pendent de revisió.

Condicions d'accés
L'apartat 2.2. (Informes tècnics i professionals) és d'accés reservat.

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de la Propietat Intel·lectual.

Instruments de descripció
Inventari parcial. Cermeno, Lluís. El fons Francesc Bierge de l'Arxiu Nacional de Catalunya. ANC, gener de 1995.

Documentació relacionada
Fons Fuerzas Eléctricas de Cataluña, S.A. (FECSA) (CAT ANC - 1 - 0211)

Autoria i data(es)
Rosa M. Cruellas i Serra, maig del 2003
v2.3.4 | Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya